Autor Wątek: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem  (Przeczytany 16283 razy)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Lipiec 2014, 17:06:57 »
Mi głownie zależy na tym wysypaniu z klosza nie to co tam jest w środku. Ot kupuję kawe kENIA :-) i zmieniam sobie.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Lipiec 2014, 17:24:58 »
To ja bym sugerował (o ile często zmieniasz kawy) zasypywanie hoppera mniejszą ilością ziaren - 50g. Upierdliwe będzie dosypywanie, ale da się z tym żyć.

No chyba że blokadę sobie zrobisz - tniesz hopper u podstawy, z obu stron, tak aby przez te wycięcia przechodził płaski kawałek cienkiej sklejki/linijki/tektury, który zablokuje otwór.
Coś w stylu tego czarnego kawałka plastiku
http://www.idrinkcoffee.com/v/vspfiles/photos/CG-MAZ-MIN-HOP-2.jpg
młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
http://www.sweetmarias.com/mazzer-anfimpics/minimazzer.beanstophopper.jpg
młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem


EDIT: W sumie nawet nie trzeba by na wylot robić. Z jednej strony szczelina by wystarczyła. Jak by na końcu blokady była jakaś wypustka to na przeciwko wystarczyła by tylko dziurka na tą wypustkę
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Lipiec 2014, 17:28:28 »
Rozbiłeś bank o takie coś mi chodzi. Muszę pomyśleć jak sie za to zabrać.

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Lipiec 2014, 17:32:09 »
Dremel lub podobne narzędzie załatwia sprawę. Blokadę najłatwiej chyba dociąć z materiału ciut cieńszego niż grubość tarczy tnącej. Myślę że pudełko na płytę CD było by OK.
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Lipiec 2014, 17:39:19 »
Rozbiłeś bank o takie coś mi chodzi. Muszę pomyśleć jak sie za to zabrać.
Pooglądaj zdjęcia młynków gastro, wszystkie(?) mają takie zamykanie od dołu, może coś podpatrzysz, co będzie Ci łatwiej wykonać.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Lipiec 2014, 17:41:46 »
Spytam Janusza ile kosztuje klosz gdybym czasem moje umiejętności majsterkowicza zawiodły.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Lipiec 2014, 17:47:39 »
Albo zmierz średnicę i poszukaj sobie zamiennika... Butelka po jakimś napoju. Możesz w sumie zwinąć okładkę z bindownicy - i z takiego transparentnego arkusza zrobić customowy hopper. Porozglądaj się co masz pod ręką - może będzie coś pasować. Może masz stalowy/plastikowy shaker do drinków.
LMWDP #469

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Lipiec 2014, 20:16:04 »
Manfred - idąc Twoim starym tokiem - To zły młynek, trza zmienić!  :evil:

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Lipiec 2014, 20:36:49 »
Żony nie ma w domu że sie mnie czepiasz psa se kopnij >:( Ty od razu kupiłeś swój ulubiony sprzęt??? Dalej twierdzę że gdybym mógł wybrałbym coś z wyższej półki.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2014, 20:38:50 wysłana przez manfred »

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Lipiec 2014, 20:45:33 »
Nerwowy człowiek ten nasz Manfred :)

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Lipiec 2014, 06:50:21 »
Wyluzuj Manfred.
Nie kupiłem ulubionego, bo takiego nie ma. Może wymarzony to tak, ale ulubiony?? Kupuj i z najwyższej, co mi do tego, jedno ALE - nie znam takiego młyna, gdzie możesz "wyciągnąć kawę" jednym ruchem bez wysypywania resztek - tak więc chyba zacznij projektować  ;)
Między nami mówiąc, ja tak zasypuje swój młyn, że po zmieleniu dwóch porcji na doppio ma w młynie czysto. Ale to zapewne dla Ciebie nie rozwiązanie  :jezyk:
« Ostatnia zmiana: 18 Lipiec 2014, 06:52:29 wysłana przez KrzychK »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Lipiec 2014, 07:04:15 »
jedno ALE - nie znam takiego młyna, gdzie możesz "wyciągnąć kawę" jednym ruchem bez wysypywania resztek - tak więc chyba zacznij projektować 


Jak zacznę projektować to ty pierwszy się o tym dowiesz
Między nami mówiąc, ja tak zasypuje swój młyn, że po zmieleniu dwóch porcji na doppio ma w młynie czysto. Ale to zapewne dla Ciebie nie rozwiązanie 

No raczej nie ja po zmieleniu muszę mieć jeszcze z 3-4 kg.
W kwestii wysypywania z klosza ups hopper-a (dzięki donkiszot) już wszystko co chciałem wiedzieć koledzy mi podpowiedzieli.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 3010
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Lipiec 2014, 07:10:56 »
Nigdy nie zasypywałem dozy do leja.
Z paczki leci około 200-300g i tak na chwil parę wystarcza.
Odmierzanie poprzez czas mielenia.
Sporadycznie sprawdzam masę w kolbie.
Tyle.


Czy Wy trochę nie demonizujecie tego mielenia?


Chyba to, co wychodzi z kolby jest istotne, a nie prozaiczne mielenia...
 :mrgreen:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: młynek i-2 steel pytanie o mielenie ale nie jęzorem
« Odpowiedź #44 dnia: 18 Lipiec 2014, 08:15:05 »
fux - mam takie momenty gdzie zasypuję przysłowiową garścią ziaren młyn, bo np. za chwilkę wybywam na tydzień i szkoda wietrzącej się kawy.
Ale można to zrobić co do prawie ziarna, potrzebne doświadczenie i tyle.

Jak ktoś chce to można i wysypywać ziarno i z młynka, to nie problem, szczególnie jak się ma mały młynek a nie gastro  :)
Ja tam nie widzę problemu.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi