Autor Wątek: Przechowywanie otwartej kawy  (Przeczytany 8859 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Przechowywanie otwartej kawy
« dnia: 24 Lipiec 2014, 10:43:59 »
W czym najlepiej przechowywać oraz w jaki sposób jest najlepszy. Obiło mi sie o uszy że szczelne opakowanie a kawa wraz z nim w lodówce. Może ktoś podpowie

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4831
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipiec 2014, 10:47:35 »
Kawa nie lubi światła, powietrza i zbyt wysokich temperatur. Dobrym rozwiązaniem jest słoik z ciemnego szkła w szafce. Może być szczelna puszka...
Co do lodówki to zdania są podzielone, dawniej trzymałem w niej a teraz nie i nie widzę jakiejś szczególnej różnicy. Optymalnym rozwiązaniem jest po prostu kupowanie kawy w małych opakowaniach, ew. przesypanie części kawy z dużego i szczelne zamknięcie go.

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lipiec 2014, 10:55:51 »
Ja zwykle jak mam opakowanie 1 kg to dzielę to na pół i wsypuję do torebek na klips z zaworkiem. Jeżeli nie mam pod ręką dwóch torebek, to część zostawiam w oryginalnym worku ale owijam go szczelnie folia spożywczą i chowam do szafki.

W młynie: ziarna

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipiec 2014, 10:56:33 »
O własnie ciemny słoik najlepiej różnej wielkości.
PS
Maciek jak wygląda taka torebka?
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2014, 11:01:10 wysłana przez manfred »

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipiec 2014, 11:04:22 »
Wykorzystuje torebki, w które jest zapakowana zamawiana przeze mnie kawa u Andrzeja w MastroAntonio.
W młynie: ziarna

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipiec 2014, 11:06:10 »
Nie wystawiałbym na próbę zdolności kawy do pochłaniania zapachów. Jeśli paczka nie jest hermetycznie zamknięta do lodówki bym jej nie wkładał. Pozostaje też pytanie, jak kondensacja wpływa na ziarna.

A co do wszelkich słoików i innych sztywnych, nawet próżniowych opakowań. Jak najbardziej można, ale przesypywanie bym pominął. Jeśli taki pojemnik ma 0,5L, to ostatnie 100ml kawy ma dostęp do 400ml powietrza, najczęściej codziennie świeżego. W skrupulatnie zrolowanej torebce pewnie nie ma więcej niż 10ml.

Przydałaby osobna lodówka z temperaturą ~15°C, ale prościej jest szybko wypić.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lipiec 2014, 11:09:36 »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lipiec 2014, 11:12:38 »
Czyli póki co zastosuje oryginalne opakowanie . Odetnę sam róg do wysypywania kawy i wsadze je dodatkowo do woreczka strunowego.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lipiec 2014, 11:16:15 »
Wybierz do tego szafkę o małej zawartości aromatów w możliwie nieprzegrzewającym się miejscu i powinno być git.

Jeśli opakowanie nie ma struny, to jakiś klips lub zaklejenie by się przydało, a jeśli ma, a będziesz wkładał do drugiego woreczka, to obcinanie tylko na rogu chyba niepotrzebnie komplikuje sprawę.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lipiec 2014, 11:19:21 »
No ale kawę mam w papierowym opakowaniu z folią aluminiowa od środka z zaworkiem. Dokładnie Brasilia Santos to muszę róg obciąć aby ją wysypać

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lipiec 2014, 11:25:07 »
Chodziło mi o to, że jeśli mam strunę, to obcinam na całej długości, nie tylko róg. Tak mi wygodniej. Jeśli struny brak, to rzeczywiście można otwór ograniczyć.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lipiec 2014, 11:45:06 »
Jak by była struna w oryginalnym opakowaniu to raczej pewnie całkiem bym przy nim został.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lipiec 2014, 12:42:17 »
Są pojemniki, torebki próżniowe.

Offline shaqks

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lipiec 2014, 12:43:47 »
Jeżeli mam  strunę ( jak np. z CoffeeLab) to zostaję przy niej i nic juz nie kombinuję.. jeżeli struny nie ma to przecinam nozykiem przy zgięciach na górze, tak aby był malutki otwór i zwijam opakowanie po użyciu i jakimis gumkami czy coś :D szkoda mi aromatu na przesypywanie do szczelnych słoiczków ( sposób na wszystko mojej mamy ), który jednak wydaje mi się, że po drodze ucieka.. więc przy opakowaniach do 500g kawa u mnie zostaje w tym w czym przyjechała :-) gdybym zamówił kilogram to pewnie bym przesypał część do jednego z tych słoiczków z gumką.

Offline fubar

  • Wiadomości: 58
  • Ekspres: Saeco Via Veneto
  • Młynek: Mazzer Super Jolly
Odp: Przechowywanie otwartej kawy
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lipiec 2014, 14:47:35 »
Ja używam torebek z suwakiem "jan niezbędny". Półkilową paczkę kawy można do takiej torebki wsadzić w całości, ale 1kg trzeba przesypać.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi