Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553590 razy)

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1365 dnia: 30 Listopad 2016, 09:44:33 »
Toteż napisałem, że bez cremy.

Crema jest tym, co powoduje, że typowa włoska mieszanka INEI z robustą jest w stanie dać dla doppio 50 ml objętości o wadze 28g. Zrób to samo na zwietrzałym singlu arabiki, przy symbolicznej cremie, to 50 ml będzie wagowo zbliżone do 50g. Wyróżniłem słowo "zbliżone" bo znowu ktoś stwierdzi, że zrównałem mililitry z gramami.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2016, 09:47:49 wysłana przez Kekacz »
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline ph88

• Ekspres: Bezzera Unica PID, Saeco Nina Plus Cappuccino, Bialetti Moka Express (3 cups)
  • Młynek: Fiorenzato F4 E nano
« Odpowiedź #1366 dnia: 30 Listopad 2016, 09:53:46 »
Co do 12 bar w Bezzera, to chyba nie jest do końca tak, że to bez różnicy czy ciśnienie jest 9 czy 12 bar jak niektórzy piszą, chyba, że ja czegoś nie rozumiem. Wyobraźmy sobie wąż ogrodowy. Zwiększając ciśnienie woda leci szybciej, zmniejszając leci wolno. Tak samo będzie, gdy założymy na wąż jakiś dławik (np. "pistolet" - u nas ciastko). Przy 12 barach szybciej naleci więcej wody, więc żeby osiągnąć taką samą objętość przy 9 i 12 barach trzeba użyć innego przemiału. Inny przemiał - inny smak. Czy ja dobrze to rozumiem czy w ekspresach zamontowany jest jakiś dodatkowy mechanizm, który to kontroluje? W sieci znalazłem dwa przypadki ekspresów Bezzera, gdzie osoby te zmieniły ustawienie OPV z 12 na 9bar zauważając znaczną poprawę smaku kawy. Chyba nawet jedna osoba pisała o tym na forum i żałowała, że nie zrobiła tego 1,5 roku wcześniej.

Co do samej kawy, to idealne espresso jest określane jako napój 25ml(+-5ml)/25s(+-5s) przy ~7g kawy. Czy proporcje 25ml/30s, 30ml/25s i inne wariacje są poprawne czy należy próbować je korygować tak, żeby zachować proporcje 1:1 (nawet 28/28 do blondingu)?
Mam pewną kawę (którą ktoś na forum kiedyś skrytykował), która dobrze smakuje (wychodzi czekolada, znika kwas i gorycz) przy 22ml/30s przy bardzo drobnym przemiale, ale czy to nie jest już ristretto? Przy próbie 25/25, 30/30 zawsze jest coś z tą kawą nie tak. Tu dodam ważną rzecz, że gdyby nie Bezzera ustawiona na 12 bar, to ta kawa nigdy nie smakowała by dobrze, bo potrzebny był drobny przemiał, którego 9bar by w ogóle nie przecisnął lub przecisnął by w czasie 60s.

I jeszcze sprawa gramów kawy. Widzę, że sypiecie nawet 17-21 gram do kolby. Czy dla podwójnego espresso nie powinno to być 14g? Rozumiem, że zwiększenie lub zmniejszenie dawki wpłynie na kwasy i gorycz i czasami trzeba to skorygować w ten sposób, a nie przemiałem, ale dodanie 3-7g kawy to już jest sporo więcej...

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1367 dnia: 30 Listopad 2016, 15:28:14 »
Toteż napisałem, że bez cremy.

Crema jest tym, co powoduje, że typowa włoska mieszanka INEI z robustą jest w stanie dać dla doppio 50 ml objętości o wadze 28g. Zrób to samo na zwietrzałym singlu arabiki, przy symbolicznej cremie, to 50 ml będzie wagowo zbliżone do 50g. Wyróżniłem słowo "zbliżone" bo znowu ktoś stwierdzi, że zrównałem mililitry z gramami.

Fakt nie zauważyłem że bez creme, ale to i tak względnie ułatwia, bo waga szybsza i dokładniejsza, a creme ma jakąś wagę...

Do pomp: każda pompa ma krzywą l/s vs bar. Ulka ma ch-kę dobraną tak że +-9bar daje prawidłowy przepływ dla double...

Offline Deszcz

• Czarny Deszcz
  • Użytkownik komercyjny
    • Czarny Deszcz
  • Ekspres: Nuova Simonelli Appia i inne
  • Młynek: Fiorenzato 64 evo
« Odpowiedź #1368 dnia: 30 Listopad 2016, 21:06:35 »
Właśnie. Weźmy dwa kilogramy tej samej kawy. Jeden tydzień po paleniu, drugi kilogram miesiąc po paleniu. Zróbmy szoty z obu kilogramów tak, by miały taką samą wagę. Czy oba będą miały taką samą objętość ? Nie !  ;)
Waga nigdy nie oszuka, optyczny pomiar owszem. Nie rozumiem po co tak się wzbraniać przed ważeniem. Waga "dilerka" kosztuję 20 - 40 zł, a jakoś uzyskanych efektów znaczna. Zwłaszcza, że widzimy co się stało w jakim czasie. Pełna kontrola i łatwość zrozumienia co zaszło w kolbie. Polecam.  :)

Czarny Deszcz pada od 2014 roku

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #1369 dnia: 01 Grudzień 2016, 04:12:30 »
To tak jak wzbranianie się przed tamperem z ogranicznikiem.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1370 dnia: 01 Grudzień 2016, 05:21:25 »
Można tak czy owak. Wagowe podejście jest na pewno bardziej racjonalne i pomaga zrozumieć co się dzieje w procesie zaparzania. Czasem szkoda na nie jednak czasu. Z czasem przecież "widzimy" już "wszystko".
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2016, 05:24:05 wysłana przez Antonio »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1371 dnia: 01 Grudzień 2016, 08:25:03 »
No właśnie, z czasem. A żeby nauczyć się to widzieć, to trzeba przejść przez etap wagi i nauczenia się jak to powinno wyglądać... A ja zaczynam od zera w sumie, bo w domu wcześniej takiego sprzętu nie miałem.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #1372 dnia: 01 Grudzień 2016, 08:41:55 »
Kiedy w końcu przekonałem się do wagi byłem na dzień dobry zaskoczony o ile musiałem skręcić młynek by uzyskać podwójny uzysk wagowy w czasie ok 25 sekund. Wniosek był jeden, dotychczas piłem raczej coś w rodzaju lungo, bo ślepo trzymałem się tych 50 ml dla doppio. Za czasów Filicori Zecchini i blendu INEI z bodaj 30% robusty czy innymi podobnymi mieszankami było ok. Przy singlach arabikowych ten numer już tak do końca się nie sprawdzał. Agust Natura nie dawała radości jaką powinna.
Po zabawie z wagą nagle dopadł mnie efekt WOW!:
"To to jest ta słodycz arabiki", "faktycznie, czekolada jak z tabliczki gorzkiej", "mmmm, nuty owocowe", "co za gęstość i pełny smak". Nawet tygrysek przestał być domeną tylko superświeżych ziaren.
Za to budżet cierpi. Teraz dzień zaczynam od doppio, czego nigdy nie robiłem. Weekend zmienia się w przerób na poziomie zapomnianej kawiarni w małej miejscowości ;)
Oczywiście nie używam wagi za każdym razem. Po trafieniu w ustawienia wystarczy stoper i kontrola raz na jakiś czas, bo ziarna się zmieniają.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #1373 dnia: 01 Grudzień 2016, 19:19:21 »
podwójny uzysk wagowy
Czyli? Jak nasypiesz 16 g kawy, dostajesz 32 g naparu?

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #1374 dnia: 01 Grudzień 2016, 19:26:55 »
Dokładnie

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #1375 dnia: 01 Grudzień 2016, 19:44:13 »
To, kurczę, muszę młynek skręcić.

Offline Kekacz Mężczyzna

« Odpowiedź #1376 dnia: 01 Grudzień 2016, 20:33:46 »
Może Ci się przydać taka ściąga

edit: poprawka, już powinno być widoczne

« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2016, 20:56:27 wysłana przez Kekacz »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1377 dnia: 01 Grudzień 2016, 20:38:03 »
O, już jest. Mi się udało ciut zbliżyć do ratio, bo w 25 s wyszło chyba 38 g w filiżance z około 15 g kawy, ale... Kwaśne to cholernie :/ Trzeba chyba jednak zmienić kawę, lidlowej znowu trochę poszło i chyba coś z nią jest nie halo, bo przy minimalnym przestawieniu młynek czasem niesamowicie zwalnia i zamiast mielić kilkanaście sekund, mieli kilkadziesiąt. Pewnie kamienie w środku są, i się cieszę, że żaren jeszcze nie wymieniałem, poczekam aż to wyleję do zlewu bo może coś się uda ustawić sensownego i wtedy się wezmę za wymianę żaren i normalną kawę wsypię w końcu...
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2016, 22:20:32 wysłana przez siewcu »

Offline Kekacz Mężczyzna

« Odpowiedź #1378 dnia: 02 Grudzień 2016, 10:06:44 »
Które "dzieło" Lidla? U nich spotyka się nazbyt często suche wióry, które trzeba czasami mielić na pył jak do tygielka, żeby nie leciało jak z kranu ;) Zwłaszcza te z beczułek drewnianych w wersji de luxe. Z zeszłoroczną Basilią z tej edycji nie byłem sobie w stanie dać rady. Kwas był niezależny od stopnia zmielenia, dozy jak i temperatury. Kwas i nic po za tym.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1379 dnia: 02 Grudzień 2016, 12:27:42 »
Slaba kawa sie nie nadaje na testy i regulacje, bo jest slaba.
Kup cos porzadnego i testuj (na poczatku  najlepiej tydzien-dwa po wypaleniu)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi