Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553172 razy)

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1380 dnia: 02 Grudzień 2016, 15:21:28 »
Kekacz, w tym roku z beczułkami jest dokładnie tak samo. Kenia w kawiarce to jeden wielki kwas (nawet przy najdrobniejszym mieleniu w wilfie i upchaniu sitka po brzegi), a w V60 czuć jedną wielką spaleniznę, tzw. trep w gębie.  No, ale przynajmniej beczułka ładna :P

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1381 dnia: 06 Grudzień 2016, 21:10:37 »
Panowie, dzięki wielkie - jednak kawa. Byłem dzisiaj u Filipa w Targowej, kupiłem sobie paczkę Choco Espresso by CRS. Młynek zasypany poprzednim czymś, co w tym stopniu mielenia dawało okolice ratio 1, może mniej w 25 sekund.  Pierwsze mielenie - lipa, nic nie poleciało. Drugie mielenie - po 40 sekundach coś poleciało. Trzecie mielenie - ratio w okolicach 2, pijalna kawa. Co prawda trochę kwaskowata, ale u Filipa nie próbowałem tego, tylko singla, ale... Crema ładna(aż mama stwierdziła "ale ładna pianka" :D a pojęcia to ona nie ma), kawa nie o konsystencji wody a lekko oleista, i pierwsze co udało mi się wypić i było nawet smaczne. Wiem, że jeszcze pewnie sporo do poprawki, przede wszystkim pozbyć się dozownika, żeby wiedzieć ile faktycznie kawy namieliłem - ale jestem zadowolony :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1382 dnia: 15 Grudzień 2016, 20:08:51 »
Próbuję sobie, czasem jest lepiej a czasem ciut gorzej, ale jakoś to działa. Ale nie wiem czy dobrze wygląda ciastko... To niestety chwilę poleżało we włączonym ekspresie, a wygląda tak:

IMG_0255.JPG

Wypadło przy pierwszym uderzeniu w całości. Zastanawia mnie jedna kwestia - czy nie jest przypadkiem za dużo kawy?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #1383 dnia: 15 Grudzień 2016, 20:45:11 »
Dawałbym trochę mniej.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #1384 dnia: 15 Grudzień 2016, 21:43:53 »
czy nie jest przypadkiem za dużo kawy
W Ascaso jeśli nasypię tyle kawy (że dotyka prysznica), to ekstrakcja trwa 50% dłużej, a woda najczęściej leje się dookoła portafiltra i potrafi się wlewać do środka ekspresu.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1385 dnia: 15 Grudzień 2016, 22:07:41 »
No właśnie w Basicu teraz robię, ekstrakcja zawsze 25 sekund i wychodzi różnie, od 20 do 50 gram kawy w filiżance...

Offline macias Mężczyzna

• Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
« Odpowiedź #1386 dnia: 15 Grudzień 2016, 22:23:39 »
Ale czy smakuje? Bo to najważniejsze  :taktak:

Liczby, pomiary są tylko by pomóc. W przypadku Sylvii na ten przykład ekstrakcja przebiega spokojniej (mniej kanałów) przy drobniejszym przemiale. Wtedy czasy ekstrakcji mogą się wydłużyć, nawet powyżej 30s. Ale trzeba też patrzeć co tam leci - jak woda (blonding) to odcinamy.

NPF bardzo pomaga.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1387 dnia: 15 Grudzień 2016, 22:29:13 »
No NPF niestety nie mam i szybko nie będę miał, braki budżetowe niestety... A smakować to przeważnie smakuje, choć czasem wyjdzie 13 cytryn(czy ile ich tam było), ale chyba za mało kawy w życiu zrobiłem, żeby mi wychodziło za każdym razem, no i jakaś ciekawsza kawa by się też przydała do tego. Póki co cieszę się w ogóle z tego, że w końcu się doczekałem jakiegoś działającego sprzętu w domu i mogę cokolwiek robić - jak będzie budżet to będę kombinował co robić, póki co korzystam z tego co mam.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #1388 dnia: 15 Grudzień 2016, 22:35:11 »
Eksperymentuję z wagą espresso i okazało się że, było za ciężkie. Skręcam młynek, waga spada, a smak coraz lepszy.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #1389 dnia: 15 Grudzień 2016, 22:39:04 »
No właśnie w Basicu teraz robię, ekstrakcja zawsze 25 sekund i wychodzi różnie, od 20 do 50 gram kawy w filiżance...

Przeładowanie sitka może być tego przyczyną. No bo załadujesz przemiał do sitka, wyrównasz i wypoziomujesz, ubijesz. A potem przy zapinaniu kolby, dotkniesz przemiałem prysznica i wszystko rozpierniczysz. Cały misterny plan idzie w .....

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #1390 dnia: 15 Grudzień 2016, 22:43:47 »
Tu też może mieć wpływ to, że młynek ustawiłem raz, a kawa stoi, bo nie robię 2-3 shotów jeden po drugim i jak ustawiłem tak zostało, za mało mam kawy, żeby ją tracić na przestawianie młynka - a na zrobienie zapasów muszę poczekać do stycznia...

Offline macias Mężczyzna

• Ekspres: Sylvia, Chemex, AP, FP
  • Młynek: Eureka Zenith E65, Iberital, Rhinowares
« Odpowiedź #1391 dnia: 16 Grudzień 2016, 01:15:59 »
Kawa się zmienia na przestrzeni tygodnia / kilku dni - to na pewno. Zauważalnie, ale nie tak dramatycznie (20 g - 50 g).

Offline bu2

• Ekspres: Bezzera Unica PID
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #1392 dnia: 21 Grudzień 2016, 18:04:02 »
Witam,
czytam i czytam ten wątek i znajduję coraz więcej inforamcji.
Przydały by się skondensowane informacje odnośnie robienia espresso - chodzi o to by początkujący barista zmieniając dany parametr wiedział jak to wpłynie na napój.
Widziałbym to tak.
1. grubość mielenia - drobniej - kawy w PF mniej, prędkość wypływu kawy mniejsza, kwasowość większa, krema mniejsza itp
2. temperatura PID ....
3. ilość kawy w PF...
4. nacisk tamperem...
5. świeżość kawy...
6. Ciśnienie...

Wpadła właśnie do mnie Adiadna palona tydzień temu i wychodzi mi kwaśna. I nie wiem czy zmieniać temp PID'a (mam 94C), czy kawy lepiej więcej czy mniej w PF (mam 18g),
lepiej mielić drobniej czy grubiej (na mojej Eurece E65 mam ustawione na skali niecałe 5). Wiadomo, że mogę metodą prób i błędów dość do odpowiedzi, ale info o które proszę byłoby bardzo pomocne.

Pls help...

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1393 dnia: 21 Grudzień 2016, 18:14:56 »
Dużo zmiennych...
Teoretycznie tamper po ubiciu powinien wystawać ze 2-3 mm ponad sitko. Podwójne i na takim się ew. ucz. Ubicie mocniejsze niz słabsze.
Temperaturę zostaw.
Ariadna wcale taka wdzięczna do nauki nie jest w porównaniu z Hondurasem czy Stormy od Antonia.
Hondurasu przy tak samo długim procesie mielenia na tym samym nastawie, jest w sitku mniej, nie ważyłem.
Ubity w sposób zblizony do innych, leci zdecydowanie wolniej i na pewno kwaśny nie jest.
Nastawione 90 st.
Ariadna jest dla mnie średnią kawą bez fajerwerków w porównaniu z tymi innymi poruszonymi wyżej.

Reasumując.
Temperatura 90.
Mielenie drobniejsze.
Ubicie mocniejsze.
Wypatruj, ile naparu będzie po ok. 25 s.

Z 1-2 kg kawy i tak wywalisz do zlewu lub z chytrości wypijesz.
 :evil:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline bu2

• Ekspres: Bezzera Unica PID
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #1394 dnia: 21 Grudzień 2016, 18:25:38 »
Dzięki za szybką odpowiedź,ale chodziło mi o ogólne zasady:
- zmniejszenie temp PID z 94C do 90C przy pozostałych parametrach niezmiennych powinno zmienić smak kawy np: na bardziej słodki, gorzki, kwaśny..

PS.
Już kilka kg w 2 tyg. poszło w testach :). Honduras od Antonio jest również :).
Natomiast wydawało się, że Ariadna będzie idealna do nauki...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi