Autor Wątek: wymiana Ascaso Steel uno prof pid na nowy  (Przeczytany 9851 razy)

Offline damcyk Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar II, Aeropress
  • Młynek: NS Grinta
Odp: wymiana Ascaso Steel uno prof pid na nowy
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Lipiec 2020, 23:27:53 »
Jak z serwisem tego Asacso? Możesz powiedziec jakie koszty? Czy się popsuł? Jakie koszty utrzymania? Jestem na etapie kupna (a raczej czytania... czytania... i jeszcze raz czytania) stąd pytanie

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lipiec 2020, 22:45:26 »
Jak z serwisem tego Asacso? Możesz powiedziec jakie koszty? Czy się popsuł? Jakie koszty utrzymania? Jestem na etapie kupna (a raczej czytania... czytania... i jeszcze raz czytania) stąd pytanie
A jaki budzet?

Offline damcyk Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar II, Aeropress
  • Młynek: NS Grinta
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Lipiec 2020, 14:51:47 »
A jaki budzet?

Chciałem się zmieścić do 3,5k gdzieś z młynkiem, więc raczej ide w kierunku Oscara II i młynka NS Grinta

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lipiec 2020, 00:43:02 »
Dużo więcej da Ci zmiana młynka. Jak masz miejsce to pakuj Fiorka F83 i zobaczysz jaka jest różnica.
Boże, ale on ma Ceado e7p, a to do domu bardzo dobry młynek. Ekspres też jest ważny, bardzo ważny. Masz chłopie dobry młynek, który obsłuży każdy z tych 3 ekspresów.

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Lipiec 2020, 00:52:10 »
Młynek już wymieniłem na Ceado e6p lub jak widzę przedstawia to firma ceado e7p. To wciąż ten sam młynek ale zmienił się wyświetlacz. Czy wystarczy wymienić młynek i na tym poprzestać? Czy zmiana ekspresu coś wniesie?
Oczywiście, że wniesie.
Tutaj są takie osoby prezentujące takie dogmatyczne pojęcie, że wystarczy zmienić młynek i będzie OK. Nie będzie. Młynek to nie wszystko. Espresso to zasada 4 M:
1. Mieszanka kawy (miscela),
2. Młynek i mielenie (macinatura),
3. Ekspres (machina),
4. Barista i jego ręka (mano).
A ci forumowi dogmaci mówią tylko o młynku. To nie jest prawda.

Ja mam Bezzerę Magica S PID i ta Mitica z pompą rota jest świetna. Podejrzewam, że tamte 2 też. One też wchodziły w moje wybory.
Jak czytasz to forum to popatrz na tytuły postów. Przodują w serwisach i naprawach Ascaso. Cały czas coś o Acaso.  A to wymiana części, a to rdzewieją, a to trzeba się nauczyć ich obsługi, itp. Te 3 ekspresy to HX-y. Nie musisz zastanawiać się i kombinować co najpierw zrobić kawę czy mleko. Robisz mleko, a potem kawę, a potem ... wchodzi do kuchni ktoś następny i od nowa zabawa. Daj spokój wybieraj HX lub dwubojlerowiec lub dwublokowiec.

Ja stawiam na Miticę z PID-em.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2020, 00:55:07 wysłana przez hlary »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lipiec 2020, 10:20:47 »
Wszystko to kwestia proporcji. Po prostu ekspresów ASCASO jest już bardzo dużo w rękach polskich użytkowników. Stąd też może być wrażenie, że częściej ulegają awariom. Nie jest to prawdą. Gdyby tak było to już dawno jeden punkt serwisowy na Polskę nie dałby rady. Przy tysiącach ekspresów u klientów kilka lub max kilkanaście na serwisie to znikoma ilość. A tego typu wypowiedzi są kolejną próbą dyskredytacji tych ekspresów w oczach potencjalnych klientów. Nieładnie...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lipiec 2020, 10:46:13 »
Patrząc nawet po tym forum wcale nie ma tych ekspresów tak dużo. Nie sprzedają się te ekspresy tak dobrze jak próbuje się nas tutaj przekonać.  Dużo jest za to jest ofert sprzedaży używanych maszyn Ascaso. Ich użytkownicy albo w ogóle porzucają espresso albo przesiadają się na prawdziwe włoskie maszyny. Konkluzja z tych przesiadek jest jedna. Lepszy ekspres (HX lub DB) robi lepszą kawę. I żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Lipiec 2020, 10:59:54 »
HX ani DB nie robi lepszej kawy. Przesiadki się zdarzają także w drugą stronę. Bardzo często też użytkownicy tańszych modeli ASCASO przesiadają się na wyższe modele - też ASCASO ale w wersji PID. I żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni. 

skansen

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Lipiec 2020, 11:54:17 »
Może i są przesiadki "w drugą stronę" ale nikt o nich nie słyszał :) Na forum jest natomiast wiele opinii osób które przesiadły się z Ascaso z termoblokiem na HXa i konkluzja była taka, jak napisałem.
Każdy może samemu zweryfikować opinie. Są zadowoleni użytkownicy HXów. Jest też sprzedawca, który krytykuje HXy, nie mając o nich wiedzy. Gdyby miał nie pisałby na przykład, że uzupełnienie w nich wody wymaga ściągnięcia filiżanek. Taka informacja dalej znajduje się na twojej stronie. Przeanalizuj budowę podobnych, współczesnych HXów a potem zweryfikuj swoje opinie. Nie wiem czy piszesz nieprawdę o konkurencji z niewiedzy czy ze zwykłej złośliwości. Tak czy inaczej ocena takiego działania  jest jednoznaczna.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Lipiec 2020, 11:56:42 »
Po pierwsze to ten sprzedawca nie krytykuje HXów. Jeśli już to wskazuje na ich wady i zalety. Po drugie to ten sprzedawca sprzedawał ekspresy HX zanim Ty prawdopodobnie zacząłeś pić kawę espresso. Zanim zajął się ASCASO w 2005 roku to już 10 lat miał do czynienia z profesjonalnymi ekspresami HX. Po tym jak zaczął importować ASCASO także sprzedawał i nadal sprzedaje ekspresy HX i 2B. Wiedzę o nich ma większą niż wielu użytkowników tego forum. I dlatego też ma porównanie i wie o wadach i zaletach obydwu rozwiązań. W odróżnieniu od tych którzy potrafią jedynie polecać coś co w ich mniemaniu jest jedynie słuszną opcją. I którzy piszą głupoty o konkurencji wyłącznie ze zwykłej złośliwości (nie sądzę aby z niewiedzy). Ocenę takiego działania pozostawiam czytającym.
PS. Niczego w przytoczonym tekście nie mam zamiaru zmieniać. Napisane tam jest "W zasadzie wszystkie podobne ekspresy na górze posiadają podgrzewacz filiżanek i jednocześnie miejsce do wkładania zbiornika na wodę." To zdanie nie wyklucza innych rozwiązań a w momencie kiedy było ono napisane był to praktycznie standard w małych ekspresach z grupą E61, z HX i z własnym zbiornikiem na wodę.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Lipiec 2020, 12:12:16 »
Nie przytoczyłeś całego tekstu, zrobię więc to ja:
W zasadzie wszystkie podobne ekspresy na górze posiadają podgrzewacz filiżanek i jednocześnie miejsce do wkładania zbiornika na wodę. Aby dolać wodę / wyjąć zbiornik na wodę trzeba w nich zdjąć z podgrzewacza filiżanki.
Nie ma znaczenia kiedy powstał ten tekst. Dziś fragment o konieczności zdejmowania filiżanek jest po prostu nieprawdziwy. Kupujący ekspres porównuje ten model do innych aktualnie oferowanych. Stronę internetową dobrze by było jednak zaktualizować. Kogoś kupującego ekspres nie interesuje oferta z 1995 czy 2005 roku tylko aktualna. A sporo się w tym czasie zmieniło. Wielu producentów poszło do przodu, niektórzy stoją w miejscu, są nawet tacy którzy się cofają...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Lipiec 2020, 12:16:08 »
Nieprawdziwe to jest twierdzenie, że fragment o konieczności zdejmowanie filiżanek jest nieprawdziwy. Jeśli ktoś porównuje to z łatwością znajdzie ekspresy w których nie ma potrzeby zdejmowania filiżanek jak i ekspresy w których taka potrzeba jest. Bądź tak miły i nie zawracaj mi głowy na urlopie duperelami...Innym także.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Lipiec 2020, 12:27:03 »
Każe Ci ktoś wchodzić na forum na urlopie? Sam sprowokowałeś tą dyskusję. Nie chcesz zmieniać tego fragmentu, nie zmieniaj.

Każdy kto zna odrobinę ofertę konkurencji sam wyciągnie wnioski. Piszesz, że w zasadzie we wszystkich ekspresach aby dolać wodę / wyjąć zbiornik na wodę trzeba zdjąć z podgrzewacza filiżanki. Więc od czasu gdy napisałeś ten tekst pojawiły się takie ekspresy jak NS Musica, Lelit Mara (nowsze i starsze modele), Profitec Pro 500 i wiele innych. W nich nie trzeba ściągać filiżanek, żeby nalać wody.

Mi wstyd byłoby pisać takie głupoty. Ale to chyba uczucie obce Tobie.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Lipiec 2020, 12:41:28 »
Mnie jest obce atakowanie w ten sposób konkurencji. Czepianie się jednego zdania (zresztą prawdziwego - co sam potwierdziłeś pisząc "niektórzy stoją w miejscu") przy opisie ekspresu ELBA ma udowodnić moją nieznajomość sprzętu ? Mam analizować wszystkie opisy ekspresów na innych sklepach internetowych ? Mam wskazywać co niektóre sklepy dodają niby "gratis" a w rzeczywistości są to elementy standardowego wyposażenia ekspresu ? Czy to nie wstyd ? Czy to nie jest okłamywanie klientów ? Daj spokój bo zaczniemy wyliczankę po której znów napiszesz o atakowaniu konkurencji. Każdy ma własny rozum i niech się nim kieruje przy wyborze.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Lipiec 2020, 12:47:31 »
Niczego nie potwierdziłem. Twierdzenie o konieczności ściągania filiżanek jest nieprawdziwe. Jeśli porównujesz Elbę do wszystkich innych ekspresów, to z szacunku dla czytelników i klientów należałoby przeanalizować budowę innych konstrukcji. Albo nie robić takich porównań.

Nikt nie wymaga od sprzedawców, żeby znali dokładnie ofertę konkurencji. Ale jeśli już kuszą się o porównanie z konkurencją dobrze by było, aby miało one solidne podstawy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi