Autor Wątek: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo  (Przeczytany 41789 razy)

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Mlynek Melitta Calibra wykonana dla Tchibo
« Odpowiedź #150 dnia: 12 Czerwiec 2020, 23:01:21 »
Faktycznie lepszy trochę przemiał, choć powyżej 15” to już słabo. Spory rozrzut. Jestem przekonany, ze ręczny Chińczyk za ta sama kwotę zmieli lepiej.
Reczny Chińczyk z pewnością zrobi to poziom wyżej. Nikt tego nie podważa. Chodzi też o wygodę i mielenie większych ilości. To jest, podkreślam po raz kolejny, młynek budżetowy. Ale robi robotę. O co tyle hałasu?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #151 dnia: 13 Czerwiec 2020, 13:07:19 »
Wolałbym abyś Kolego nie rzucał tak chętnie słowem "handlarz". Handlarz dla mnie kojarzy się z kimś kto na zasadzie pośrednictwa, przy minimalnym wysiłku kupuje tanio aby sprzedać drogo. Taki np. instruktor narciarski z Zakopanego albo handlarz bronią usiłujący zarobić krocie na respiratorach po zawyżonej cenie. Tacy jak ja natomiast muszą się mocno napracować aby zarobić parę groszy. Zapraszam do siebie do Łodzi - pokażę Ci cały segregator różnych dokumentów jakie musiałem przedstawić do SANEPIDU i UC aby móc te młynki wprowadzić na rynek polski. Cała procedura zajęła tydzień czasu. Czasu mojego który mógłbym poświecić na inne zajęcia z większym pożytkiem. I zapewniam Cię, że póki co nie zarobiłem jeszcze nic na tej dostawie. Wszystkie zamówione do tej pory przez klientów młynki rozeszły się bowiem do Forumowiczów po kosztach ich sprowadzenia.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
« Odpowiedź #152 dnia: 13 Czerwiec 2020, 22:32:18 »
Nie chciałem urazić. Wszak handel to nic zdrożnego a, zdaje się, że tym się właśnie parasz.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwiec 2020, 22:43:58 wysłana przez jancewicz »

Offline jancewicz

« Odpowiedź #153 dnia: 13 Czerwiec 2020, 22:42:42 »
Cytat: siewcu link=topic=8938.msg203549#msg203549 kidate=1591995539
A ja się zgadzam z trezem. Ta sama kawa, ta sama woda, dripper, filtr etc, tylko inny młynek - i różnica jest. Nie jest to tylko moje zdanie i nie raz było to sprawdzane przez wiele osób, więc to, że Ty nie czujesz różnicy wcale nie oznacza, że jej nie ma. Jeśli idę do kolegi i robimy dwa dripy, w których jedyną różnicą jest młynek to chyba różnica nie bierze się z innego feng shui w innym miejscu zaparzania. Oba stojące na szafce, tylko w ciut innym miejscu. A nabijanie się z kogoś, kto czuje więcej smaków nawet nie wymaga komentarza....
Rozumiem, że stawiałeś w szranki tytułowy młynek z Nivoną, Severinem bądź Wilfą, bo w tym zakresie się poruszamy i doszukałeś się wyraźnych różnic smakowych. Chyba, że zderzyłeś go z młynem gastro... Ale, jak to ktoś już wyżej zauważył, czytając forum, można ulec wrażeniu, że właśnie młynki typu Severin / Nivona są polecane przez naszych zacnych forumowiczów jako te odpowiednie i wystarczające do alternatyw. Po raz kolejny apeluję o opinię osób użytkujących ten młynek a pozostałych o wstrzymanie się od dywagacji.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #154 dnia: 13 Czerwiec 2020, 22:55:35 »
Po raz kolejny apeluję o opinię osób użytkujących ten młynek a pozostałych o wstrzymanie się od dywagacji

Każde forum, zgodnie z jego ideą, jest do dyskusji, a nie wstrzymywania się od niej.

Offline jancewicz

« Odpowiedź #155 dnia: 13 Czerwiec 2020, 23:19:39 »
Od rzeczowej dyskusji. Mam nadzieję, że to forum nie jest wyjątkiem. Zauważyłem, że najwięcej do powiedzenia mają osoby, które nie miały w rękach tego młynka. Kup, pożycz, użyj, zrecenzuj, zaopiniuj. Ale nie p...dol za przeproszeniem, ciekawe, czy, być może, z pewnością nie... Powtórzę po raz enty, sprzęt jest z tych budżetowych, i w takich kategoriach należy go oceniać. A stosunek ceny do jakości jest naprawdę ok.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwiec 2020, 23:21:55 wysłana przez jancewicz »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #156 dnia: 14 Czerwiec 2020, 00:08:52 »
Nierzeczową dyskusję to Ty wywołałeś, sugerując:

część forumowiczów robi trochę czarny PR bo duża część forumowiczów to sprzedawcy /dystrybutorzy, którzy tego fajnego młynka nie mają w ofercie.

Niepotrzebnie obrażasz adwersarzy. Więc, może sam nie p.....l, jeżeli wymagasz tego od innych.

Offline jancewicz

« Odpowiedź #157 dnia: 14 Czerwiec 2020, 00:16:27 »
Zaraz zaraz kolego adminie obiektywny, ale jest dokładnie tak jak napisałem. Możemy zweryfikować i przytoczyć opinie osób które ten młynek użytkowali i tych, którzy nie mieli go w łapkach. P. S. Kto robi czarny PR? Kogo obraziłem? 😉

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #158 dnia: 14 Czerwiec 2020, 12:31:32 »
Co autor miał na myśli pisząc jakieś słowa, wie tylko autor. Tak, że sam odpowiedz, o kim pisałeś, sugerując spisek osób zainteresowanych gnębieniem tego młynka
A co młynka, to akurat miałem okazję z niego korzystać. Nie pisałem o tym, bo nie ma o czym. Przemiał jest podobnej jakości, jak z innych młynków z takimi żarnami, Nivon, Severinów itp. Do alternatyw wystarczy, jeżeli ktoś ma niewygórowane oczekiwania. Ale jeżeli lubi się takie kawy, to trzeba sięgnąć po lepsze młynki.
A adminem nie jestem, daruj sobie uszczypliwości niskich lotów, nie jestem na nie wrażliwy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #159 dnia: 14 Czerwiec 2020, 16:27:42 »
Nie chciałem urazić. Wszak handel to nic zdrożnego a, zdaje się, że tym się właśnie parasz.
"Handel" a "handlarz" to jednak dwa zupełnie inne pojęcia. Przy czym to drugie używane jest zwykle w negatywnym kontekście. I tak odebrałem Twoją wypowiedź. Ponadto informuję Cię, że nie param się handlem lecz prowadzę firmę która zajmuje się importem, dystrybucją i serwisem sprzętu do kawy. Zakres działalności wykracza poza tradycyjne pojęcie handlu.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline jancewicz

« Odpowiedź #160 dnia: 17 Czerwiec 2020, 10:52:17 »
@WS @Janusz
Widzę, że nadepnąłem lekko na odcisk i zdaje się troszkę zapiekło. Uwierzcie, że nie było to moją intencją. Doceniam, że w końcu ktoś dokonał merytorycznego wpisu zgodnego z tematyką wątku. A czy ja komuś konkretnemu coś zarzucam? Nie, generalnie takie mam ogólne wrażenia z użytkowania tego forum. Nie które przedmioty bardziej się promuje inne mniej albo nawet hejtuje. Były wątki o psujących się Kazak Rotach czy też przypadkach rdzewiejących ekspresów ASCASO i nie widziałem takiego mocno negatywnego odzewu jak w przypadku tytułowego młynka. Również jestem zdania, że to nie znaczy, iż mamy te produkty teraz mocno piętnować. Tytułowy młynek to produkt w kategoriach Severina, Nivony czy też Wilfy z dodatkowym gadżetem w postaci wagi. Czy będzie trwały? Trudno powiedzieć bo zbyt krótko jest na rynku. Kto go produkuje? Czy jest to klon innego produktu? Trudno powiedzieć, ja przynajmniej nie mam takich informacji. Z perspektywy jednak codziennego użytkownika jetem zadowolony i mogę go śmiało polecić. Nie zarzucam też nic innym młynkom budżetowym polecanym tu na forum. Niech każdy wybierze wg własnego uznania.
Peace!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #161 dnia: 17 Czerwiec 2020, 13:25:36 »
nie widziałem takiego mocno negatywnego odzewu jak w przypadku tytułowego młynka. Również jestem zdania, że to nie znaczy, iż mamy te produkty teraz mocno piętnować
Ja nie wiem szczerze powiedziawszy o jakie piętnowanie Ci chodzi? Nie zauważyłem żeby ktoś tu dyskwalifikował to urządzenie. Zwracanie uwagi na ewentualne niedociągnięcia jest zwyczajną komunikacją, która ma pozwolić innym świadomie wybrać. Natomiast w przypadku wspomnianych przez Ciebie firm jak Ascaso czy Kazak, uwagi użytkowników pozwoliły na wprowadzenie poprawek do produktów.

Zasugerowałeś, że ktoś jest ukrytym sprzedawcą. Zapytałem kto, nie odpowiedziałeś. Kto tutaj prowadzi kampanię oszczerstw?

Na forum generalnie użytkownicy polecają sprawdzone rozwiązania i urządzenia. Trudno żeby ktoś mógł polecić nowe urządzenie, tak jak takie, które sprawdziło się przez wiele lat.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2020, 13:58:02 wysłana przez krystians »

Offline LEoPARD

« Odpowiedź #162 dnia: 17 Czerwiec 2020, 20:15:58 »
Czytam ten wątek od jego powstania. Szukam czegoś dla mamy, której kupiłem najzwyklejszy ekspres kolbowy Saeco, tylko po to żeby nie musiała pić i korzystać z "walorów" plujki.
Już praktycznie byłem zdecydowany na ten młynek - gdybym znalazł go w cenie jak jeden z użytkowników Forum - 250zł pewnie już bym go sprezentował.
Nie chcę wyjść na ignoranta, ale na prawdę na razie nie potrzebuję i nie stać mnie na "tanie młynki za 2tys" i przez to pytam prosto z mostu: dostanę coś lepszego do 350zł? Czytałem o Severin / Nivona, jedyny warunek im mniejszy tym lepszy, w aneksie kuchennym nie ma wiele wolnego miejsca ;) 

Offline jancewicz

« Odpowiedź #163 dnia: 17 Czerwiec 2020, 22:12:26 »
Tchibo zdaje się jest trochę większy od Severina. Nie wiem jak z Nivoną. Severina miałem i mogę polecić.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #164 dnia: 17 Czerwiec 2020, 23:28:57 »
Co chcesz polecić severina do kolby? Nie będę komentował, buźka wystarczy :(

A drogi kolego od najzwyklejszej kolby, co to znaczy? Obstawiam że chodziło ci o najtańszy ekspres ciśnieniowy, tylko skoro twoim celem było uwolnienie od uroków plujki, to czemu wpakowałeś kogoś w uroki bezsensownego urządzenia, w którym ciężko kawę zrobić? Espresso się pewnie nie da, może i dobrze bo 30g słabo zastępuje kubek sypanej. Uda się sowicie przeciagnieta "cafe crema", mierna w smaku ale z sztuczną pianką na dwa palce, o ile kubek wejdzie.

Ale o młynku mieliśmy, w skrócie obojętne :) no więc jeżeli ten ekspres ma sitko ciśnieniowe, tzw super crema, to każdy z nich na najdrobniejszych ustawieniach namieli coś używanego. Tylko pamiętaj kupować dość ciemno wypalone ziarna, bo jasne się mogą zacinać, zresztą i tak by wychodziły jak sok z cytryn. Jak nie masz sitka z podwójnym dnem to też obojętne bo żaden nie da rady. Poprostu w większości przypadków nie zmielisz tak, żeby zbudować na ciastku ciśnienie i jeszcze bez wielkich kanałów.

Wytłumaczę skąd złośliwości, nie personalnie, ale wybrałem taką formę, żeby zwrócić uwagę na błąd w założeniach. Ciśnieniowy ekspres kolbowy ma robić espresso, tylko, no i mleko pienić :) ale mleko to nie kawa, więc w kwestii kawy, tylko :) Tanie marketowe ustrojstwa są wynaturzeniem rynku, który sprzeda każde niedziałające badziewie, byle ktoś da se wcisnąć. Nie ma taniego i wygodnego zestawu do espresso i juz.

Poważnie podejrzewam, że twoi rodzice i tak by tego nie chcieli.

Niedrogą drogą :) do dobrej kawy, bez dużych inwestycji są inne, proste, domowe metody. Ekspres przelewowy, drip np melitty, french press, clever/oxo, aeropress ewentualnie, bo w pierwszej chwili osobom postronnym, może, a nawet będzie się wydawać dziwny.

Wtedy twoje pytanie miało by kupę sensu, rozmawianie o wygodzie czy gabarytach mialo by cel, a zakup odwdzięczył by się pyszną kawą na lata.

I nie znaczy to, że poszedłbyś w tanie zastępniki. Ooooo to teraz właśnie próbujesz iść tą drogą, a nie lepiej iść w stronę kubka pysznej kawy ;)

Wtedy powinna paść odpowiedź, że wymienione młynki to najlepszy aktualnie wybór, wśród najtańszych na rynku. Wilfa i Severin są znane i sprawdzone od lat, ten tutejszy nie, ale wygląda obiecująco i waga jest cennym, upraszczających atrybutem. O ile oba w watku są faktycznie bliźniacze.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi