Jestem na tym samym etapie i na te same młynki zwróciłem uwagę. Chciałbym mieć uniwersalny (wiem, nie da się, ale nie jestem mega zawodowcem kawowym), z pojemnikami (ziarna, przemiał) i... cieszący oko.
Vario-W ma 54 mm żarna ceramiczne. Różnie niektórzy oceniają ceramiczne, stawiając stalowe wyżej. Brak bezpośredniego napełniania PF nie byłaby dla mnie dużą wadą. Zyskujemy czystość, szczególnie przy podwójnej porcji. Jest jednak jedna wada... jest brzydki jak śmierć. Jakiś taki z innej epoki.
270 Wi jest bardzo ładny, ale o gustach trudno dyskutować. Fakt, wyglada plastikowo, ale czytając opinię użytkowników, widzę, że potwierdzają wysoką jakość. Szkoda, że małe żarna (40 mm), ale... dla amatora, w tej samej sytuacji jak ty, czyli najpierw młynek i nie wiadomo kiedy ekspres, to wydaje się całkiem dobry wybór.
Nadal poszukuję... Myślałem jeszcze o Eurece Specialita (ale brak pojemnika) lub Fiorenzato F4 Filter (ale przestawianie nastawów to jakaś droga przez mękę).
Podsumowując, najbliżej mi do 270 lub 270 Wi (waga kusi, ale spora różnica w cenie. Nie wiem czy warto)