Autor Wątek: Pomoc w zakupie ekspresu  (Przeczytany 21672 razy)

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Fracino Piccino PID
  • Młynek: Eureka Mignon GOD
Odp: Pomoc w zakupie ekspresu
« Odpowiedź #105 dnia: 30 Kwiecień 2020, 10:13:34 »
Szanowni forumowicze, mam nadzieję, że przez dwa dni ciśnienie niektórym opadło i można wrócić do merytorycznej dyskusji.

Wbrew opiniom niektórych dokładnie przeczytałem wątek przed dokonaniem wpisu i skupiłem się na informacjach z 3 i 4  strony  - autor wpisu po przeglądzie niektórych modeli nie podjął jeszcze decyzji  co do ekspresu domowego :
Cyt. „Nie chcę niczego narzucać, że musi być PID, ze musi być stała temperatura, że musi być ….  ale chciałbym abyście mnie zrozumieli, że wg. mnie dobry ekspres to po prostu  „DOBRY” – czy mi się podoba czy nie.
Cyt/.” na nic się nie zdecydowałem.” – dlatego to kiedy dołączyłem prezentując do tej pory nie poruszany model to chyba tylko na +.
Cyt. „… ale im więcej czytam to wk…. mnie to, ze expres domowy „przenośny”  POWINIEN mieć sztywną instalację wodociągową.? – otóż moim zdaniem nie musi mieć podłączenia do sieci wodociągowej.

Dlatego zaproponowałem model Piccino PID ponieważ jest to model DB z opcją PID, którą ja osobiście przetestowałem, a jakość kawy z niego jest rewelacyjna.

Odnosząc się do pozostałych komentarzy zacznę od końca:

GrzegorzP – model jest kilka lat na rynku, opcja PID nie tak długo. W obecnej wersji zamówiony i przetestowany głównie pod kątem testowania różnych mieszanek kawy. Po to jest mi potrzebna opcja PID. Gdybym potrzebował stabilności i wydajności zdecydował bym się na model Fracino Classico lub Heavenly. Oba modele HX. Przy czym bojler na grupie PID zapewnia stabilność również.

rapoh – jeśli chodzi o wypowiedź o kolorze, nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Odniosłem się w niej do komentarza skansena, który na oczy nie widział Piccino PID, nigdy na nim nie pracował, nawet nie zajrzał do jego wnętrza a wydał opinię i przyrównał do modeli tańszych, opartych o inne technologie wyłącznie na podstawie zdjęcia. Z tego powodu stwierdziłem, że jest to wybór tak jak auta po kolorze, tzn, że czerwony to sportowy szybki a żółty np. dla kobiety. Ocena sprzętu po wyglądzie ze zdjęcia, przepraszam ale jest nieprofesjonalna. Brak znajomości modelu to nie grzech, ale warto najpierw o nim poczytać, dowiedzieć się, przetestować (zapraszałem na testy), a dopiero oceniać.
Ja wypowiadam się na temat danego egzemplarza po wypiciu z niego kawy, zajrzeniu do wnętrza na serwisie. Kwestia możliwych regulacji oraz dostęp do informacji technicznych i ewentualna możliwość podrasowania parametrów są dodatkowymi czynnikami na +.
Co do zdjęć to robione z ręki i raczej chciałem opisać model niż go reklamować. Sprzedaż na forach technicznych, bez testu pracy ekspresu nie jest w moim stylu. Taki mamy klimat…
Poniżej wrzucam kilka innych fotek, w tym z Mediolanu i showroomu, wybacz jeśli nie są zbyt profesjonalne. Jeśli pasjonujesz się fotografią, zapraszam chętnie skorzystam.

Janusz – widzę, że masz dużą wiedzę na temat własnej oferty, ale wybacz wódki nie piliśmy więc mało wiesz o moim doświadczeniu i takie zagrywki pod publiczkę są nie na miejscu. Ja nikogo nie obrażam. Opisuję to co przetestowałem, a piłem kawę nie z jednego ekspresu i mogę śmiało zarekomendować ekspres, który parzy wyborną kawę.
Odnośnie rota pompy i wody pod ciśnieniem odniosłem się do oferty Fracino. Jak opisujesz IZZO wykorzystuje inną technologię, dlatego mamy wielu producentów i modeli ekspresów, a nie jednego.

Nie widzę w mojej wypowiedzi oceny żadnego innego modelu poza Piccino PID. Owszem odniosłem się do wypowiedzi skansena, który bez jakiejkolwiek znajomości urządzenia przyrównał Piccino PID do modeli opartych na innych technologiach i w innych cenach. Jeśli gdzieś pomyliłem się w opisie modelu to pewnie źle przerzuciłem nazwę sprzętu. Nie zmienia to faktu, że Piccino PID który jest modelem DB z bojlerem na grupie PID  z ekspres pracującym m.in. na termobloku, to po prostu inne rozwiązania. Co jest lepsze – ja tego nie oceniam. – to skansen przyrównał modele oparte na różnych technologach. Jego zapytaj czemu tak?
Co do skromności w opisywaniu zalet Piccino PID wybacz, ale ja piłem z niego kawę Ty nie, wobec czego pozostanę skromy, ale kawa z tego urządzenia wychodzi zacna.
Chciałem jeszcze zapytać w jaki sposób tak dokładnie mierzysz temperatury na grupie – możesz polecić metodę?

Skansen – na większość twoich pytań odpowiedziałem we wstępie, skupię się na dwóch:
Stosunek ceny do jakości określiłem na podstawie doświadczenia w pracy z ekspresami różnych marek, jakości wykonania, trwałości urządzenia, stabilności parametrów pracy, efektywności jego pracy, sprawności, kosztów eksploatacji i jakości uzyskiwanego espresso.
W jaki sposób sklasyfikować Piccino PID – grupa PID pochodzi z większego modelu Romano PID, tyle, że woda nie jest podawana z wymiennika na grupę.
Zastosowano 2 bojlery po 300ml, z grzałkami po 1,1kW co zapewnia efektowną i stabilna pracę. W porównaniu do modeli DB z bojlerem 0,6 i grzałką 1kW z czystej matematyki wynika większa sprawność. Wystarczy wlać do czajnika elektrycznego 500ml wody i porównać z czasem gotowania 1 litra. Oczywiście to uproszczony przykład.
Kocioł parowy 300ml przy rozwiązaniach Fracino jest optymalnym rozwiązanie zapewniającym efektywną pracę na dzbankach 0,35 i 0,6litra, czyli tych najczęściej wykorzystywanych w warunkach domowych. Większe bojlery to dłuższy czas nagrzewnia, chociażby z tego powodu , że grzałka raptem 1,4kW obsługuje w niektórych modelach kocioł o pojemności 1,7, czy 1,8 litra.
Tu wracamy do tematu DB czy HX. Dla mnie osobiście temat wygląda tak:
Przerabiałem małe ekspresy o pojemnościach 1,7 i 1,8 litra – z tego powodu zamknąłem swoje pierwsze mini kawiarnie bo 3. klient czekał, zbyt długo na kawę. Siadało ciśnienie, albo praca na grupie i dyszy sprawiała problemy.
Stąd idea DB ponieważ pozwala to producentom rozwiązać ten problem, w pewnym stopniu. Przy czym rozwiązanie DB jest koszto-twórcze.
Powodem dla którego zwróciłem się ku Fracino jest ich filozofia budowania ekspresów bardziej pod rynek europejski  - większe kotły przekładające się na większą wydajność, stabilizację pracy w oparciu o prawa fizyki i rozwiązania nie koniecznie elektroniczne. Takimi modelami są Cherub, Heavenly czy Classico – z kotłami 2,7 litra i grzałką 2,85kW. Pojemniejsze kotły jak Janusz zauważył dają lepszą stabilność temperaturową kawy , ale też lepsze parametry spieniania itd. Stąd jeśli HX to w klasie domowej kotły Fracino 2,7 litra robią robotę i pozwalają utrzymać cenę urządzenia na rozsądnym poziomie.
Przy czym zastosowanie większego kotła wymaga odpowiedniego zestrojenia HXów i porządnej inżynierskiej pracy. Dzięki temu urządzenie jest stabilne i tańsze od DB.
Modele Cherub, Heavenly i Cherub to półprofesjonalne HXy do małych kawiarni czy domu.
Model Piccino zaś to odpowiedź na oczekiwania angielskich klientów, którzy chcieli aby czas wygrzewania maszyny był krótszy, jakość kawy miała pozostać jak z dużych komercyjnych ekspresów, a dysza spieniająca nieco słabsza niż w nieco większych modelach.
Cenowo Piccino w zależności od wariantu sterowania grupą (manualna, elektroniczna lub PID) oraz opcji kolorystycznej to pomiędzy Ascaso a modelami DB o większej pojemności. Jest to też tańszy model od HXów, przy czym Piccino PID to porównywalny koszt do Cheruba.

Na warunki domowe Piccino 2 x 300ml dla mnie jest optymalne. Szybko gotowe do pracy, wreszcie mogę machnąć 2 kawki, umyć grupę i lecieć do roboty gdzie pracują komercyjne gabloty. Wreszcie nie muszę wychodzić z domu bez kawy.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2020, 12:02:14 wysłana przez presco »

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #106 dnia: 30 Kwiecień 2020, 10:28:42 »
Po ostatniej wypowiedzi mikolajcz
wnioskuję, że modele HX Classico lub Heavnely są bliżej twoich oczekiwań. Nie namawiam do zakupu, jedynie do przeanalizowania danych pod kątem oczekiwań.

Stabilna praca HXów – kocioł 2,7 Litra, bardzo wydajna dysza easy clean. Wbudowany zbiornik 3 litry (pełna mobilność ekspresu). Wyższość rota pompy nad wibracyjną dla 2-4 kaw, gdzie mielenie stanowi ważny czynnik, do rozważenia.
Strona producenta Fracino lub w języku polskim zawiera dokładniejsze opisy.

W warunkach domowych trzeba rozważyć ile kaw parzymy w stosunku chociażby do tego co zostanie Ci w młynku po poprzednim mieleniu, ile razy dziennie będziesz odpalał maszynę, ile razy zrzucał kawę itd.
Fiorenzato to duży młynek i resztkowa ilość kawy powoduje, że my zrzucamy 2 porcje na start, potem cały dzień z drobnymi regulacjami hula (lokal).
Nie wiem jaki masz młynek Ascaso, Fracino też ma część tych modeli pod swoją marką, ja nie mniej zdecydowałem się na Eurekę bo mam do niej sentyment. Komercyjne modele oceniam różnie, ten domowy rewelacja. Regulacja czasem i śrubą mega. Ilość resztkowa kawy - pół porcji.

Słusznie zauważasz, że ekspres powinien parzyć porządną kawę. Statystyki, tabele itd. w warunkach laboratoryjnych to jak z testami spalania auta. Nikt nigdy się nawet nie zbliżył do wyników podawanych przez producenta, a reklamacji na to nie ma, bo spalanie zależy od zmiennych warunków…

Fracino Classico czy Heavenly są to modele na pewno tańsze od typowych DB. A jeśli któryś z forumowiczów chciałby takie urządzenie koledze sprzedać nie widzę przeszkód.

Na warunki domowe urządzenie optymalne do testów. Na FB dystrybutora Fracino Taiwan pokazano czas gotowości do pracy.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2020, 12:00:45 wysłana przez presco »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 30 Kwiecień 2020, 10:42:13 »
Autor wątku rozważał droższe ekspresy (z dużymi bojlerami i rotapompą) a Ty nie wiem czemu zaproponowałeś Piccino PID. Nie rozumiem dlaczego nie założysz mu oddzielnego wątku. Nie zamykam się na żadne ekspresy. Na pewno nikt Cię nie będzie linczował jeśli mu założysz oddzielny wątek.

Zastosowano 2 bojlery po 300ml, z grzałkami po 1,1kW co zapewnia efektowną i stabilna pracę. W porównaniu do modeli DB z bojlerem 0,6 i grzałką 1kW z czystej matematyki wynika większa sprawność. Wystarczy wlać do czajnika elektrycznego 500ml wody i porównać z czasem gotowania 1 litra. Oczywiście to uproszczony przykład.
To, że szybciej nagrzeje się mniejszy bojler, nie oznacza, że ma większą sprawność. Sprawność to parametr określający efektywność energetyczną a ta jest przeważnie lepsza dla większych układów.

Kocioł parowy 300ml przy rozwiązaniach Fracino jest optymalnym rozwiązanie zapewniającym efektywną pracę na dzbankach 0,35 i 0,6litra, czyli tych najczęściej wykorzystywanych w warunkach domowych.
Ja używam większych dzbanków jeśli robię kilka kaw pod rząd.

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #108 dnia: 30 Kwiecień 2020, 10:44:58 »
Autor wątku rozważał droższe ekspresy, a Ty nie wiem czemu zaproponowałeś Piccino PID. Nie rozumiem dlaczego nie założysz mu oddzielnego wątku. Nie zamykam się na żadne ekspresy. Na pewno nikt Cię nie będzie linczował jeśli mu założysz oddzielny wątek.

Kocioł parowy 300ml przy rozwiązaniach Fracino jest optymalnym rozwiązanie zapewniającym efektywną pracę na dzbankach 0,35 i 0,6litra, czyli tych najczęściej wykorzystywanych w warunkach domowych.
Ja używam większych dzbanków jeśli robię kilka kaw pod rząd.

Wydaje mi się, że autor szukał ekspresu do domu, budżet określił raczej maksymalny, jeśli doradzicie koledze rozwiązanie, które spełni jego oczekiwania, za mniej kołaczy to tylko wam podziękuje. Dyskusja była też o wyborze odpowiedniego rozwiązania.

Dla 2-4 kaw istotniejsze jest szybsza gotowość do pracy (faktycznie to jest bardziej precyzyjne określenie, dzięki za sprostowanie). Dokładnie podzielam twój tok rozumowania, dlatego zaproponowałem też ekspresy z kotłami 2,7 litra. Być może te modele lepiej odpowiedzą na to konkretne zapytanie. Chociaż wydaje mi się, że poza niższą ceną, Piccino PID spełnia większość parametrów.

Ja też na odzień korzystam z większych dzbanków, ale 2-4 kaw to 0,6 wystarczy, a do zabawy w latte art 0,35l i 0,6l są optymalne.
Na co dzień rekomenduję klientom dzbanki 1 litr i 1,5 litra z uwagi na dużą wydajność modeli gastronomicznych Fracino - kotły 14 litrów w modelach 2 grupowych. Chociaż Bambino 10 litrów też ma mega sprawny system spieniania.

Modele Fracino Classico, Heavnely z HX z kotłem 2,7 litra to już regularna praca na większych dzbankach z możliwością jednoczesnego parzenia espresso.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2020, 11:44:48 wysłana przez presco »

Offline GrzegorzP

• Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Ceado E5P
« Odpowiedź #109 dnia: 30 Kwiecień 2020, 11:15:15 »
Autor wątku rozważał droższe ekspresy (z dużymi bojlerami i rotapompą) a Ty nie wiem czemu zaproponowałeś Piccino PID. Nie rozumiem dlaczego nie założysz mu oddzielnego wątku. Nie zamykam się na żadne ekspresy. Na pewno nikt Cię nie będzie linczował jeśli mu założysz oddzielny wątek.

Ludzie wyluzujcie, to jest forum, przecież ten wątek nie jest wyłącznie na bieżące potrzeby autora, ale będzie czytany w przyszłości, może przez lata, przez innych idących podobną (ale nie identyczną) ścieżką. Co złego w sugerowaniu poszukującemu ekspres za 10 tys, ekspresu za 5tys?

Ja wiele godzin spędziłem wertując wątki na tym forum, zanim wybrałem swój ekspres i młyn i niemal w każdym wątku pojawiał się pan Janusz :) z propozycją swoich produktów, które może nie spełniały wszystkich wymagań autorów wątku, ale koniec końców wielu spośród im pasowały. I to właśnie chodzi.

I o ile wyobrażam sobie, że za 2 lata ktoś przeglądający może skorzystać z rad kolegi presco w tym wątku, to nie mam wątpliwości, że z Twoich pretensji, że jego propozycje są nie na temat nie skorzysta nikt, trzeba tylko więcej skrolować. BTW Janusz też polecał dużo tańsze ekspresy w tym wątku i do niego nie tylko nie masz pretensji, ale potrafisz miło i kulturalnie z nim pisać.

Więcej luzu. Skoro można zaczynając wątek jakie Delongi za 500 zł kupić, skończyć na Silvi za 2 tysie, to nie widzę powodu, żeby nie można było zejść z budżetem, jeśli się zostanie przekonanym, że potrzeby będą spełnione przez tańszy sprzęt.

Pozdro!

skansen

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 30 Kwiecień 2020, 11:41:34 »
Co złego w sugerowaniu poszukującemu ekspres za 10 tys, ekspresu za 5tys?

To jest złego ;), że taka zmiana (z Ascaso z bojlerem na Piccino z podobnym bojlerem kawowym) oprócz możliwości jednoczesnego pienienia mleka i parzenia kawy nie wniesie wiele więcej. Mogą być niewielkie różnice na plus jednej albo drugiej maszyny ale jakiejś diametralnej zmiany (oprócz spieniania) nie będzie.

Nie mam pretensji, po prostu uważam, że nie ma sensu tutaj dopisć całej listy maszyn z innych półek cenowych. Nic z tego wątku nie wyniknie. Dla mnie EOT w tym wątku w temacie Piccino. Chętnie podyskutuje o nim w innym wątku  :kwiat:

Również pozdrawiam  :poklon:

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #111 dnia: 30 Kwiecień 2020, 12:22:29 »
skansen,
popracuj najpierw z danym modelem później się wypowiadaj. I to dokładnie w tej kolejności.
Pojęcia nie masz o czym piszesz. Z jakiegoś powodu modele różnią się ceną. Zajrzyj najpierw do środka, zrób testy...
Pojemność bojlerów nie jest jedynym parametrem do porównania, ale tez ich konstrukcja oraz inne rozwiązania techniczne i użyte materiały do budowy ekspresu.
Jeśli masz pytania udostępnię Ci kontakt do głównego technika Fracino i z nim może wymienisz poglądy?

Zdobywanie wiedzy nie boli.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #112 dnia: 30 Kwiecień 2020, 12:26:18 »
Autor wątku rozważał droższe ekspresy (z dużymi bojlerami i rotapompą) a Ty nie wiem czemu zaproponowałeś Piccino PID.

Ale również pod wpływem zawartych tu rozważań. Czasem można odnieść wrażenie, że niektórzy komentujący nie tyle chcą doradzić pytającemu, co zarządzić jego budżetem :-)
To nie do Ciebie :-) Ogólna refleksja :-)

Offline rapoh

« Odpowiedź #113 dnia: 30 Kwiecień 2020, 12:33:55 »
@presco

No widzisz. Przecież te zdjęcie pokazują śliczną maszynkę, a tamte... Wybacz, ale chyba sam teraz dostrzegasz różnicę  :taktak:.
Dodatkowo wskażę, że dopiero Twoja polemika z Januszem i skansenem dała jakiś powód do przemyśleń mikołajcza, czy w ogóle możliwość weryfikacji Twojej propozycji dla mikołajcza.

Cóź...
Zobaczmy, co napisze mikołajcz. Bo ja sam nie wiem, czy - również z wypowiedzi na forum - nie sposób nie odnieść wrażenia, że aby nieco tylko poprawić oczekiwania, musi być solidna "przesiadka".
Inna sprawa, że jak się chce mieć w domu małą kawiarnię par excellance i słyszeć subtelne buczenie miast natarczywego pierdzenia, to trzeba wydać konkretny pieniądz na maszynę z rotą.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2020, 12:38:32 wysłana przez rapoh »

Offline spokutycki

• Ekspres: Kazak Rota, V60, AeroPress + Prismo
  • Młynek: Kazak Tura 3, Aergrind
« Odpowiedź #114 dnia: 30 Kwiecień 2020, 12:34:23 »
Głupie pytanie: czy to czasem nie jest tak, że z 10tyś złociszy w kieszeni to w zasadzie nie da się kupić "złej maszyny", więc zamiast się zadręczać, kupić to co pasuje pod swój work-flow i zmysł estetyki i cieszyć się smaczną kawa?

Mowa oczywiście o użytku domowym...

skansen

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 30 Kwiecień 2020, 12:42:06 »
@spokutycki przy maszynach za 10.000zł zasadniczo  nie da się kupić "złej maszyny".
Jest tylko jeden ekspres za ok. 10.000zł o którym powiedziałbym, że nie warto go kupować. Jest to ekspres z wbudowanym młynkiem a wg mnie lepiej kupić oddzielnie zestaw ekspres+młynek...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #116 dnia: 30 Kwiecień 2020, 12:46:46 »
Off-Topic:
@Rapoh, nie pisz posta pod postem, jest to sprzeczne z regulaminem forum, korzystaj z edytowania postów.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2020, 12:49:32 wysłana przez WS »

Offline rapoh

« Odpowiedź #117 dnia: 30 Kwiecień 2020, 12:50:21 »
@spokutycki
Racja, ale też nie kupujesz szafy trzydrzwiowej na majtki i skarpetki, choć masz kesz na tą szafę. Stąd sugestie presco, który jednak trochę wkroczył z opóźnieniem w wątek, bo jednak na tym etapie mowa była o już o szafie, skoro majteczki i skarpetki mają wisieć na wieszaczkach  [emoji38]
W sumie tylko ja skorzystałem, bo sobie tego piccino z ładnych ujęć obejrzałem  :szampan:

@WS
Racja, sorry - nie zastanawiam się nad tym, a tak mi najwygodniej.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #118 dnia: 30 Kwiecień 2020, 13:05:19 »
A mi się fracino podoba. I porównanie, do szafy trzydrzwiowej i trzymania w niej skarpet też.

Budżet budżetem, ale zawsze warto pieniądze wydać optymalnie. Nie każdy potrzebuje mega wielki ekspres w domu tak samo jak mega wielkiego gastronomicznego mlynka. Czasami te małe/ średnie ekspresy są wystarczające.

Nie trzeba mieć bojlera 5 litrów by zrobić dobre espresso (patrz kazak rota, fakt że to ręczna zabawka, ale wychwalana przez ludzi z "kawowym doświadczeniem" ).
Co do samego fracino to mam opinie z pierwszej ręki, że to solidne maszyny i ogólnie cała firma w tym serwis. Moim zdaniem wart rozważenia. A co autor kupi to jego sprawa.

Offline mikolajcz Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso STEEL UNO PID
  • Młynek: Fiorenzato F64 evo, Ascaso i-1 steel
« Odpowiedź #119 dnia: 30 Kwiecień 2020, 13:13:21 »
Witam
Tak, ten wątek będzie czytało wiele osób, które są zainteresowane zakupem ekspresu raczej drogiego, nawet  po latach, oczywiście jak nikt go nie skasuje.  [emoji38]
Jeszcze raz wytłumaczę o co chodzi z moim/Waszym wyborem, być może powinienem to napisać na samym początku.
Moje założenia – wymagania . Tak jak podałem 2 – 4 kawy dziennie plus cappuccino.
Moje możliwości techniczne: postaram się zrobić  wszystko aby kawy wyszły ok. (tak na marginesie - mam taki malutki kursik baristy).
Moje potrzeby w zakupie -  może lepiej tak: Nic nie wiem o ekspresach bo się na nich nie znam ale nie chciałbym aby to było powodem wpadki zakupowej, nie robimy codziennie takich zakupów, (zmieniam ekspres po 7 latach, mogę przeznaczyć ok. 10k na inny i nie chcę wejść w to samo g…, .( sorry)  i proszę Was nie trzymajcie mnie za słowo, że chcę z PIDem, i chce z żaróweczkami, i że chcę ….a nie wiem co chcę.
Jeżeli kupuje samochód osobowy i nie znam się na nowinkach motoryzacyjnych a przeznaczam na niego 200tyś  (np. średnia klasa samochodu) to głupio mi jest odpowiadać na pytania sprzedającego czy ma być też zapasowe koło,  czy oba podgrzewane lusterka czy wystarczy jedno, czy jeszcze dorzucić choinki zapachowe. Sądzę, że za kwotę 10tyś chyba można wybrać ekspres mający cały wachlarz dodatków o których nie będę miał pojęcia w czasie zakupu, a które być może wykorzystam w późniejszym czasie, i dlatego chcę temu zapobiec.
Kiedyś kupowałem samochód, tak aby kupić, a teraz żałuję, że brak mu nawigacji, że brak mu tempomatu, że brak mu innych pierduł, które mogłem kupić w zestawie za wiele niższą cenę.
Wracając do tematu chciałbym dobry ekspres a kawę nauczę się parzyć może zaraz, a może za rok aby tylko pozwoliły mi na to możliwości techniczne.
Może trochę za ostro napisane, ale z tego wątku też wiele się dowiedziałem za co Wam Wszystkim dziękuję i oczekuję ( ciut bezstronnej opinii w dalszym wyborze, a jeżeli się ktoś poczuł obrażony - sorry )
pozdrawiam

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi