Autor Wątek: Ceny kawy w kawiarniach na mieście...  (Przeczytany 25067 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Ceny kawy w kawiarniach na mieście...
« Odpowiedź #45 dnia: 06 Grudzień 2019, 08:03:38 »
Myślę, że od warto odwiedzać sprawdzone kawiarnie, Choćby po to, żeby wiedzieć czy w domu idzie się w dobrym kierunku.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Grudzień 2019, 08:10:23 »
Nie da się pojechać do obcego miasta zapłacić godziwą cenę i otrzymać rzetelne espresso. Żeby otrzymać rzetelne espresso trzeba wiedzieć gdzie szukać, i to jak mówisz nie koniecznie smaczne, tylko rzetelne.
Ale na to trzeba poświęcić tylko kilka sekund na telefonie. Żadna filozofia.
Proponuję zmienić podejście. Po co pić kiepską kawę i potem się frustrować że droga i niedobra?
Mam masę sprzętu na blacie a mimo to (a może dzięki temu) jak nie mam dostępu do dobrej kawy to po prostu nie pije kawy.
Mam tak samo. Byłem ostatnio na południu Portugalii, gdzie raczej nie uświadczysz dobrej kawy. 3 tygodnie bez kawy bardzo szybko zleciało i nawet wracając do domu nieszczególnie tęskniłem za kawą. 
Ale czasem człowiek by sobie poszedł do jakiejś klimatycznej kawiarni będąc w obcym mieście, przy jakimś ładnym deptaku. No i wszystko się zgadza, jest deptak, jest klimatyczna kawiarnia, z dziesięć litrów w bojlerze, a kawa jak siki.
No to albo skupiamy się na klimacie i kawa schodzi na dalszy plan, albo jak widzimy, że nie jest najlepsza (brudna dysza, szybko shot itd) to bierzemy jakieś frappuccino, które przecież jest smaczne i cieszymy się klimatem czy czasem spędzonym z rodziną.
Wspomniana Rojes przecież wrzuca na insta posty jak pije Inkę rano czy jakieś super grande cośtam ze starbucksa. A niektórzy na tym forum to oczekują już specialty od cafe nero...
To tak jakby fan piw kraftowych narzekał, że w osiedlowym monopolowym "u Witolda" nie można dostać Blonde IPA, ale za to Harnaś czy Karpackie kosztuje 4 złote.
I warto czasem wyluzować z kawowym snobizmem (to może imponować znajomym, ale bez przesady) i otworzyć umysł:
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #47 dnia: 06 Grudzień 2019, 09:17:29 »
Ano nie, ja chciałbym jedynie poprawnego espresso, nie z topowych palarni z kawy za miliony, tylko poprawnego z kawy jaką tam mają, może być Lavaza. Przecież jest sprzęt więc się da.

Nikt nie powiedział, że w tej kawiarni przy deptaku to ja się jakoś od razu frustruję. Nauczony doświadczeniem razem z kawą zamawiam tonik i zazwyczaj pijam całkiem smacznego drinka .
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #48 dnia: 06 Grudzień 2019, 09:35:40 »
Ano nie, ja chciałbym jedynie poprawnego espresso, nie z topowych palarni z kawy za miliony, tylko poprawnego z kawy jaką tam mają, może być Lavaza. Przecież jest sprzęt więc się da.
Podstawowym błędem to tu było robienie samemu dobrej kawy w domu. Dopóki tego nie robiłem to przeważająca większość tego co na mieście mi smakowała. Ok, zdarzały się nadaj wypadki w których kawa robiła dziury w blacie lub żołądku ale tylko takie odpadały.
Teraz niestety nie jest łatwo.
Ignorancja to jednak błogosławieństwo.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #49 dnia: 06 Grudzień 2019, 10:22:32 »
Pierwsze komentarze pod tematem: bezsensu, do usunięcia - tymczasem 4 strony później 😂.

Czy ceny w kawiarniach speciality są OK? Tak.
Czy ceny w kawiarniach nie speciality są OK? Oczywiście, że nie.
Czy kawa to jedyny przykład takiej praktyki (cen nieadekwatnych do jakości)? Nie.
Czy da się coś z tym zrobić? Generalnie nie, jedynie można nie korzystać z takich miejsc. Dla mnie to tyle.
Kiedyś próbowałem toczyć walkę o jakość w tych fajnych kawiarniach, o których wspominacie. Nie da się, bo 'klienci tego nie oczekują' i koniec. Generalnie społeczeństwo nie jest świadome i nie ma szczególnych wymagań - co jak ktoś wspomniał może czynić, wbrew pozorom, ludzi bardziej szczęśliwymi...
Jeśli chcę się napić kawy, która spełni moje oczekiwania w miejscu, które odwiedzam szukam kawiarnii speciality. Jeśli takiej nie ma  to mam ze sobą zestaw do alternatywy i nie płaczę. Nauczyłem się już dawno nie brać kawy w miejscach, które nie rokują...
Szkoda tracić czas i energię na denerwowanie się na takie praktyki, na szczęście mamy wybór, czasem trzeba poświęcić więcej energii żeby go znaleźć, ale jest zawsze. Trzeba tylko chcieć 😊.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Grudzień 2019, 10:24:36 »
Ignorancja to jednak błogosławieństwo.

A ja dalej cieszę się tym błogosławieństwem, więc mam łatwiej. I po prostu reaguję zależnie od sytuacji. Kiedyś płaciłem za kawę w sieciówce, bo po pierwsze pijałem ją baaaardzo okazyjnie, a po drugie,  w hipermarketach to właśnie kawiarnie miały najwygodniejsze fotele do czytania, a coś przez ten czas kiedy druga połówka buszowała po sklepach trzeba było robić. A wejść i siąść bez zakupu jednak głupio :P
Teraz zaglądam coraz rzadziej, bo włącza mi się przelicznik na paczki od np. Antonia, aczkolwiek te wysokie fotele z zagłówkami potrafią jeszcze zwabić. Bardziej niż kawa, która mnie jako ignorantowi zawsze smakuje :P

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #51 dnia: 06 Grudzień 2019, 14:31:17 »
Prosić sobie możesz, temat nie pasuje - nie musisz zaglądać.
Dzięki za radę, jednak lubię czytać całe forum, a prośba to moja subiektywna opinia :)

skansen

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Grudzień 2019, 14:34:08 »
Off-Topic:
Może lepiej zamiast mówić jesteś u Pani użyć opcji zgłoś do moderatora?

« Odpowiedź #53 dnia: 06 Grudzień 2019, 14:59:26 »
Off-Topic:
@skansen - moderatorzy są aktywni w tym wątku więc jeżeli uznali moją prośbę ze nieistotną to ją ominęli. Być może @piomic chciał mi dogryźć, być może koleżeńsko chciał tylko doradzić, w każdym razie sobie wyjaśnimy, jeżeli będzie taka potrzeba. Nie wiem czemu dołączamy w to kolejne osoby, czyt. Ty?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Grudzień 2019, 15:08:38 »
Off-Topic:
A czy dyskusja na forum nie polega właśnie na tym, że każdy może do niej dołączyć? Po prostu nie rozumiem cenzorskich zapędów. Do póki wątek nie narusza regulaminu, netykiety nie widzę żadnego powodu, żeby go zamykać. Jeśli nie chcecie, by inni się dołączali piszcie sobie przez PW a posty zgłaszajcie mechanizmem.

Offline kuń Mężczyzna

• Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
« Odpowiedź #55 dnia: 06 Grudzień 2019, 20:34:54 »
Ciekawie się czyta wasze wypowiedzi.

Patrzę na cenne z 2 perspektyw:  jedna to klient druga to sprzedawca.

kilka spostrzeżeń:  padło tu stwierdzenie ze w mniejszych miejscowościach ceny są niższe....akurat:)
Z mojego podwórka: jakiś czas temu jak był bum apartamentowy i budowlany w całej Polsce  to gazety i net trąbiły   że ceny  mieszkań/apartamentów w wawie osiągnął niebotyczny poziom.... powiedzmy 15 tys za m2   w tym czasie  w mojej pipidówie 6 tysięcznych Międzyzdrojach  ceny biły na głowę warszawskie  i to nie jedno przykładowe mieszkanie ale  całe apartamenty miały  wyższe ceny za m2  niż w dużych miastach. To samo odnośnie lokali, Jak ktoś już kupił to albo kupił za wysoką cenę i teraz stara się zarobić  albo  wynajmuje oczywiście słono  sobie życząc.
Tak czy inaczej to podbija cene czegokolwiek co się tam sprzedaje, w tym kawy.
Kolejna sprawa  pracownik, najwyższa  stawka o jakiś słyszałem i wiem ze jest prawdziwa to 30 zł /godzinę 
I  to wszystko bardzo podbija ceny finalnie ,no bo nie może być inaczej jeśli jest głód lokali -przynajmniej u mnie w mieścinie.
jeszcze jedna uwaga ,ktoś w wspominał o cenie za kawę 10zł z ziarna za 360 zł kilo....no to ja nie wiem jak kawa z tak drogiego ziarna może kosztować 10zł,  bo zarobek jest poniżej złotówki bez    liczenia pracownika, sprzętu, filtrów, prądu, czynszu..

Porównujecie ceny w Europie zachodniej, coś mi się wydaje że tam  po pierwsze  kawy schodzi więcej ,więcej ludzi pija na mieście ,po drugie  pieniądz ma inną siłę nabywczą .
 Pracując na minimalnej -legalnej stawce- w Polsce  można sobie pozwolić na mniej niż pracując na minimalnej stawce na szeroko pojętym zachodzie.
Nie ma co porównywać  cen kaw w różnych miastach, raczej patrzmy gdzie w jakim mieście jest dobra cena za dobrą kawę.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Grudzień 2019, 21:18:14 »
Pracując na minimalnej -legalnej stawce- w Polsce  można sobie pozwolić na mniej niż pracując na minimalnej stawce na szeroko pojętym zachodzie.
Nie ma co porównywać  cen kaw w różnych miastach, raczej patrzmy gdzie w jakim mieście jest dobra cena za dobrą kawę.

I tak i nie.
Tak: Owszem, 1Eur to nie 1PLN. Ale nie chodzi o to, by espresso było po 1,40, jak we Włoszech. Niech będzie po 5-7PLN. Wiadomo, La Cimbali ma ceny w EUR, a kawy się u nas nie uprawia na dopłatach z UE, itd.
Nie: Po pierwsze, w Niemczech lura po 2,50, ekstrakcja 5-8 sekund. A przecież niemiecka zdolność nabywcza itp jest chyba wyraźnie większa, niż we Włoszech. Owszem, Włosi chadzają na espresso, zresztą na trunki chyba też, bo tylko we Włoszech mogłem zobaczyć tzw. "roboli" pijących "bąbelki" z wysokich kieliszków po robocie. Ale co jest przyczyną, a co skutkiem? Czy u nas nie jest tak, że kawa w "kofiszopach" jest droga, bo MOŻE? Bo nie można wytworzyć nawyku pijania kawki, a nie picia dla szpanu? Tak samo jest przecież z winem, miast budować kulturę picia, buduje się snobizm. Niestety, ciągle mimo upływu tylu lat, nie możemy się jako masa pozbyć kompleksów prowincjuszy.

« Odpowiedź #57 dnia: 06 Grudzień 2019, 22:14:29 »
Niech będzie po 5-7PLN.
Ale takie są w kawiarniach speciality do których ja chodzę.
Espresso - 6, Doppio - 8, Cappuccino 8/10.

Czy u nas nie jest tak, że kawa w "kofiszopach" jest droga, bo MOŻE? Bo nie można wytworzyć nawyku pijania kawki, a nie picia dla szpanu? Tak samo jest przecież z winem, miast budować kulturę picia, buduje się snobizm. Niestety, ciągle mimo upływu tylu lat, nie możemy się jako masa pozbyć kompleksów prowincjuszy.

Nie bardzo rozumiem te stwierdzenia i założenia. Wśród moich rówieśników +/- 30 lat nie widzę takich kompleksów, nie widzę picia wina czy kawki dla szpanu. Wręcz przeciwnie, ludzie korzystają z życia i mają mnóstwo możliwości i rozwijania pasji.
Wydaję mi się, że pokolenie w wieku aktualnym +/- 20 lat tym bardziej jest nauczone tego, aby nie mieć kompleksów i nie żyć przeszłością.
Wydaję mi się, że Twoje założenie jest generalizowaniem, niesłusznym i już nieaktualnym.

@kuń - myślę, że w Międzyzdrojach nie liczy się ilość mieszkańców, a fakt, że jest to kurort co wpływa na cenę mieszkań, lokali itd. Nie rozpatrywałem bym tego jako małą miejscowość.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Grudzień 2019, 11:53:34 »
To raczej pokolenie 45+. Kupiłem mojej mamie KeepCupa i używa, ale... tylko w domu, bo „co będę z kawa na ulice wychodzić”. Oczywiście nie wszyscy tacy są, ale da się zauważyć taka tendencje.
Młodzi oczywiście maja z tym problemów.
W Irlandii w większości starsi ludzie przychodzą ze swoimi kubkami do kawiarni, a potrafią siedzieć czasem od otwarcia do zamknięcia. Mój ulubiony rodzaj klientów :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline kuń Mężczyzna

• Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
« Odpowiedź #59 dnia: 07 Grudzień 2019, 14:04:25 »
kasper-to nie czepianie się ale pytam z ciekawości.
napisałeś ;
Czy ceny w kawiarniach speciality są OK? Tak.
Czy ceny w kawiarniach nie speciality są OK? Oczywiście, że nie.

no to wyjasnij mi dlaczego,pytam z  ciekawości.

jakie są ceny jednych i drugich kaw? finalnie?
czy jedne i drugie kawy są aż tak różne -tak rózna cena?

bo jak dla mnie to największym kosztem w kawie jest  lokal/miejscówka.... zus.. opłaty... pensja dla baristy, podatki, a cena ziarna  jest daleko z tylu.  ( przy ziarnie za 50-60 zl kilo cena ziarna to 1zl na kawe , przy 120  zł/kilo  to ziarno na 1 kawe kosztuje 2 zł. Ale koszty  pozostałę są stałe, zusy,podatki,lokal, i to głownie podbija cene , oczywiście plus zarobek właściciela.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi