Echhh zapytać na forum..
A. Wymiana ekspresu kosztowała była dla mnie bezkosztowa, ot taki extra bonus tak więc to nie tak że wybierałem coś najpierw
B. Ponieważ mogłem wybrać wybrałem Duo Top De że względu na możliwość podłączenia wody (wygoda) i programowalne przyciski (wygoda). Zakładałem że efekty będą identyczne z tym co posiadam
C. Zmiana mlynka jest dodatkową fanaberią a nie wymogiem. Tak jak pisałem mój zestaw daje bardzo dobre (dla moich kubków smakowych efekty). Pomyślałem że mogę jednak dokonać drobnego upgrade zestawu.
D. Tak jak napisałem mam wolne 50 cm, no może 52 co powoduje ograniczenie szerokości mlynka do do 20-21cm więc abstrachujac od w moim odczuciu sensu kupowania młynka kawiarnianego do domu ( średnio 4 kawy dziennie) jestem ograniczony wielkością.
E. Jaka jest różnica w żarnach stożkowych w polecanych tutaj młynkach ręcznych a młynkach elektrcznych np Sette - cz już nawet rodzaj napędu ma znaczenie?
F. Nie zrozumcie mnie źle. Nie szukam smaku absolutnego bo nigdzie nie jest dowiedzione że kawa z żaren 84mm będzie smakowała lepiej niż 64mm - będzie smakowała lepiej lub gorzej temu który próbuje. Tak jak jeden lubi kolendrę a inny nie.
Szukam optymalnego rozwiązania - młynek z największymi dostępnymi żarnami o szerokości nie większej niż 20-21cm.
Jeżeli znajdę młynek z żarnami 64mm będzie ok (Lelit Pl72 pasuje i na upartego Ceado 37J - zmieniam zdanie, ten nawet przyzwoity z wyglądu
jeżeli znajdę z żarnami 75mm super...
I w sumie o to pytałem
Jeżeli nic nie znajdę będę się cieszył tym co mam bo zakładam że i tak wychodzi mi lepszy efekt niż w 99 proc lokali na mieście.
Zgodnie z logiką forum firma typu Baratza nie robi żadnego dobrego młynka pod espresso. A ci którzy mimo to ich używają piją tylko napoje espresso podobne.
Aha. Kawy w proporcji 10 cappuccino - 1 espresso
Pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka