Witam wszystkich !!
Podłączam się pod ten watek, gdyż również stałem się posiadaczem Steel Uno Prof. bez PID + młynek Steel 2.
Design to bardzo mocna strona tego sprzętu. Wygląda elegancko. Minimalna ilość plastiku. Wykonanie metalowych płyt na wysokim poziomie. Można to zauważyć po tacce na "wymiociny". Przednia płyta tacki ma obłe nie ostre rogi do tego sama tacka bardzo fajna ze ściankami wewnętrznymi - mającymi pewnie pełnić rolę "falochronów" gdy się ją wysuwa dzięki czemu przy szybszym wyciąganiu nić się nie wylewa. Fajna jest duża powierzchnia do przechowywania filiżanek. Zbiornik na wodę z boku łatwo się wysuwa. Uzupełnianie wody nie jest problemem. Zbiornik mógłby jednak być całkiem zakryty - ale to nie jest wielki problem. Co do termometra, to faktycznie nie pokazuje on prawdy. Nie sądzę, żeby wymiana na nowy coś zmieniła. Zauważyłem, że zaraz po włączeniu pokazuje nierealne temperatury. Po jakimś czasie jednak stabilizuje się i przy nagrzanym bojlerze pokazuje temperaturę bliską 100 stopni. W sumie mogłoby go nie być a miejsce można by zagospodarować w inny sposób. Ekspres nie jest jednak pozbawiony wad w tym w jakości wykonania. Jako pierwsza to na pewno zakończenie uchwytu kolby - PLASTIKOWE CHROMOWANE ! WTF? Przy tak ogólnie wysokiej jakości wykonania ekspresu jest to ostry zgrzyt. To już lepiej by było gdyby w tym miejscu był ten sam czarny materiał co na uchwycie. Może Pan Janusz ma możliwość przekazania Ascaso uwag klientów

Druga widoczna lekka wada to sitka. Razem z ekspresem chciałem dokupić tamper 58 mm. Pan Janusz doradził jednak 57 mm gdyż sitka mają takie wgłębienie do środka na sprężynę mocującą. Przez nie tamper 58mm może mieć problem z "wejściem". Gdzieś czytałem na forum, że komuś 58mm tamper zaklinował się w sitku Ascaso Prof

Wygląda na to, że może warto poszukać innych sitek z którymi takich problemów nie będzie.
Co do młynka. Fajny design. Wielki plus za wpełni metalową obudowę. Trochę głośny. Pokrętło stopnia zmielenia bez stopniowania - może być problematyczne dla poczatkujących takich jak ja. Trzeba zużyć kilkaset gram kawy, żeby odpowiednio go ustawić. Wysokość od wylotu kawy do portafiltra mogłaby być trochę wyższa. Kawa się niestety często wysypuje, gdy usypie się w portafiltrze górka. Ogólne wrażenia bardzo dobre. Warto kupić taki zestaw zwłaszcza z dobrą zniżką wynegocjowaną u Pana Janusza, z którym jest bardzo dobry kontakt (polecam u niego zakupy). Traktuję ten zestaw do nauki i robienia dobrej kawki. Jeżeli temat mnie wciągnie to i tak pewnie będę zbierał na Bezzere albo jakiegoś Rocketa. Dla tego na dzień dzisiejszy PID mi nie potrzebny.
Mam do was pytanie jakie sitka będą dobre do Ascaso i czy uzyskam na nich lepsze rezultaty. W sklepie "akcesoria baristy" (nie mogę podawać linków?) są sitka Faemy jednak nie podają, że pasują do Ascaso. Mają też sitka IMS i piszą, że pasują do Ascaso. jakie więc sitka wybrać, czy warto i czy wreszcie po wymianie będę mógł bez problemów używać tampera 58mm.
Pozdrawiam !