Autor Wątek: Co lepsze: porządny ekspres i słabszy młynek czy odwrotnie?  (Przeczytany 7488 razy)

Offline wjp

• Ekspres: QM AQUILA, La Pavoni Abile, Flair 2 Pro
  • Młynek: SanRemo SR70, comandante c40 mk3
Odp: Co lepsze: porządny ekspres i słabszy młynek czy odwrotnie?
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Luty 2020, 08:56:17 »
Z tą retencją tak bym się nie przejmował. Ja używam takiego młynka i nigdy nie miałem problemów ze zrobieniem kilku kaw w ciągu dnia. Wsypuję odważoną porcję kawy i tyle. Espresso wychodzi zawsze ok. Jedyny minus to rozmiar tego młynka.

Offline Mister

• Ekspres: Isomac Tea
  • Młynek: F64 Evo
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Luty 2020, 09:16:17 »
Already bought F64 Evo for half the price of a new Niche or a new F64 Evo. I suppose that is more than enough for my needs.

Now I'm looking for a coffee maker. Still can't decide what to buy considering my budget. Options being: older version of an Ascaso Uno Prof with PID (with boiler) and a Bezzera BZ09. There is also an Isomac Tea from 2016 on the market. I like it because of a good looking E61 group. But it's got a too big boiler. All I need is to prepare a decent espresso relatively quickly.

Offline Mister

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Luty 2020, 09:19:18 »
Z tą retencją tak bym się nie przejmował. Ja używam takiego młynka i nigdy nie miałem problemów ze zrobieniem kilku kaw w ciągu dnia. Wsypuję odważoną porcję kawy i tyle. Espresso wychodzi zawsze ok. Jedyny minus to rozmiar tego młynka.
No spory jest, ale znalazłem w akcesoriachbaristy mniejszy hopper. Powinno go to sporo zmniejszyć. Poza tym akurat mam dużo miejsca w kuchni.

Offline wjp

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Luty 2020, 09:35:01 »
Jeśli tylko do espresso i okazjonalnie jakieś cappucino to tak jak napisał @martinovic Bezzera Unica PID będzie fajnym ekspresem. Tylko musisz go dobrze wygrzać. 30 minut to minimum. Za to odwdzięczy Ci się dużą stabilnością temperaturową.

Offline Mister

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Luty 2020, 09:38:47 »
Była Unica na sprzedaż, ale za tysiąc złotych więcej niż chciałem wydać (3300) i już się sprzedała. 30 minut czekania na małą kawkę to dla mnie za długo.

Zastanawiam się czy cała ta dyskusja o stabilności temperatury, wygrzewaniu, równym mieleniu, dozowaniu, odmierzaniu czasu etc. mnie dotyczy. Jesteście na wyższym poziomie.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2020, 09:41:56 wysłana przez Mister »

Offline wjp

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Luty 2020, 09:41:23 »
Uwierz, że dotyczy. Każdy ekspres musi być wygrzany. Nie ma innej drogi do dobrego espresso  :taktak:.

Offline Mister

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Luty 2020, 09:43:15 »
W porządku. To chciałbym taki, który wygrzeje się w 15 minut :) Jeśli dobrze rozumiem, drogą do tego będzie mały boiler. Chociaż pewnie zaraz ktoś powie, że nie tylko :)

Offline wjp

« Odpowiedź #22 dnia: 26 Luty 2020, 09:47:38 »
Tu nie chodzi o bojler tylko o całą grupę kawową, która musi się wygrzać. Bojler zagrzeje się szybko i zacznie dawać ciepło na resztę układu w ekspresie. A to wymaga czasu. Jeśli wybierzesz ekspres z grupą E61 to musisz się nastawić na minimum 30 minut. Chyba, że wybierzesz coś z elektrycznie podgrzewaną grupą. Np. Bezzera BZ9 ma taką. Termoblok ASCASO też chyba szybciej się nagrzeje ale nie wypowiem się bo nigdy nie używałem.

Offline Mister

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Luty 2020, 09:59:49 »
Termoblok Ascaso nie wchodzi w grę. Nie widziałem używki na sprzedaż. Jest tylko starsza wersja z bojlerem.
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2020, 10:26:18 wysłana przez Mister »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Luty 2020, 11:32:02 »
To chciałbym taki, który wygrzeje się w 15 minut :) Jeśli dobrze rozumiem, drogą do tego będzie mały boiler. Chociaż pewnie zaraz ktoś powie, że nie tylko :)

Problem można rozwiązać inteligentną wtyczka WiFi. U mnie rano wtyczki WiFi uruchamiają ekspres algorytmem czasowym a po południu odpalam sprzęt zdalnie... Polecam uwadze poświęcony im wątek: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=974.msg189507#msg189507

Offline Mister

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Luty 2020, 12:33:42 »
Na pewno zrobię u siebie taki system. Bardziej mi chodzi o oszczędność prądu. Jakoś mnie "boli" myśl o tych kilowatach energii idących w rozgrzanie żelastwa tylko po to żeby wypić 30 ml naparu :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Luty 2020, 12:37:18 »
Cold brew zatem.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Luty 2020, 12:40:48 »
Na pewno zrobię u siebie taki system. Bardziej mi chodzi o oszczędność prądu. Jakoś mnie "boli" myśl o tych kilowatach energii idących w rozgrzanie żelastwa tylko po to żeby wypić 30 ml naparu :)
U mnie zużycie prądu jest na porównywalnym poziomie, co zużycie prądu przez czajnik i  mieści się w przedziale 0,6-1,1kWh/dobę. Ta ostatnia wartość to całodzienna praca w weekendy...
Zobacz: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7842.msg181815#msg181815

Offline Mister

« Odpowiedź #28 dnia: 26 Luty 2020, 12:51:30 »
Ile kaw na kilowat Ci wychodzi?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Luty 2020, 13:46:37 »
Nigdy tego tak nie przeliczałem, ponieważ największe zużycie wiąże się z nagrzaniem maszyny. Czy potem zrobię jedną kawę, czy cztery zużycie nie będzie się aż tak różnić. Przeliczając zużycie prądu na kawy przyjąłbym ok 0,2kWh/kawę. Ale jakbym robiłbym tych kaw dwa razy więcej to pewnie zużycie byłoby 0,12kWh/kawę.
0,2KWh/kawę to ok. 11 groszy/kawę.
Ziarno na 2T to ok. 1zł60gr więc zużycie prądu nie jest aż tak straszne :)
Jak będę miał chwilę to zrobię dokładną kalkulację, uwzględniającą zużycie prądu, wody, żaren młynka, filtra, ekspresu itp...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi