Autor Wątek: Baratza Vario-W czy Sette 270Wi ?  (Przeczytany 5716 razy)

Offline MaciejW

Baratza Vario-W czy Sette 270Wi ?
« dnia: 31 Marzec 2020, 11:37:10 »
Może tym razem nietypowo bo najpierw młynek później kolba. Podobno tak powinno się to zrobić. Tak więc:
Poszukuję młynka do ekspresu którym najprawdopodobniej będzie Lelit Victoria PL91T.
Młynek będę używał do espresso,kawiarki,aeropressu oraz drip V60.
Ilość ok.6 kaw dziennie.(pół na pół samo espresso z mlecznymi a czasami z innymi formami parzenia kawy-mokka,drip np. na popołudniową kawę)
Wybrałem modele z wagą dla szybszego ustawiania stopnia zmielenia przy zmianach rodzaju parzenia oraz by lepszej połowie było łatwiej samodzielnie ogarnąć temat zrobienia kawy.
Za Vario-W przemawia do mnie kompaktowość. Na minus brak możliwości bezpośredniego użycia pf.
Ale może są jakieś inne szczegóły między tymi modelami o których jeszcze nie wiem?

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
Odp: Baratza Vario-W czy Sette 270Wi ?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marzec 2020, 22:20:11 »
Przy dobrym ustawieniu timera w dobrym młynku będziesz miał powtarzalność pewnie na poziomi 95 %.
u mnie w Vario wynik jest pomiędzy 17,9 a 18,1g
A wybór młynków z timerem jest znacznie większy niż z wagą

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marzec 2020, 23:31:25 »
Jeśli chcesz jeden młynek do wszystkiego, to raczej patrzyłbym na "single dose" jak np Niche.

Offline ArtiW Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Ceado E6P (black magic)
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Kwiecień 2020, 20:02:51 »
Jestem na tym samym etapie i na te same młynki zwróciłem uwagę. Chciałbym mieć uniwersalny (wiem, nie da się, ale nie jestem mega zawodowcem kawowym), z pojemnikami (ziarna, przemiał) i... cieszący oko.

Vario-W ma 54 mm żarna ceramiczne. Różnie niektórzy oceniają ceramiczne, stawiając stalowe wyżej. Brak bezpośredniego napełniania PF nie byłaby dla mnie dużą wadą. Zyskujemy czystość, szczególnie przy podwójnej porcji. Jest jednak jedna wada... jest brzydki jak śmierć. Jakiś taki z innej epoki.

270 Wi jest bardzo ładny, ale o gustach trudno dyskutować. Fakt, wyglada plastikowo, ale czytając opinię użytkowników, widzę, że potwierdzają wysoką jakość. Szkoda, że małe żarna (40 mm), ale... dla amatora, w tej samej sytuacji jak ty, czyli najpierw młynek i nie wiadomo kiedy ekspres, to wydaje się całkiem dobry wybór.

Nadal poszukuję... Myślałem jeszcze o Eurece Specialita (ale brak pojemnika) lub Fiorenzato F4 Filter (ale przestawianie nastawów to jakaś droga przez mękę).

Podsumowując, najbliżej mi do 270 lub 270 Wi (waga kusi, ale spora różnica w cenie. Nie wiem czy warto)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwiecień 2020, 19:00:08 »
Tak czy siak przy espresso będzie droga przez mękę  i problemy z utrafieniem we właściwą grubość po powrocie. Dodatkowo przy dużym zmniejszaniu grubości przemiału musi to być robione na pustym młynku lub chodzącym. Dokładając do tego retencję to prosta droga do nieustających frustracji. Lepszym pomysłem są chyba jednak dwa młynki.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwiecień 2020, 19:13:02 wysłana przez Bacek »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwiecień 2020, 19:06:54 »
Myślałem jeszcze o Eurece Specialita (ale brak pojemnika)

Specialita ma pojemnik.
EUREKA - MIGNON SPECIALITA  - electronic grinders.png
Źródło: https://www.eureka.co.it/en/catalogo/prodotti/macinacaff%c3%a8+istantaneo/1/20.aspx

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwiecień 2020, 21:26:20 »
Górny to wiedziałem, że ma. Nie wiedziałem, że jest opcja dolnego  :taktak: To ciekawa opcja dla mnie. Poszukam czy w polskich sklepach jest ta opcja.

Wiem, że niezbyt rekomendujesz Baratzę. Funkcyjnie i wizualnie mi odpowiada. Uważasz, że ta kompaktowa Eureka jest godna zaufania. Sporo pisze się o zbrylaniu. W sumie też by mi pasowała ze względu na wymiary i znacznie szersze żarna. Ale tylko, jeśli dolny pojemnik jest do kupienia.
Dodam, że potrzebuję młynek do niewdzięcznej roli: od espresso do AP. Nie jestem nerdem, więc nie będę kupował dwóch młynków.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwiecień 2020, 21:32:19 wysłana przez ArtiW »

Offline Cannabis Arabica

• Ekspres: Aeropress w IMS Superfine, Phin 200, Hario Woodneck 480, Hario TCA-5
  • Młynek: Comandante MK3, Concept KM5120, Hario Mini Mill
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Kwiecień 2020, 22:44:55 »
Może Niche w takim razie?

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

skansen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Kwiecień 2020, 22:54:15 »
Wiem, że niezbyt rekomendujesz Baratzę.
To chyba nie ja :)

Uważasz, że ta kompaktowa Eureka jest godna zaufania.

@untoldex mielił przy mnie Mignonem pod espresso a chwilę potem pod alternatywę. Espresso dzięki bariście i dźwigni było znakomite. Zmiana mielenia pod przelew wymagała przekręcenia pokrętła chyba na dwa obroty i przemielenia zalegającego przemiału. Przy tym trzeba było pamiętać numerki, żeby znać drogę powrotną. Po powrocie do espresso należało wymielić zalegający przemiał. @untoldex ma ją zresztą teraz do sprzedania.

Może Niche w takim razie?
@untoldex właśnie przesiadł się na Niche z Mignona. Ja do takiej zmiany nie dojrzałem, ale kiedyś może sobie kupię Niche, jako trzeci młynek...
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2020, 01:15:29 wysłana przez skansen »

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Kwiecień 2020, 10:32:07 »
@ArtiW jeśli planujesz używać młynek w trybie pojedyńczej dozy (tzw. single dosing) to zmiana ustawien w Specialicie z pustym hopperem nie powinna być problemem. Tak jak @skansen napisał, trzeba tylko pamiętać ilość obrotów pokrętła i numerki.
Jak przestawiałem grubość mielenia pomiędzy espresso a większym dripem to coś koło dwóch obrótów było, ale między AP powinno być mniej. W sumie to zależy jaki masz przepis na AP bo w nim też można użyć przemiału pod espresso przecież :)
Przy zasypanym hopperze, tak duże przestawianie grubości już jest bardziej skomplikowane. Bo trzeba to robić na włączonym silniku, a wtedy bardzo dużo ziaren się marnuje. Bo to co się przemieli "pomiędzy" jest do wyrzucenia, ewentualnie na jakąś zalewajke :)
Więc przy takich dużych zmianach wydaje mi się że tylko pojedyńcze dozowanie wchodzi w grę.

Jeszcze trzeba wziąść pod uwagę retencję, która w tym młynku wynosi 1-2 gram. Jest to przemielona kawa która zalega głównie na antyzbrylaczu. Dlatego po dłuższym przestoju, najlepiej przemielić kilka świeżych ziaren a potem wsypać docelową dozę.
Można też wyjąć ten antyzbrylacz, wtedy mniej będzie zalegać. Aczkolwiek wtedy przy bardzo drobnym przemiale i niektorych ziarnach będzie zbrylać. Ale na to też jest rozwiązanie. Namielanie do kubeczka, zamieszanie i przesypanie do kolby czy aeropressa. Ja właśnie tak robię w Niche Zero, w którym taki kubeczek jest standardowo w komplecie. Wtedy odpada Ci też dokupowanie tego dodatkowego pojemnika do Mignona. Wyciągasz uchwyt na portafiltr i zawsze namielasz do kubeczka.

Tak jak tutaj

Albo tutaj (7:30)
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2020, 10:34:54 wysłana przez untoldex »

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Kwiecień 2020, 22:32:33 »
To na czym mi zależy to łatwość zmian nastawów (espresso, kawiarka i AP), górny pojemnik (czyli nie SD) oraz automat. To chyba najważniejsze parametry.
Eureki chyba właśnie nie mają łatwej regulacji pod rożne metody. Atom 60 byłby niemal idealny, ale z tego co wiem, podobnie jak w Mignon Specialty, regulacja dość upierdliwa. Fiorenzato F4 podobnie.
Myślę, że w ciagu 2-3 lat nie kupię lepszej klasy ekspresu, więc też nie idę w kierunku wyższego budżetu.

Nie zafiksowalem się, cały czas szukam, ale Baratza 270 lub 270 Wi wydają się po prostu optymalnym wyborem.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2020, 22:57:29 wysłana przez ArtiW »

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwiecień 2020, 11:43:00 »
Jesli chcesz czesto zmieniac przemial z zasypanym hopperem to musisz sie liczyc z wiekszymi stratami kawy.
Jeszcze wzialbym pod uwage mlynek Wilfa Uniform, jest w Coffeedesku. Tam zmiany beda duzo latwiejsze.
Bardziej mlynek pod alternatywy ale do espresso tez sie nada przy mniejszych wymaganiach.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Kwiecień 2020, 12:43:53 »
A czemu nie decydujesz się na Niche Zero? Dla Ciebie wygląda to jak optymalne rozwiązanie i docelowy młynek.

Jeżeli myślisz o Sette, możesz spokojnie zacząć od 30 z dodatkowym żarnem S2 - https://www.baratza.com/shop/sette-bg-coarse-cone-burr-holder.

Ja korzystam z trochę podrasowanej Sette 270, etzMAX i to jest znakomity młynek do espresso. Do przelewu/AP warto jednak mieć inny rodzaj żarna, dedykowanego właśnie pod przelewy.

Offline ArtiW Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Kwiecień 2020, 17:53:44 »
Niche Zero to SD, a ja chcę mieć hoper. Lenistwo... pragmatyzm znaczy  :taktak:

Wolę kupić coś „na wyrost”, więc 270 mająca micro bardziej mi pasuje.

Zaczynam iść chyba jeszcze dalej. Coraz cześciej myślę o Eurece Atom 60. Ma hoper, ma alternatywnie namielanie do kolby lub pojemnika, rozmiar jeszcze optymalny, jakość świetna. Jedyne co mnie lekko blokuje, to to, że to raczej młynek do samego espresso. Zmiana na alternatywy i powrotna do espresso jest dość upierdliwa (regulacja bezstopniowa). Zostawiłbym sobie starego Krupsa do alternatyw.
Opcjonalnie Ceado E6P, ale to pewnie temat na osobny post.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Kwiecień 2020, 18:36:08 »
Jeżeli hopper, to zasypany, a to oznacza, że nie będziesz miał możliwości łatwego zmieniania kaw i przemiału pod różne metody.
Albo jeden młynek SD do dwu metod, albo jeżeli chcesz mielić on-demand, będziesz potrzebował dwu maszyn.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi