Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551602 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1515 dnia: 03 Styczeń 2017, 13:15:24 »
Z tą "stróżką" to nawet ja mogłem się domyślić o co chodzi, błąd ortograficzny i tyle ale to jak @lucasd piszę sprawia mi prawdziwi mętlik w głowie. Ma człowiek dużo do powiedzenia ale nie wiem o co chodzi, czy to taki sposób komunikacji czy tłumaczenie przez translator ?

Te większe uzyski to na 90% EK43, które wymagają długiej kawy, ekstrakcję wtedy też masz nawet na
poziomie 23% tylko jasne kawy na to pójdą.

Za dużo skrótów myślowych stosuje.
Szybkie rozwinięcie.
Mat robił ankietę na temat proporcji.
I zdaje się w klasycznych młynkach stożki i Mythos dominuje 2:1, ekstrakcja na poziomie 19%, palenie średnie lub ciemne.

EK43 wedle opinii Frank Terranova (najdroższy młynek obecnie robiony, 5k€ + tax.) http://www.home-barista.com/grinders/new-titus-grinding-titus-grinder-t40728.html
nadaje się tylko do jasno palonych, ma duży uzysk 23% i preferuje dłuższe kawy 2.3-2.5-3:1
"If you go for light roast and coffee shots (longer than doppio) the EK works ok, I just don´t like the workflow and it is really limited to light roast."

Mała ciekawostka młynki na małych stożkach i Ditting (a go prawie nikt nie używa do espresso) mają dość zbliżone przemiały.

Zależy o którego Ditting-a  chodzi? KE 640 wysmienicie nadaje sie do espresso( jeden z najlepszych młynków w ogóle dostępnych)
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2017, 13:29:14 wysłana przez PiotrekBM »

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1516 dnia: 03 Styczeń 2017, 14:57:44 »
Zależy o którego Ditting-a  chodzi? KE 640 wysmienicie nadaje sie do espresso( jeden z najlepszych młynków w ogóle dostępnych)
Zdaje sie KR804 

Offline TK Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream; Aeropress; Hario V01; GAT 3tz; tygielek
  • Młynek: MSJ; Rhinowares; stare ręczne stożki
« Odpowiedź #1517 dnia: 03 Styczeń 2017, 15:38:40 »
W końcu i ja dotarłem do końca tego wątku, choć nie było łatwo.
Ale od początku: W drugiej połowie grudnia w końcu dokonałem wyboru i zdecydowałem się na Ascaso Dream. Miesiąc wcześniej, dzięki znalezisku @DrUsagi – kupiłem Mazzera SJ, ale musiałem czekać na jego przyjazd z Warszawy aż do 23 grudnia (warto było, bo póki co wydałem na niego 700zł).
Jak tylko miałem komplet zabrałem się do robienia upragnionego espresso, niestety zanim zacząłem czytać ten wątek.
Pierwszym błędem było to, że nie miałem sensownej ilości kawy, a jedynie 6 próbek po 100gram od @Janusz.

Pierwsza kawa wyszła zbyt wodnista, ale nawet dało się wyczuć jakiś smak, przekonany, że może być tylko lepiej zacząłem eksperymentować z ustawieniami młynka.
Słynna kraina 14 cytryn na to tylko czekała – przyjęła mnie w swoje ramiona i nie chciała łatwo wypuścić.
Potem poszedłem w stronę w stronę gorzkości i tak zmarnowałem wszystkie 6 próbek.
Teraz staram się doszukiwać smaków w kawie z Agify – South America Blend i nie słuchać (coraz rzadszych na szczęście) narzekań żony, że mógł być automat i jeden guzik załatwiałby sprawę.

Póki co na wspomnianej kawie dramatów nie ma, ale to wciąż nie to. I tu mam parę pytań do bardziej doświadczonych użytkowników:

1. Czy jeżeli chodzi o pracę nad dystrybucją kawy i tampingiem – czy jest sens inwestować w NPF?
2. Strasznie denerwuje mnie tamper od Ascaso – wydawał mi się zbyt mały i z tego co pamiętam na początku tego wątku była o tym mowa. Czy ktoś może pamięta jaki powinien być wymiar do podwójnego sitka?
3. Na początek korzystałem z pojedynczej wylewki, po zmianie kawy zdecydowałem się na podwójne – czy jeżeli strumienie lecą nierówno mogę to interpretować jako błąd w dystrybucji/tampingu?
4. Jakie słodko-czekoladowe w smaku mieszanki do espresso możecie polecić?

Z góry dziękuję.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1518 dnia: 03 Styczeń 2017, 16:08:42 »
NPF jest pomocą -- po prostu widzisz efekty "kanałowania" w postaci "sikających" wokół i z impetem strużek. Jeśli się postarasz, to zobaczysz tylko stożkowaty kształt, "sopel" kawy spływającej wprost do filiżanki.

Jeśli strużki są nierówne, to trzeba sprawdzić po kolei: wypoziomowanie ekspresu, drożność wylewek i portafiltra, a na końcu Twoje poczynania z młynkiem i dystrybucją. Kawa w sitku powinna być rozłożona równomiernie.

Słodko-czekoladowe w smaku: średnio palone Brazylie i mieszanki Brazylii. U mnie znajdziesz je pod hasłem: "mieszanki do espresso"  :doh:.

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1519 dnia: 03 Styczeń 2017, 16:18:08 »
Dalsze próby bez wagi nie prowadziły do żadnych konkretnych rezultatów więc od dziś posiadam takową.
I tak:
zważyłem ilość jaką dawkowałem do podwójnego sitka i wyszło 17,5 g. Kawy było tyle że jeszcze był spory luz. Tamping lekki żeby nie zablokować sitka.
Zachowując tą samą grubość mielenia zmniejszyłem ilość do 15 g i musiałem dość mocno ubić aby opanować wypływ i osiągnąć czas w granicach 23 s / 50 ml. Drobniej raczej mielić nie trzeba - jeśli są jakieś powtarzalne ustawienia dla Vario to proszę o info. Ja jestem na 1D.
Teraz sitko po tampingu wypełnione jest +/- w połowie. Czy zwiększyć dozę czy grubość mielenia zachowując 14-15 g? Jeśli chodzi o smak to pozostało lekkie kakao bez goryczki, ale pojawiły się również wyraźniejsze kwaski.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1520 dnia: 03 Styczeń 2017, 16:22:17 »
Dość istotne jest, by objętość zajmowana przez ubitą już kawę była odpowiednia. Prędzej czy później dojdziesz do tego metodą prób i błędów. Jeśli kawy jest za mało, to ciastko ulega w trakcie zaparzania rozbiciu, a na koniec stoi w nim woda...

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1521 dnia: 03 Styczeń 2017, 16:33:50 »
ciastko ulega w trakcie zaparzania rozbiciu, a na koniec stoi w nim woda...
Ciastko jest całe ale dość wilgotne. Woda nie stoi, ale po odbiciu zostają fusy na ściankach sitka.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #1522 dnia: 03 Styczeń 2017, 16:38:48 »
@ Antonio dobrze mówi  ;)

Zalecenia zaleceniami (14g do podwójnego wg producenta) ale jeśli ciastko się rozpada, i stoi na nim woda to za mało dozy(częsciej) albo za drobny przemiał. 17,5  do Lelita  troche dużo, porobuj   z  16 -16,5- 17 , ustaw odpowiednio młynek  i  tamping staraj sie podobny robic  / wszystko wedle smaku

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #1523 dnia: 03 Styczeń 2017, 16:45:26 »
Jak sitko standardowe od włoskiej maszyny to bank 14g, 17,5 g w takie sitko to zdecydowanie za dużo. Można sprawdzić jaką pojemność ma nieznane sitko przez nasypanie kawy równo z rantem, rozprowadzając jakaś twarda kartą, szpatułką itp, i ubić, mnie w taki sposób na kilku włoskich standardowych sitkach wychodziło 14g, w Vst 18g wychodziło 18g.
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2017, 18:46:20 wysłana przez essewissa »

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1524 dnia: 03 Styczeń 2017, 16:49:53 »
wszystko wedle smaku
Właśnie od smaku się zaczęło. Przedwczoraj rano smak odpowiedni. Już myślałem że jest O.K. a tu po południu kwas. Nastawy młynka te same czas i grubość mielenia kawa z tej samej dostawy. Cztery kawy pod rząd do wylania. I teraz próbuję powtórzyć ten efekt.

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1525 dnia: 03 Styczeń 2017, 16:53:20 »
Można sprawdzić jaką pojemność ma nieznane sitko przez nasypanie kawy równo z rantem
A czy to nie zależy od grubości zmielenia? Drobniej zmielonej wejdzie więcej wagowo.
Do tego sitka kawy niezmielonej w ziarnach wchodzi na równo z rantem 18,95 g
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2017, 16:57:16 wysłana przez jacek1708 »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #1526 dnia: 03 Styczeń 2017, 17:21:57 »
Jak sitko standardowe od włoskiej maszyny to bank 14gr. 17,5 g w takie sitko to zdecydowanie za dużo. Można sprawdzić jaką pojemność ma nieznane sitko przez nasypanie kawy równo z rantem, rozprowadzając jakaś twarda kartą, szpatułką itp, i ubić, mnie w taki sposób na kilku włoskich standardowych sitkach wychodziło 14gr, w Vst 18gr wychodziło 18gr.

To zależy od kawy. Jaśniej palonych wchodzi do sitka więcej niż ciemnych i 14 g takiego przemiału w standardowym podwójnym sitku, najczęściej to będzie za mało. Ty widać używasz mocno palonych włoskich ziarenek, stąd to przekonanie. No i warto zapamiętać, że gr = grosz, a g = gram.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1527 dnia: 03 Styczeń 2017, 18:09:07 »
No właśnie, dlaczego producenci sitek wciąż podają rozmiar w gramach jak to nic nie znaczy? nie mogliby w mililitrach czy innej jednostce objętości? albo jakkolwiek mądrzej?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #1528 dnia: 03 Styczeń 2017, 18:22:04 »
Pod uwagę trzeba również wziąć wysokość prysznica w konkretnym ekspresie, znacząco wpływa to na pojemność sitka.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #1529 dnia: 03 Styczeń 2017, 19:33:04 »
Jak sitko standardowe od włoskiej maszyny to bank 14gr. 17,5 g w takie sitko to zdecydowanie za dużo. Można sprawdzić jaką pojemność ma nieznane sitko przez nasypanie kawy równo z rantem, rozprowadzając jakaś twarda kartą, szpatułką itp, i ubić, mnie w taki sposób na kilku włoskich standardowych sitkach wychodziło 14gr, w Vst 18gr wychodziło 18gr.

To zależy od kawy. Jaśniej palonych wchodzi do sitka więcej niż ciemnych i 14 g takiego przemiału w standardowym podwójnym sitku, najczęściej to będzie za mało. Ty widać używasz mocno palonych włoskich ziarenek, stąd to przekonanie. No i warto zapamiętać, że gr = grosz, a g = gram.

Jak ktoś chce sypać w firmowe 14g sitka jasno palone kawy i parzyć to powodzenia życzę :) poza ciemnopalony , sa jeszcże bardzo ciemno palone, średniociemno, ciemniej niż jaśniej itp, trochę tych odcieni ciemnego jest :) , włoska kawa to może jedna na 10 z tych które pijam. Sypałem w Vst 18g różne kawy od jasno palonych do węgla i było to w okolicach określanych przez producenta 18 g. Inei mówi o 7g, Włosi często dozują wg klik-klaka, objętościowo i tez im wychodzi 7g, fakt, że głownie używają ciemno palonych ziaren. Dla mnie to jest sposób na zaprzyjaźnienie się z nowym sitkiem, ładuję na maksa, ale bez ubijania, stukania itp, ścinam dozę na równo z rantem sitka, ubijam, ważę i wiem ile gram pózniej ustawić na młynku, zgadza sie zazwyczaj z tym co producent deklaruje dla sitka.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi