Bardzo fajne filmy. Mam nadzieję, że powyższe linki pomogą nowym właścicielom Rancilio Silvia
Moje tips & tricks do śpienienia mleka w RS:
1) Termometr
2) Mleko i dzbanek schłodzone
3) Dzbanek pełny mniej więcej w połowie (do wgłębienia „dzióbka”)
4) Odkręcenie pary by spuścić wodę jeszcze jak się nagrzewa para
5) Dusze zanurzam na 2-3mm i odkręcam 2 obroty pokrętło pary
6) Jak już będzie wir trzymam 1-2mm by raz n jakiś czas słychać siorbnięcie (napowietrzanie)
7) Jak mleko będzie miało 35-40C przestaje napowietrzac. Zanurzam dysze Ok 1cm - do kreski na dole dyszy
Tak wirujące mleko podgrzewam aż na termometrze będzie 60C
9) Przy 60C na termometrze zakręcam dyszę i wyłączam
10) Temperatura mleka zazwyczaj dochodzi do 65C (opóźnienie termometra)
Mleko gotowe! Można uderzyć by zbić bąbelki i zakręcić by super jogurtowa konsystencja się zrobiła.
IM Mniej TYM Lepiej! Nie przegrzać mleka, nie za dużo zapowietrzenia. Bardzo małe ruchy dzbankiem.
Jak wydaje Wam się ze widzicie efekt jeszcze jak mleko wiruje - przedobrzyliśmy, too late a nie Latte
Dajcie znać czy pomocne! Pozdrawiam właścicieli RS i innych smakoszy Latte!