Autor Wątek: wymiana Ascaso Steel uno prof pid na nowy  (Przeczytany 9885 razy)

skansen

• Gość
Odp: wymiana Ascaso Steel uno prof pid na nowy
« Odpowiedź #45 dnia: 20 Lipiec 2020, 19:30:51 »
Dziwię się, że administracja nie zapytała mnie o ta sprawę.
Nie napisałem publiczbie tej oceny, bo wynikała ona z ceny która zapłaciłeś. A ta podałeś mi, jak myślałem w zaufaniu.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #46 dnia: 20 Lipiec 2020, 19:44:02 »
Dziwię się, że administracja nie zapytała mnie o ta sprawę.
Nie napisałem publiczbie tej oceny, bo wynikała ona z ceny która zapłaciłeś. A ta podałeś mi, jak myślałem w zaufaniu.
Cena ekspresu przecież jest w internecie. Myślę, że uboczny temat możemy zakończyć, administracja może go wyrzucić/przenieść (jeśli uzna za stosowne nawet usunąć) bo nie ma sensu w tym wątku tego ciągnąć. Jeśli chciałbyś jeszcze jakoś wyjaśnić temat to proszę o info na PW. Przybijmy sobie piątkę i piszmy na tematy kawowe.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #47 dnia: 20 Lipiec 2020, 20:00:23 »
Proponuję nie usuwać tego wątku. Jeśli już to przenieść. Niech to będzie ostrzeżeniem dla innych do czego można się posunąć aby zdyskredytować innego forumowicza i proponowane przez niego sprzęty. Żeby namawiać do zwrotu już zakupionego sprzętu ? Nie do pomyślenia...
Przybijcie sobie piątkę ale proponowałbym abyś @skansem powstrzymał się od takich akcji.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 20 Lipiec 2020, 20:09:09 »
Napisałem po prostu szczerze co myślę. Wygląda na to, że do póki moje opinie były bo myśli @MajkJaro wszystko było OK. A na koniec, gdy moja opinia sprawiła mu przykrość, postanowił upublicznić sprawę. Jestem trochę zaskoczony takim obrotem sprawy. Tym bardziej, że korespondencję zakończyliśmy już chwilę temu, jak sądziłem w przyjaznej atmosferze. A teraz dowiaduje się, że sprawiłem mu przykrość tym co napisałem.

Chciałbym na koniec uspokoić wszystkich moich forumowych oponentów. Wszystko co padło miedzy nami lub w prywatnych rozmowach nie będzie przeze mnie upublicznione.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2020, 20:15:11 wysłana przez skansen »

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #49 dnia: 20 Lipiec 2020, 20:14:19 »
Może źle dobrałem słowo. Niech zostanie "dziwne".

Atmosfera zawsze niech tu będzie przyjazna.  O0 end of  :spam:

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Lipiec 2020, 20:15:59 »
upubliczniając nasza prywatną korespondencję
Przepraszam, ale gdzie jest upubliczniona ta korespondencja? Z tego co widzę MajkJaro opisał sytuację, ale Twojej wiadomości żadnej nie widzę Skansen. Upubliczniłby gdyby wkleił tu Twoją wiadomość.

Na marginesie mogę powiedzieć, że cała sprawa jest mi nieznana i tutaj dopiero czytam o tej historii. Muszę powiedzieć, że dziwna sytuacja.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2020, 20:18:06 wysłana przez krystians »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Lipiec 2020, 20:22:28 »
W sposób niedwuznaczny wskazał na mnie. Opisał tylko fragment sytuacji. Zupełnie pominął, że dyskutowaliśmy od dłuższego czasu. Że pierwszy nawiązał kontakt. Że wypytywał mnie o różne rzeczy. Że różne rzeczy mu podsyłałem. Że zdobył moje zaufanie. Naiwnie sądziłem, że skoro rozmawiamy prywatnie, pozostanie to między nami. Nie obraziłem go, ani w mojej ocenie nigdzie nie napisałem czegokolwiek sprzecznego z regulaminem. Poświęciłem sporo czasu odpowiadając na różne jego pytania. Korespondencję zakończyliśmy w miłej atmosferze. Dlatego dziwi mnie, że na koniec jedna z ostatnich wiadomości zostały wykorzystane do ataku na mnie.

Zawsze uważałem, że PW pomaga uniknąć forumowych wojen, bo można sobie w ten sposób wiele wyjaśnić. Dlatego też nie rozumiem wywlekania mi teraz tego typu wypowiedzi.

Nie wiem czy to fair, prowadzić z kimś długo korespondencję prywatną a na koniec go na jej bazie publicznie obsmarować. Każdy niech sam oceni.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #52 dnia: 20 Lipiec 2020, 20:38:44 »
Nie wiem Panowie i nie chcę wchodzić w Wasze prywatne sprawy. Ja wiem, że czasami wypowiedzi Janusza mogą irytować. Jednak ma znaczek użytkownika komercyjnego i tak mi się wydaje, że każdy może sobie pomyśleć, że każda sroczka swój ogonek chwali.  Januszowi myślę, że zwracano na pewne rzeczy uwagę, żeby bardziej trzymał się regulaminu. Jak kogoś to zraża, to pewnie nie kupi u niego, jednak robi to z otwartą przyłbicą i bierze na siebie odpowiedzialność za wszystko co mówi.

Może MajkJaro poczuł, że coś jest nie tak, że tak bardzo go przekonujesz do zwrotu towaru i postanowił skonsultować to z kimś?

W emocjach robimy różne nierozsądne rzeczy, czy nie wydaje Ci się @skansen, że trochę za bardzo się ukierunkowałeś na publiczne udowodnienie swoich racji Januszowi? Ile razy można powtarzać to samo?
Weźcie chłopaki kupcie flaszkę i siądźcie do stołu/ czy do covidowej konferencji na zoomie. Wyjaśnijcie o co Wam chodzi i po sprawie.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Lipiec 2020, 20:44:10 »
Ok, konsultować z kimś rozumiem, ale wywlekać publicznie? W toku naszej rozmowy omawialiśmy kilkanaście ofert, z przeróżnych sklepów, krajowych i zagranicznych, nowych i używanych. 

Dobra, nieważne, mleko się rozlało, nie mam siły ciągnąć tematu.

Offline Sputnik Mężczyzna

• Ekspres: Bez ciśnienia i nie z automatu, tylko na spokojnie :)
  • Młynek: 1Zpresso K-Max i na prąd
« Odpowiedź #54 dnia: 20 Lipiec 2020, 21:17:51 »
Wszystko wszystkim, ale rozmowa na PW jest jak rozmowa w cztery oczy. Bardzo nie honorowo jest upubliczniać na forum tematy rozmów na priv.    :sciana:  Takie jest moje zdanie

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #55 dnia: 20 Lipiec 2020, 21:31:35 »
Żeby namawiać do zwrotu już zakupionego sprzętu ? Nie do pomyślenia...

Na forach rowerowych (podobna półka cenowa) to normalne. Lepiej żeby zacząć od czegoś co nas zmotywuje do rozwijania pasji czy zainteresowań, niż bawić się w pół środki czy gorsze wybory.
Sądzę, ze gdyby ktoś napisał temat na forum: „Kupiłem wczoraj Delonga za 5 tysięcy, bo kolega doradził, ale trochę poczytałem i mam wątpliwości czy to dobry wybor”, to kazdy by pisał, żeby zwrócić póki czas. A, ze Janusz sypie zniżkami, to jego klienci nagle udają oburzonych 😂  A i pewnie sam Janusz by pierwszy napisa posta.
Niech to będzie ostrzeżeniem dla innych do czego można się posunąć aby zdyskredytować innego forumowicza i proponowane przez niego sprzęty.
Szczyt hipokryzji. Proponuje odpowiedzieć w temacie o chińskim młynku vs Niche, a nie uciekać
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Lipiec 2020, 22:00:34 »
Nigdzie nie uciekam. Odpowiedziałem. Wyobraź sobie, że mam wiele innych zajęć. Odpowiadanie na bezsensowne zarzuty nie należy do moich priorytetów. Dałem sobie kilka dni wolnego od forum - urlop. Dziś miałem nieco więcej czasu bo pogoda nad morzem kiepska. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline damcyk Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar II, Aeropress
  • Młynek: NS Grinta
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Lipiec 2020, 22:41:28 »
Ja chciałbym wrzucić tutaj swoje dwa grosze bardziej na temat p. Janusza.

Nie jestem na etapie kupna Ascaso - po prostu za drogi sprzęt dla mnie (pewno wart swojej ceny) - nie wiem, nie znam się - jestem wchodzącym w ten świat dopiero.
Jednak szacun dla p. Janusza, że na forum jest bardzo aktywny i widziałem, że jest bardzo pomocny z podpowiedziami dot. opisywanych problemów z Ascaso na forum.
A największy za to, że pytając go o pewien egzemplarz odradził kupno, choć śmiało mógł mnie wciągnąć na bombę --> i tak trafiłbym do jego serwisu. Za to z mojej strony  :poklon:

Skansen - mega można liczyć na wiedzę, pomoc.  :poklon:

A co do tej sytuacji krystians dobrze napisał - flaszeczka na zoomie :D

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Lipiec 2020, 23:53:00 »
Mam konkretne pytanie. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą ekspresu. Obecnie mam Ascaso Steel uno prof pid 2015 r., a zastanawiam się nad Bezzera Mitica top pid lub Rocket Mozzafiato Cronometro R.
1. Czy zmiana ma sens
2 jeśli tak który lepszy i dlaczego.
Jeżeli znajdę odpowiedź na moje pytania w konkretnym wątku poproszę o linka.

Kolego przepraszamy Cię za tę dyskusję, która ma już niewiele wspólnego z pytaniem. Czy coś wybrałeś ?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Lipiec 2020, 12:10:17 »
Tak w temacie. Obie maszyny zacne, ale jeżeli chcesz mieć PID to zastanów się nad wersją DualBoiler.
Z obu w porównaniu do starego STEEL PID wyjdzie lepsza kawa, a przynajmniej łatwiej będzie ją uzyskać choćby dla tego że mają pompę rotacyjną i grupy E61 (nowy Steel PID też ma zbliżoną konstrukcję do E61 ;P ).

Z tego co widzę są to maszyny HX'owe więc PID steruje temperaturą w bojlerze która jest znacznie wyższa od tej potrzebnej do zaparzenia przyzwoitego espresso.
W związku z powyższym będą wymagały spustu wody przed zaparzeniem aby obniżyć jej temperaturę a co za tym idzie możesz mieć problemy z powtarzalnością.
Przy ekspresach DB z PID nie będziesz miał tego problemu.

Oczywiście zachęcam przyjrzeć się też nowemu Ascaso DUO PID ale wydaje mi się że zależy Ci na pompie rotacyjnej i mocnej parze z bojlera.
W razie pytań służę pomocą.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi