Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552293 razy)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1500 dnia: 02 Styczeń 2017, 10:49:06 »
@ Jacek1708
Jeszcze jedno pytanko.
 O ile na pojedynczym stiuk udało mi się uzyskać bardzo zadowalające efekty, to na podwójnym jest tak że muszę bardzo lekko ubijać kawę a i tak czas ekstrakcji dochodzi do 40 s / 50 ml. Smak jak dla mnie jest super ale czy to nie zbyt długo. Jak zmielę grubiej i mocniej ubiję pojawiają się kwaski których chciałem się pozbyć.

Wyglada na to ze wszystko jest  z przepływem w porzadku, zwłaszcza ze odpowiada Ci smak kawy. Po prostu masz bardziej rozwodniona kawe. Sprobuj zrobic proporcje 1:2 tzn jak masz 17 g kawy zrób 34-35 g naparu.

U Ciebie  50 ml  -           40 sek
              34 ml  -     +/- 27 sek
Wiec młynek masz ustawiony ok, nie zwiekszaj grubosci mielenia.
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2017, 11:28:56 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1501 dnia: 02 Styczeń 2017, 10:49:34 »
Nie da się ukryć, że ten naturalny Honduras ma swój unikalny charakter. Dla mnie piękny, bardzo słodki i aromatyczny, dla innych może wydawać się "inny". Po prostu zdążyliśmy przywyknąć do takich "fermentacyjnych" aromatów w kawie i łykamy je jak łakocie ;). Natomiast wersja Red Honey palona jest jaśniej, raczej do metod przelewowych, ale można próbować z espresso. Na pewno ma znacznie mniej tego "naturalnego" charakteru. Kawy z mokrej obróbki są z kolei zupełnie inne: bardziej "czyste", bardziej "pozytywne" w aromacie, ale mniej intensywne, o mniejszym body. Na to wszystko nakłada się to, co zrobimy z daną kawą w piecu: jeśli mocniej wypalimy, to stracimy tę kwaskowatość razem ze słodyczą i owocowym aromatem, a pojawi się gorycz... W przypadku naturalnego Hondurasu zwykle z procesem palenia idziemy dalej niż dla innych singli, te ziarna są wypalone mocniej, ale "jeszcze mocniej" byłoby już dyskusyjne dla drugiej części populacji ;).

@PiotrekBM, dobra rada :).
« Ostatnia zmiana: 02 Styczeń 2017, 10:58:53 wysłana przez Antonio »

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #1502 dnia: 02 Styczeń 2017, 11:06:40 »
Jeszcze jedno pytanko.
 O ile na pojedynczym stiuk udało mi się uzyskać bardzo zadowalające efekty, to na podwójnym jest tak że muszę bardzo lekko ubijać kawę a i tak czas ekstrakcji dochodzi do 40 s / 50 ml. Smak jak dla mnie jest super ale czy to nie zbyt długo. Jak zmielę grubiej i mocniej ubiję pojawiają się kwaski których chciałem się pozbyć.

https://baristahustle.com/espresso-recipes-putting-it-all-together/

Podobno najsmacznieejsze espresso powstaje przy wspołczynniku  2 -2,5(napar/ doza).
Ale zawsze można poeksperymentować, smak ma odpowiadać konkretnej osobie ;)
U Ciebie prawie 3 do 1 wyszło, powyzej 3,5-4 to już w stronę americano to zmierza  ;)

« Odpowiedź #1503 dnia: 02 Styczeń 2017, 11:12:12 »

@PiotrekBM, dobra rada :).

w końcu się staram ;)

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1504 dnia: 02 Styczeń 2017, 11:14:14 »
smak jest naprawdę super czekoladowo orzechowy gorzki umiarkowanie, a ekstrakcja bardzo powolna. wypływ rozpoczyna się w 8-9 s. od włączenia pompy. Tylko muszę się przestawić z siłą tampingu żeby nie zablokować sitka

« Odpowiedź #1505 dnia: 02 Styczeń 2017, 11:25:30 »
Nie wiem czy dokładnie odmierzasz doze( waga). Lelit  do podwojnego sitka zaleca 14 g doze , spokojnie 15 g mozesz dać ( ale 17 moze byc juz za duzo ) stąd to rozpoczecie ekstrakcji po 8-9 sek.
Jesli po tym czasie struzka kawy jest jednostajna ( przy tym  co piszesz 50 ml/ 40 sek, jest  jednostajna ) to wszystko jest w porzadku.
Jesli nie wazysz dozy dokładnie pomocny jest wskaźnik cisinienia w L. Mara ( szybkie nabicie do prawie 10 , zdecydowanie za duza doza, albo za mocne ubicie)

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1506 dnia: 02 Styczeń 2017, 11:31:27 »
Wagi nie mam, ale jest zdecydowanie dużo mniej niż przy starym młynie. Stróżka jest jednostajna i równa do końca.
To już są ostatnie szlify w okolicach ideału. Timer w młynku bardzo ułatwia pracę.

« Odpowiedź #1507 dnia: 02 Styczeń 2017, 11:39:49 »
Wagi nie mam, ale jest zdecydowanie dużo mniej niż przy starym młynie. Stróżka jest jednostajna i równa do końca.
To już są ostatnie szlify w okolicach ideału. Timer w młynku bardzo ułatwia pracę.

:ok:
mozesz sprobowac z nieco mniejsza doza o 0,5 -1 g, jak kawa bedzie gorsza to wrócisz do poprzedniej( chociaż stróżka którą opisujesz wskazuje ze doza juz jest w porządku )

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1508 dnia: 02 Styczeń 2017, 11:55:26 »
https://baristahustle.com/espresso-recipes-putting-it-all-together/

Podobno najsmacznieejsze espresso powstaje przy wspołczynniku  2 -2,5(napar/ doza).
Ale zawsze można poeksperymentować, smak ma odpowiadać konkretnej osobie ;)
U Ciebie prawie 3 do 1 wyszło, powyzej 3,5-4 to już w stronę americano to zmierza  ;)

Te większe uzyski to na 90% EK43, które wymagają długiej kawy, ekstrakcję wtedy też masz nawet na
poziomie 23% tylko jasne kawy na to pójdą.

Choć znowu te małe młynki (żarna stożkowe) mają najbardziej zbliżony profil do EK43 niż super jolly.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #1509 dnia: 02 Styczeń 2017, 12:32:43 »
Trzeba patrzeć na pojemność sitka, taki banał, ja przez chwilę sypałem do Vst 18gr 14gr i niedobra praktyka to jest. Z Vst jest o tyle dobrze, że widomo jaką pojemność ma sitko. Dostarczane z ekspresami sitka mają chyba pojemność około 14g i takiej bym się trzymał.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1510 dnia: 02 Styczeń 2017, 13:14:08 »

Stróżka

Co to? Żona stróża? Bo mała struga to chyba strużka...

Offline jacek1708

« Odpowiedź #1511 dnia: 02 Styczeń 2017, 14:15:58 »
Bo mała struga to chyba strużka...
ja tam nie wiem co u kogo leci z kolby, ważne żeby smakowało.
A auto korekta i tak zrobi swoje.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #1512 dnia: 03 Styczeń 2017, 12:22:48 »
Z tą "stróżką" to nawet ja mogłem się domyślić o co chodzi, błąd ortograficzny i tyle ale to jak @lucasd piszę sprawia mi prawdziwi mętlik w głowie. Ma człowiek dużo do powiedzenia ale nie wiem o co chodzi, czy to taki sposób komunikacji czy tłumaczenie przez translator ?

Te większe uzyski to na 90% EK43, które wymagają długiej kawy, ekstrakcję wtedy też masz nawet na

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1513 dnia: 03 Styczeń 2017, 12:38:49 »
Z tą "stróżką" to nawet ja mogłem się domyślić o co chodzi, błąd ortograficzny i tyle ale to jak @lucasd piszę sprawia mi prawdziwi mętlik w głowie. Ma człowiek dużo do powiedzenia ale nie wiem o co chodzi, czy to taki sposób komunikacji czy tłumaczenie przez translator ?

Za dużo skrótów myślowych stosuje.
Szybkie rozwinięcie.
Mat robił ankietę na temat proporcji.
I zdaje się w klasycznych młynkach stożki i Mythos dominuje 2:1, ekstrakcja na poziomie 19%, palenie średnie lub ciemne.

EK43 wedle opinii Frank Terranova (najdroższy młynek obecnie robiony, 5k€ + tax.) http://www.home-barista.com/grinders/new-titus-grinding-titus-grinder-t40728.html
nadaje się tylko do jasno palonych, ma duży uzysk 23% i preferuje dłuższe kawy 2.3-2.5-3:1
"If you go for light roast and coffee shots (longer than doppio) the EK works ok, I just don´t like the workflow and it is really limited to light roast."

Mała ciekawostka młynki na małych stożkach i Ditting (a go prawie nikt nie używa do espresso) mają dość zbliżone przemiały.

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #1514 dnia: 03 Styczeń 2017, 12:56:07 »
Tego co zawsze lidlowego 3.2%, próbowałem mleka przed użyciem (dla pewności), wszystko dobrze.
To pierwszy rodzaj kawy, która daje taki smak, ale chyba ten typ tak ma  :P.

Pytałem o mleko bo kiedyś użyłem do cappu Łaciatego w butelce i smakowało jakby... nie smakowało :). Ewidentnie coś z tym mlekiem było nie tak. Teraz używam tylko z kartonu i wszystko ok.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi