Autor Wątek: Dienes - PeDe - renowacja nr. 1  (Przeczytany 33126 razy)

Offline Przemo Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
Dienes - PeDe - renowacja nr. 1
« dnia: 24 Lipiec 2014, 17:53:45 »
Cześć,
Oto mój młynek PeDe Dienes MOKKA, prawie odrestaurowany. Brakuje jedynie nakrętek trzymających żarna (gdzieś mi zniknęły).

Widok całości:

Wnętrze:

A tutaj przed renowacją:

Ciekawe jak będzie się sprawował.

Pozdrawiam,

P.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2014, 17:56:58 wysłana przez Przemo »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Dienes - PeDe - renowacja nr. 1
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipiec 2014, 23:46:32 »
Poniżej 250zł i tak nic lepszego nie kupisz. Dobrze będzie.

Pytanie tylko w czym będziesz parzył kawę?

Offline Przemo Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lipiec 2014, 11:10:20 »
Już niedługo Gaggia DANDY, obecnie Mokka Bialetti i DeLonghi "Treviso", w dalszej przyszłości FA-ER "La Peppina" (w trakcie remontu).
Do Mokka Ekspresu używam Porlexa (wersja tall), do espresso młynek metalowy od Gorana.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Październik 2014, 22:46:13 »
Przemo, kawał dobrej roboty zrobiłeś z odrestaurowaniem młynka  :ok: Powiedz mi w jaki sposób/ jakim preparatem udało ci się uzyskać taki błyszczący, odnowiony metal na korbie i całej górnej sekcji młynka? Czy twój sposób/ preparat jest skuteczny również w przypadku gdy sekcja metalowa ma już naloty rdzy?  :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Październik 2014, 08:52:13 »
@picasso83 - są dwie metody, albo papier ścierny i czyścisz wszystko od 200 do 2000, a na koniec polerka pastą polerską "na lustro", albo papier ścierny od 200 do 800 i zanosisz do galwanizacji.

Drugi sposób ciut droższy ale chromy powinny na lata starczyć.
LMWDP #469

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Październik 2014, 08:55:49 »

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Październik 2014, 15:28:38 »
@picasso83 - są dwie metody, albo papier ścierny i czyścisz wszystko od 200 do 2000, a na koniec polerka pastą polerską "na lustro", albo papier ścierny od 200 do 800 i zanosisz do galwanizacji.

Drugi sposób ciut droższy ale chromy powinny na lata starczyć.
Jaką pastę polerską polecasz do takiej roboty? :) Odnośnie czyszczenia, mam całą metalową powierzchnię wyczyścić papierem ściernym czy tylko te fragmenty powierzchni  metalu na których jest rdza?
Jeszcze pytanie odnośnie sprężyny jak w załączonym linku przez pafcio0. Gdzie można kupić taką sprężynę do stabilizacji żarna?
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2014, 15:37:26 wysłana przez picasso83 »

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Październik 2014, 15:41:56 »
Jeszcze pytanie odnośnie sprężyny jak w załączonym linku przez pafcio0. Gdzie można kupić taką sprężynę do stabilizacji żarna?

Ja użyłem tej, ale pewnie bardziej się opłaca w jakimś stacjonarnym sklepie ze sprężynami :)
http://allegro.pl/sprezyna-naciskowa-nr20-wymiar-63-x-12-5-x-1-2-mm-i4632980185.html

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Październik 2014, 15:52:30 »
Dla wszystkich szukających więcej informacji na temat młynków pana Dienes'a - tutaj jest kompendium wiedzy.

400+ młynków, różne modele, zdjęcia, opis budowy, patenty. I piękna galeria
LMWDP #469

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Październik 2014, 18:44:31 »
Mi udało się kupić używanego Zassenhausa Mokka w super cenie, bo za 45zł  :D Nie wiem jaki jest stan żaren, bo go jeszcze nie mam w domu. Wiem, że ma ogniska rdzy na wierzchniej, metalowej części i potrzebuję poddać tą część odpowiedniej renowacji. Jaka więc pasta polerska (nazwa, ew.namiar na zakup takowej) byłaby najlepsza do takiej akcji-renowacji? :)
Ciekawe, czy sprężyna o takich rozmiarach jaką kupił Pafcio0 pasowałaby rozmiarowo do stabilizacji żaren mojego Zassenhausa. Orientuje się ktoś? :)

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Październik 2014, 19:00:36 »
Będziesz musiał zmierzyć długość "gołej" części trzpienia i dopasować długość sprężyny. Dla mnie była nieco za długa (mały Dienes) więc skróciłem.

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Październik 2014, 19:45:15 »
Na początek to się rdzy pozbędziesz papierem ściernym - jak nie jest jakoś strasznie i dużo to może i od 320 zacznij. Papiery kup wodne, na mokro jakoś lepiej to idzie i się nie pyli tak dookoła. Do dostania w marketach budowlanych lub sklepie z lakierami do samochodów. Arkusz ~2 PLN. A do polerowania to albo miękka flanelka/pielucha i pasta np. K2 Aluchrom albo trzpień filcowy i krążek bawełniany do końcowej polerki plus pasta w sztyfcie. Polecam ten sklepik bo i ceny dobre i doradzi coś.

Jeśli ta metalowa część nie jest chromowana - to zrobisz w powyższy sposób na gotowo. A jeśli ma chromy to po takiej polerce będzie delikatnie widać gdzie chromu nie ma - coś jak zaciek po kropli wody.
LMWDP #469

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Październik 2014, 20:25:07 »
Dzięki Doktorku za cenne porady  ;) Z pewnością je przetestuję gdy młynek do mnie dotrze  :szampan:

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Październik 2014, 14:49:31 »
Będziesz musiał zmierzyć długość "gołej" części trzpienia i dopasować długość sprężyny. Dla mnie była nieco za długa (mały Dienes) więc skróciłem.
Zmierzyłem średnicę trzpienia na którym ma być zakładana sprężyna i wynosi ona 10mm. Czy sprężyna o średnicy 12,5mm nie będzie zbyt luźno trzymać się na trzpieniu?

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Październik 2014, 15:33:26 »
Średnica będzie OK, sprężyna nie musi przylegać do trzpienia, ważne by opierała się z jednej strony na górnym wieku i dobrze dociskała żarno z drugiej strony.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi