Autor Wątek: Pomoc w zakupie ekspresu  (Przeczytany 21636 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Pomoc w zakupie ekspresu
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Kwiecień 2020, 22:48:33 »
Porównanie jakości kawy z Piccino PID do Ascaso Uno i-1 Steel który pracuje na termobloku i innej grupie mogło pytającego wprowadzić w błąd, dlatego starałem się udzielić odpowiedzi, choć takie dyskusje uważam za jałowe, zwłaszcza jeśli ktoś nie zna modelu, który ocenia.

Do ekspresów ze zbiornikiem jakim jest Piccino nie stosuje się rotapompy bo taka pompa nie służy do podawania wody ze zbiornika i nie może pracować z wodą bez ciśnienia na starcie.
Po pierwsze to nie istnieje ekspres ASCASO o nazwie UNO i-1 Steel. Kolega pomylił ekspres STEEL UNO PID z młynkiem i-1 steel. Po drugie kolega nie ma ekspresu na termobloku tylko na bojlerze o pojemności 320 ml. Po trzecie PID rzeczywiście pokazuje na nim spadki temperatury podczas ekstrakcji kawy (czego nie pokazują nowsze ekspresy innych producentów z bojlerami o podobnej pojemności z PID). Po czwarte gdyby miał ekspres UNO PID PROF na termobloku to jeśli chciałby go zmieniać to pewnie tylko na DUO PID na dwóch termoblokach lub nowego BARISTĘ T MINI. Po piąte chyba nie miałeś nigdy okazji porównania kawy z Piccino z kawą z ekspresu UNO PID lub DUO PID z termoblokami izolowanymi termicznie sterowanymi przez PID. Jakbyś miał taką okazję to może skromniej opisywałbyś zalety Piccino w porównaniu z UNO PID. Dałeś tym samym przykład jak to się opisuje nie znając modelu który się ocenia.
Odnośnie pompy rotacyjnej i zbiornika to też nie masz racji. W modelach IZZO ALEX DUETTO IV ta pompa służy do podawania wody ze zbiornika i może pracować bez ciśnienia na starcie. Do tego IZZO ALEX DUETTO IV PLUS (podobnie jak wcześniejsze modele ALEX) ma wodę do bojlera kawowego podawaną z wymiennika ciepła umieszczonego w bojlerze parowym. Jest ona więc też wstępnie podgrzana. Stosunkowo duże bojlery (w porównaniu do innych ekspresów w podobnej cenie) dają jeszcze lepszą stabilność temperaturową ekstrakcji kawy. Nawet w dużo wcześniejszym modelu ALEX DUETTO II spadek temperatury podczas ekstrakcji kawy nie przekraczał 2 st. C. Obecne rozwiązanie daje stabilną temperaturę przy wykonywaniu wielu filiżanek pod rząd a spadek temperatury nie przekracza 1 st. C.
IZZO ma także własną fabrykę. Produkcją ekspresów zajmuje się firma MY WAY wchodząca w skład GRUPPO IZZO.
Jeśli chodzi o Londinum to IZZO również ma wersję dźwigniową - IZZO ALEX LEVA. Można się z nią zapoznać tu:
https://ekspresdokawy.pl/pl/search/a/towary?like_nazwa=izzo+alex+leva&submit=searcher-form-szukaj
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #91 dnia: 28 Kwiecień 2020, 23:32:43 »
Co ważne wg mnie w poszukiwanym ekspresie, aby m.in.
- posiadał PID
- stabilność zadanej temperatury
@mikolajcz W innym wątku (https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7761.new;topicseen#new) kolega zadał sakramentalne pytanie:
"Różnica między ekspresami wynosi prawie 2500zł. Powiedzenie: jak nie widać różnicy - to po co przepłacać, jest tu jak najbardziej adekwatne!"

Podobne pytanie zadałbym Tobie. Różnica w cenie będzie tylko znacznie większa - ok. 5k. Tak więc po co przepłacać jeśli podane przez Ciebie warunki znakomicie spełni nowy ASCASO UNO PID lub DUO PID. A jeśli chcesz przejść na znacznie wyższy poziom to dla stałego klienta, Forumowicza mogę Ci zaproponować specjalną cenę na najnowsze dziecko ASCASO czyli model BARISTA T MINI. Zdaje się, że będzie on sprzedawany pod inną nazwą - BABY T. Byłbyś pewnie pierwszym jego użytkownikiem w Polsce. Miałbym tylko jedną prośbę - abyś zrobił jego recenzję na Forum.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #92 dnia: 28 Kwiecień 2020, 23:57:29 »
Po piąte chyba nie miałeś nigdy okazji porównania kawy z Piccino z kawą z ekspresu UNO PID lub DUO PID z termoblokami izolowanymi termicznie sterowanymi przez PID

A Ty, Janusz, miałeś okazję porównać?
Nie pytam przez złośliwość, ale ciekawi mnie to, bo ta zabawka Piccino mnie zainteresowała i zastanawiam się, czy taki maluch DB może być dobrym urządzeniem, ładny jest.
Skansen np. lekce sobie waży wrażenia estetyczne (do czego ma przecież prawo), ale dla mnie mają znaczenie.

najnowsze dziecko ASCASO czyli model BARISTA T MINI

A mógłbyś pokazać foto? Na stronie ascasco i u Ciebie nie ma.

Offline rapoh

« Odpowiedź #93 dnia: 29 Kwiecień 2020, 00:05:12 »
1.   Rocket R58 V3  2019
2.   ECM Synchronika
3.   Lelit Bianca PL 162T

Moje podejście nie jest pewnie wysoko cenione, ale stojąc przed takim wyborem eliminowałbym Lelita, bo niezbyt ładny i odstaje od czołówki.
Z pozostałej dwójki wybrałbym wg kryterium: wolę pokrętła (Rocket), czy nie (ECM).

Offline rapoh

« Odpowiedź #94 dnia: 29 Kwiecień 2020, 00:10:10 »
Nie zakładam złych intencji, ale ocenianie ekspresu "na wygląd" jest jak wybór samochodu według koloru. Jest to też ważny czynnik, ale ocenianie sprzętu po wyglądzie... Serio?

Może być w każdy, byle czarny Ford T?
Zdaje się, że mikołajcz rozważa same stalowe maszyny, więc porównanie zdaje się nieco niemiarodajne.  :-)
Naprawdę w okolicach 10k nabywca robiący parę kawek dziennie nie może zrobić konkursu piękności, tylko test na torze w Monza?

Ps. Mając tak ładny produkcik (Piccino), a pisać takie słowa i pokazywać niezbyt efektowne zdjęcia, to chyba nie bardzo efektywny marketing.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2020, 00:14:16 wysłana przez rapoh »

Offline GrzegorzP

• Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Ceado E5P
« Odpowiedź #95 dnia: 29 Kwiecień 2020, 00:50:00 »
Obudowa w całości ze stali nierdzewnej. Standardowo boki w kolorze czarnym. Opcjonalnie malowanie na dowolny kolor z palety RAL lub polerowana stal nierdzewna.
Opcjonalnie uchwyty drewniane.

Naprawdę bardzo ładne to Piccino, bezpretensjonalne i rzeczywiście rzadko się tu o nim wspomina, a ten model chyba już jest wiele lat na rynku.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #96 dnia: 29 Kwiecień 2020, 14:31:31 »
Po piąte chyba nie miałeś nigdy okazji porównania kawy z Piccino z kawą z ekspresu UNO PID lub DUO PID z termoblokami izolowanymi termicznie sterowanymi przez PID

A Ty, Janusz, miałeś okazję porównać?
Nie pytam przez złośliwość, ale ciekawi mnie to, bo ta zabawka Piccino mnie zainteresowała i zastanawiam się, czy taki maluch DB może być dobrym urządzeniem, ładny jest.
Skansen np. lekce sobie waży wrażenia estetyczne (do czego ma przecież prawo), ale dla mnie mają znaczenie.

najnowsze dziecko ASCASO czyli model BARISTA T MINI

A mógłbyś pokazać foto? Na stronie ascasco i u Ciebie nie ma.

Tego konkretnego ekspresu nie miałem okazji porównać. Ale miałem wiele innych bardzo podobnych konstrukcji do porównania. Z podobnej wielkości bojlerem kawowym. I powiem szczerze, że od kiedy są termobloki z PID to nie widzę potrzeby kupowania ekspresów o wiele droższych. Przynajmniej nie ze względu na jakość kawy espresso, możliwości sterowania ciśnieniem, preinfuizją i temperaturą. Wpływania w ten sposób na smak, cremę i body kawy. Jeśli w grę wchodzą inne aspekty (np. cicha praca pompy, możliwość podłączenia do sieci wod-kan, silna para czy wygląd) to owszem tak.
Jeśli chodzi o model BARISTA T MINI to na naszych stronach jeszcze go nie ma. Bo i na stronie oficjalnej ASCASO FACTORY też go jeszcze nie ma. Zdjęcia i opisy umieszczałem natomiast niedawno w moim wątku w Supermarkecie. Zajrzyj na stronę 53:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=686.780

Offline rapoh

« Odpowiedź #97 dnia: 29 Kwiecień 2020, 15:24:56 »
Dzięki, popatrzyłem.
Ps. Mimo, że mini, to przy mojej Caroli kloc. Choć jak ma rotę, to w sumie maluch w tej kategorii.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2020, 15:30:19 wysłana przez rapoh »

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #98 dnia: 29 Kwiecień 2020, 16:17:02 »
Hehe rozmowa o poważnych ekspresach przerodziła się w dyskusje dwóch sprzedawców (=zero obiektywizmu), na temat: "drogie ekspresy? A komu to potrzebne? A na co?"

Osobiście polecam najtańsze DeLonghi, bo te droższe ekspresy nie mają sitka super crema ;)
e od kiedy są termobloki z PID to nie widzę potrzeby kupowania ekspresów o wiele droższych.
Odkąd jest Kazak Rota to nie widzę potrzeby kupowania żadnych ekspresów.

Do autora: Bierz Biankę. Jest piękna i daje świetne możliwości. Sam na nią poluję ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2020, 16:19:35 wysłana przez Szczympek »
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #99 dnia: 29 Kwiecień 2020, 16:34:31 »
Popieram. :brawa: Prądu prawie nie potrzeba.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #100 dnia: 29 Kwiecień 2020, 18:43:32 »

Cytat: Szczympek
Odkąd jest Kazak Rota to nie widzę potrzeby kupowania żadnych ekspresów.

[/quote

U mnie każdego ranka 2 x espresso i 2 / 4 cappuccino.
Ile czasu by to zajęło z kazakiem ? :-)

« Odpowiedź #101 dnia: 29 Kwiecień 2020, 19:12:10 »
Czasu? Pewnie mniej niż innym ekspresem niż HX. Max 15 minut. Pracy natomiast - duuuuuzo więcej ;)

Offline spokutycki

• Ekspres: Kazak Rota, V60, AeroPress + Prismo
  • Młynek: Kazak Tura 3, Aergrind
« Odpowiedź #102 dnia: 29 Kwiecień 2020, 20:14:12 »
Czasu? Pewnie mniej niż innym ekspresem niż HX. Max 15 minut. Pracy natomiast - duuuuuzo więcej ;)
Ty się śmiej, ale przy mojej kuchni i  (może przede wszystkim) marudnej żonie to gdyby nie Rota, to bym się espresso w domu nie napił.

Ps. Ale prawie udało mi się żonę przekonać na wycieczkę do Janusza...

« Odpowiedź #103 dnia: 29 Kwiecień 2020, 20:41:15 »
I dokonałeś właściwego wyboru. Takiego espresso jak w rocie nie dostaniesz w ekspresach niskiej czy średniej półki.

Offline rapoh

« Odpowiedź #104 dnia: 29 Kwiecień 2020, 22:40:26 »
ale przy mojej kuchni

Na małą kuchnię jest QM Carola znakomita. Wystarczy, by blat był relatywnie głęboki, a z reguły jest, nawet w mikrokuchniach.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi