Autor Wątek: Ascaso Steel UNO Prof i nadgorliwa wysoka temperatura.  (Przeczytany 39856 razy)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Ascaso Steel UNO Prof i nadgorliwa wysoka temperatura.
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lipiec 2014, 22:30:21 »
Kasować nie będę. :evil:
Myślę, że jest to bardzo cenna informacja, która może przydać się innym użytkownikom w przyszłości!
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lipiec 2014, 23:01:58 »
Cytat: manfred
... Ten termometr analogowy to wielki badziew i nie ma się co nim sugerować. Najważniejsze są kontrolki. To że on wskazuje 125 st C to w rzeczywistości jest od 90 do 100 st C i nie ma się co przejmować jego wskazaniem tylko robić espresso...
to po jaką cholerę on jest? sorry ale ja tego nie kapuje! Nie chce napisać tego co teraz myślę  >:(
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lipiec 2014, 00:24:44 »
Może po to, żeby odpowiednio mocno żałować, że nie dopłaciło się do PIDa ;) :evil:

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lipiec 2014, 01:03:14 »
Jesli to jest lipa to niby PID będzie lepszy?
www.akcesoriabaristy.pl

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lipiec 2014, 07:46:23 »
Mam otrzymać nowy termometr rozkręcić i wymienić. Ponoć to prosta sprawa. Poszedłem na takie coś bo nie chce się rozstawać z moim ulubionym cackiem. :-)

Może po to, żeby odpowiednio mocno żałować, że nie dopłaciło się do PIDa ;) :evil:
Gdybym teraz miał taką wiedzę na temat ekspresów to bym się ani sekundy nie zastanawiał i brałbym inny znaczy się wyższy model. Ale niestety wkraczałem w ten świat z zerową wiedzą.

@spinka2 - połączyłem posty, Manfred unikaj pisania postów jeden po drugim - po prawej masz "Modyfikuj"  :)
« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec 2014, 08:05:19 wysłana przez spinka2 »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lipiec 2014, 09:01:56 »
Po przeczytaniu powyższego tematu nasuwa mi się dwie myśli.
Dlaczego firma montuje badziewny wskaźnik psujac sobie markę?
Lepiej i taniej jakby go w ogóle niebyło.
Druga sprawa, to dziwnie kupiłeś ten ekspres.
Za drogi na początek, za tani jako docelowy.
Mimo że sam szedłem tą drogą (3 ekspresy), to nie polecam.
Najlepiej kupić odrazu docelowy ekspres.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Lipiec 2014, 09:12:55 »
Nie wiem dlaczego montują ten termometr. Gdyby go nie było dla nisko budżetowców jest to idealne rozwiązanie. Ja póki co jestem zwolennikiem kaw mlecznych i po nauczeniu się spieniana jest on dla mnie wystarczający. Choć na festiwalu kawy spieniałem mleko na takim steel-u który nie ma pokrętła jak mój tylko parę włącza się wajchą. Trochę się zraziłem bo spuszczałem wodę aby temperatura spadła do 100 stC teraz wiem, że to termometr wprowadził mnie w błąd przez co straciłem dużo kawy i to tej od Janusza którą dostałem gratis do ekspresu. Tego się nie dało pić że też wcześniej nie wpadłem czemu espresso jest lurowate i letnie. Dopiero w sobotę będe w domu i spróbuje podejść do tematu jeszcze raz. Opanowałem mielenie kawy w myśl zasady 25/50. Czy potrzebuję idealnie dopasowanej temperatury na dzień dzisiejszy chyba nie. Może warsztaty w najbliższą sobotę w Nowym Sączu odpowiedzą mi na to pytanie. Póki co parzenie kawy stosuję zamiennie czyli mokka, FP, i ekspres. Co do zakupów tak jak wcześniej powiedziałem nie miałem bladego pojęcia o tym wszystkim co można prześledzić poprzez moje posty. Zakupy rozpocząłem z dużo niższej półki a ten zestaw był dla mnie graniczny ze względu na środki finansowe. Na dzień dzisiejszy wiem że mogłem dopłacić ale sprzedawanie i ponowne zakupy wiążą się pewnikiem ze stratą na tym dlatego olewam to i skupiam się na piciu kawy a nie na sprzęcie.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Lipiec 2014, 09:16:11 »
Jesli to jest lipa to niby PID będzie lepszy?
Steel Uno Prof Pid ma bojler, a Steel Uno Prof (nowsze wersje) termoblok.

Najlepiej kupić odrazu docelowy ekspres.

A jest taki  :)?

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Lipiec 2014, 09:18:56 »
Niestety tak to wygląda, że apetyt rośnie w miarę jedzenia :)
Żeby mieć taką wisienkę na torcie to trza wydać sporo kaski, pomijam już nawet ekspresy typu 1 grupowy Slayer, Speedster, La Marzocco gs3.

« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec 2014, 09:22:01 wysłana przez D4rK89 »

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Lipiec 2014, 12:43:26 »
Nie da się kupić docelowego ekspresu nie mając wiedzy czego się konkretnie oczekuje od sprzętu.
Ja zaczynałem od Saeco Magic Espresso i w tamtym czasie było to dla mnie fantastyczne urządzenie! a było to 14 lat temu :)
www.akcesoriabaristy.pl

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Lipiec 2014, 13:09:38 »
Jest jeszcze gorzej, bo z czasem wymagania co do sprzętu się zmieniają (nie tylko rosną ale co innego zaczyna być dla nas priorytetem) :evil:

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Lipiec 2014, 13:31:40 »
Jest jeszcze gorzej, bo z czasem wymagania co do sprzętu się zmieniają (nie tylko rosną ale co innego zaczyna być dla nas priorytetem) :evil:

O.

To może pokusić się o taka listę?
Może zróbmy nowy watek i cennik obok...
;-)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline piotr Mężczyzna

• Ekspres: V60, Kalita, Aeropres, Bialetti Brikka, Sama Export, La Cimbali m21
  • Młynek: Dienes, Concept KM5120, Mazzer S.J
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Lipiec 2014, 20:00:47 »
Dlatego cały czas czekam i myślę może R58 brzmi jak RS8, ale marzenia się spełniają..... :taktak:

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Lipiec 2014, 22:36:48 »
No może i racja, co do wyboru ostatecznego ekspresu. To chyba najlepiej zacząć tanim ekspresem.
No ja mam rancilio epoca z 5 lat i jest git.
Pierwsze dwa miałem po kilka miesięcy (gaggia espresso pure i rancilio silvia z pidem).
Z tym że na gaggi trochę straciłem ale na silvi jeszcze zarobiłem, bo sam pida kompletowałem i montowałem.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Snufficator

• Ekspres: Moccmaster przelew, kawiarka bialetti, french press Bodum - znudziła się ciśnieniówka
  • Młynek: Wilfa
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Lipiec 2014, 10:55:18 »
Witam wszystkich !!

Podłączam się pod ten watek, gdyż również stałem się posiadaczem Steel Uno Prof. bez PID + młynek Steel 2.
Design to bardzo mocna strona tego sprzętu. Wygląda elegancko. Minimalna ilość plastiku. Wykonanie metalowych płyt na wysokim poziomie. Można to zauważyć po tacce na "wymiociny". Przednia płyta tacki ma obłe nie ostre rogi do tego sama tacka bardzo fajna ze ściankami wewnętrznymi - mającymi pewnie pełnić rolę "falochronów" gdy się ją wysuwa dzięki czemu przy szybszym wyciąganiu nić się nie wylewa. Fajna jest duża powierzchnia do przechowywania filiżanek. Zbiornik na wodę z boku łatwo się wysuwa. Uzupełnianie wody nie jest problemem. Zbiornik mógłby jednak być całkiem zakryty - ale to nie jest wielki problem. Co do termometra, to faktycznie nie pokazuje on prawdy. Nie sądzę, żeby wymiana na nowy coś zmieniła. Zauważyłem, że zaraz po włączeniu pokazuje nierealne temperatury. Po jakimś czasie jednak stabilizuje się i przy nagrzanym bojlerze pokazuje temperaturę bliską 100 stopni. W sumie mogłoby go nie być a miejsce można by zagospodarować w inny sposób. Ekspres nie jest jednak pozbawiony wad w tym w jakości wykonania. Jako pierwsza to na pewno zakończenie uchwytu kolby - PLASTIKOWE CHROMOWANE ! WTF? Przy tak ogólnie wysokiej jakości wykonania ekspresu jest to ostry zgrzyt. To już lepiej by było gdyby w tym miejscu był ten sam czarny materiał co na uchwycie. Może Pan Janusz ma możliwość przekazania Ascaso uwag klientów  :) Druga widoczna lekka wada to sitka. Razem z ekspresem chciałem dokupić tamper 58 mm. Pan Janusz doradził jednak 57 mm gdyż sitka mają takie wgłębienie do środka na sprężynę mocującą. Przez nie tamper 58mm może mieć problem z "wejściem". Gdzieś czytałem na forum, że komuś 58mm tamper zaklinował się w sitku Ascaso Prof :ups: Wygląda na to, że może warto poszukać innych sitek z którymi takich problemów nie będzie.

Co do młynka. Fajny design. Wielki plus za wpełni metalową obudowę. Trochę głośny. Pokrętło stopnia zmielenia bez stopniowania - może być problematyczne dla poczatkujących takich jak ja. Trzeba zużyć kilkaset gram kawy, żeby odpowiednio go ustawić. Wysokość od wylotu kawy do portafiltra mogłaby być trochę wyższa. Kawa się niestety często wysypuje, gdy usypie się w portafiltrze górka. Ogólne wrażenia bardzo dobre. Warto kupić taki zestaw zwłaszcza z dobrą zniżką wynegocjowaną u Pana Janusza, z którym jest bardzo dobry kontakt (polecam u niego zakupy). Traktuję ten zestaw do nauki i robienia dobrej kawki. Jeżeli temat mnie wciągnie to i tak pewnie będę zbierał na Bezzere albo jakiegoś Rocketa. Dla tego na dzień dzisiejszy PID mi nie potrzebny.

Mam do was pytanie jakie sitka będą dobre do Ascaso i czy uzyskam na nich lepsze rezultaty. W sklepie "akcesoria baristy" (nie mogę podawać linków?) są sitka Faemy jednak nie podają, że pasują do Ascaso. Mają też sitka IMS i piszą, że pasują do Ascaso. jakie więc sitka wybrać, czy warto i czy wreszcie po wymianie będę mógł bez problemów używać tampera 58mm.

Pozdrawiam !
« Ostatnia zmiana: 07 Lipiec 2014, 10:57:39 wysłana przez Snufficator »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi