Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553008 razy)

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1395 dnia: 21 Grudzień 2016, 18:28:48 »

- zmniejszenie temp PID z 94C do 90C przy pozostałych parametrach niezmiennych powinno zmienić smak kawy np: na bardziej słodki, gorzki, kwaśny..

Ojej! Dlaczego 90? Nie za mało? Przy tak niskiej temperaturze parzenia nie wyjdą kwaski za bardzo? No ale to też zależy od kawy...

No i gdzie mierzone to 90? Na grupie czy gdzie indziej i przeliczane?

Offline bu2

• Ekspres: Bezzera Unica PID
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #1396 dnia: 21 Grudzień 2016, 18:33:18 »
I bądz tu mądry i pisz wiersze...

Ale właśnie o taką informację chodzi - gdzieś to kiedyś czytałem ale nie mogę znaleźć - im niższa temp tym bardziej kwaśno a mniej gorzko.
O taki elementarz baristy, który dla was jest oczywisty a początkującemu zajmie mnóstwo czasu i kawy, by dojść do tej wiedzy :).

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
« Odpowiedź #1397 dnia: 21 Grudzień 2016, 18:47:17 »
przecież masz dłuuuugie zimowie wieczory na czytanie forum  [emoji38]

Offline bu2

« Odpowiedź #1398 dnia: 21 Grudzień 2016, 18:50:20 »
mam też 5 dzieci i rodziców z teściami na karku oraz oczywiście żonę, która zaczyna żałować wyrzuconych 6 tys zł na sprzęt, z którego dostaje kwaśną kawę :(...

Offline Cafigon

« Odpowiedź #1399 dnia: 21 Grudzień 2016, 18:51:45 »
Co z tego że wieczory, jak glownie idą na gniecienie pierogów. A na święta przed rodziną jak zabłysnąć? Rozpuszczalną? :)

Offline bu2

« Odpowiedź #1400 dnia: 21 Grudzień 2016, 18:54:22 »
święte słowa - rodzina już dopytuje: " a masz może rozpuszczalną?.."  :sciana:

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1401 dnia: 21 Grudzień 2016, 19:13:30 »
święte słowa - rodzina już dopytuje: " a masz może rozpuszczalną?.."  :sciana:

Zrób filiżankę z 2-3 czubatych łyżeczek bez mleka i cukru.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline bu2

« Odpowiedź #1402 dnia: 21 Grudzień 2016, 21:08:40 »
naprawdę nie ma chętnego, który podzieli się wiedzą? Bo nie uwierzę, że nikt takowej nie posiada :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1403 dnia: 21 Grudzień 2016, 21:25:15 »
Ta wiedza nie jest taka łatwa do przekazania, bo to co działa u innych może nie zadziałać u Ciebie, chociażby ze względu na wpływ innej wody czy wilgotności powietrza, co też wpływa na kawę... Spróbuj na początek zmniejszyć dozę i ustawić ciut drobniejszy przemiał, po 2-3 shotach powinno Ci wyjść odpowiednie ratio i zaobserwuj co się stanie... U mnie to zmniejszyło właśnie kwasowość kawy. Z konkretami ciężko, bo mielę pojedyncze porcje i nie ważę ile wylatuje z młynka po zmieleniu - ale teraz kwasowości, przy wsypywaniu o 1 gram mniej niż na początku i drobniejszym przemiale, jest sporo mniej.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #1404 dnia: 21 Grudzień 2016, 21:29:48 »
Podstawa 25 - 30 ml kawy, dla wygody możesz ją ważyć, zaparzonych w 25 - 30 sekund. Jeżeli jest za dużo kwasków, to możesz: podnieść temperaturę i przedłużyć ekstrakcję. Do podniesienia temperatury masz Pid, a do przedłużenia ekstrakcji: drobniejsze mielenie, większą dozę i mocniejszy tamping.

Offline bu2

« Odpowiedź #1405 dnia: 22 Grudzień 2016, 08:23:48 »
Podstawa 25 - 30 ml kawy, dla wygody możesz ją ważyć, zaparzonych w 25 - 30 sekund. Jeżeli jest za dużo kwasków, to możesz: podnieść temperaturę i przedłużyć ekstrakcję. Do podniesienia temperatury masz Pid, a do przedłużenia ekstrakcji: drobniejsze mielenie, większą dozę i mocniejszy tamping.
Załóżmy, że leci mi już 25/25 ale kawa kwaśna. Stosując się do Twojej rady przecież zapcham PF'a i albo mi nic nie poleci albo 10ml/25s.

Mam już 96C i powoli kończą mi się opcje - może odczekać? - kawa palona tydzień temu.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1406 dnia: 22 Grudzień 2016, 08:28:16 »
leci mi już 25/25 ale kawa kwaśna (...) Mam już 96C
Mało prawdopodobne. Jeżeli przy 96°C uzyskasz 25/25 i kawa nadal będzie (w Twoim odczuciu) kwaśna to jedyne wyjście widzę w zmianie mieszanki na mocniej paloną, zawierającą robustę, no taką bliższą Neapolu.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #1407 dnia: 22 Grudzień 2016, 08:29:55 »
To 25/25 to będzie espresso. Ja bym bardziej na doppio próbował, espresso jest trudne do opanowania.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #1408 dnia: 22 Grudzień 2016, 08:54:28 »
Chyba że mówimy o podwójnej wylewce i dwóch filizankach

Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #1409 dnia: 22 Grudzień 2016, 09:24:01 »
Włoskie espresso opisane przez INEI winno być parzone w temperaturze w zakresie 88-92*c. Bierze się to z tego, że certyfikowane mieszanki są mocniej palone oraz często zawierają w sobie robustę czyli jak to kiedyś określił Antonio - wzorzec smaku gorzkiego. Te dwa czynniki powodują, że espresso będzie bardziej gorzkie stąd stosunkowo niskie temperatury zaparzania aby efekt ograniczyć i próbować równoważyć go kwaskami.

Przy użytkowaniu jaśniej palonych, 100% arabic aby z wylewek nie otrzymywać tylko i wyłącznie cytryn trzeba pójść np. w wyższe temperatury.

Bu2, sprawdzałeś już jak się ma temperatura ustawiona na PID do tej jaką ma woda lecąca z prysznica w Twojej Bezzerze? Jeśli jest różnica, to stawiam na niższą temperaturę zaparzania niż pokazuje wyświetlacz. Wtedy i te 96*c nie jest straszne, ba, może się okazać, że dopiero 100*c na wyświetlaczu da odpowiednią temperaturę na prysznicu. Chyba, że producent zadbał o odpowiednią korekcję, ale nie mam ambicji do posiadania danych technicznych o wszystkich maszynach na rynku więc tylko gdybam.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi