Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554318 razy)

Offline Paweł86 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1200 dnia: 30 Kwiecień 2016, 12:23:35 »
Na jego stronie są artykuły, w których pisze o temperaturze - np. rozważa temperaturę ziaren po zmieleniu i jak to wpływa na stabilność procesu. Gdzieś widziałem też jakiś jego kalkulator 'równowagi temperaturowej'.

No, już znalazłem: http ://www.baristahustle.com/temperature-equilibrium-in-espresso/
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2016, 12:31:32 wysłana przez Paweł86 »

Offline dopeman

« Odpowiedź #1201 dnia: 30 Kwiecień 2016, 12:53:26 »
Dzięki! Musiałem to ominąć, a to bardzo ciekawe. I potwierdza moje ostatnie doświadczenia że wyższa temperatura przy espresso daje lepszy efekt.
Nie zmienia to faktu że to nadal są rozważania i o ile Perger daje sporo precyzyjnych rad jak optymalnie "ustawić" daną kawę (np. filmik z mojego postu wyżej) to w tych poradach jakoś omija temat stosowanej konkretnej temperatury, a nawet ustawiania jej w ogóle ;)
Tak jakby w hierarchii wartości były tylko: doza -> uzysk -> czas - regulowane tylko młynkiem i zatrzymaniem ekstrakcji przy zadanej gramaturze.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwiecień 2016, 12:56:30 wysłana przez dopeman »

Offline Paweł86 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
« Odpowiedź #1202 dnia: 30 Kwiecień 2016, 12:58:37 »
o ile Perger daje sporo precyzyjnych rad jak optymalnie "ustawić" daną kawę (np. filmik z mojego postu wyżej) to w tych poradach jakoś omija temat stosowanej konkretnej temperatury, a nawet ustawiania jej w ogóle ;)
Tak jakby w hierarchii wartości były tylko: doza -> uzysk -> czas

Ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć, że ten jego model ma sens. Na domowej Silvii (bez pid) temperaturę 'kontroluję' jedynie nagrzewaniem i flushem, więc o precyzji nie ma mowy, ale jak zacząłem bardziej stosować się do jego wzoru (np. odszedłem od trzymania mniej więcej 30 sekund), to rzeczywiście espresso wychodzi lepiej. Ale cóż byłoby nam po Pergerze, gdyby nie nasi forumowi eksperci, dzięki którym dowiedziałem się, że można jakość ekstrakcji poprawić w Silvii wkładając kawałek dzirukowanej folii aluminiowej pod prysznic - to dopiero jest wyższa technika - i działa! :)

Offline tszym

• Ekspres: Deloghi Intensa Ecam 23.420.SW i ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: ceado e6p
« Odpowiedź #1203 dnia: 25 Maj 2016, 20:42:52 »
Przeczytałem cały wątek i mam takie oto myśli:
1. Może warto zebrać wszystkie spostrzeżenia w jedną całość typu robi się błotko z ciastka to może być to wina takich, a nie innych czynników itd. Coś w rodzaju poradnika.
2. Oglądając filmy o parzeniu espresso ma się wrażenie, że rzecz jest banalnie prosta, a po przeczytaniu wątku i na podstawie własnych doświadczeniach wszystko się komplikuje. Rodzi się więc pytanie gdzie jest problem? Czy nie ma stałych konkretnych punktów? Np. waga?
3. Czy są filmy pokazujące dobór grubości przemiału kawy? O tym elemencie procesu przygotowania espresso chyba mało mówią specjaliści z filmów na youtube jakby zakładali, że wszyscy mają takie same ustwienia.
Pare myśli niekoniecznie właściwych bo dopiero zaczynam tą przygodę :)
Pozdrawiam wszystkich.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #1204 dnia: 25 Maj 2016, 21:01:07 »
Filmiki nie pokazują jednej rzeczy. Czy to espresso jest faktycznie smaczne.

Offline tszym

« Odpowiedź #1205 dnia: 25 Maj 2016, 21:23:37 »
Skoro robią je "specjaliści" to powinno być potocznie mówiąc zjadliwe. Szczególnie jak jest robione na zawodach, ktoś to ocenia smakowo.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1206 dnia: 25 Maj 2016, 22:07:36 »
Ktoś... Na zawodach oceniają nie wg własnej przyjemności lecz wg zgodności z przekazem zawodnika i z ustalonymi regułami.

Offline tszym

« Odpowiedź #1207 dnia: 26 Maj 2016, 07:29:44 »
Rozumiem. Tylko jak trafić w punkt z którego można rozpocząć poszukiwania lepszego, smakowo odpowiadającego espresso? Próbuje to jakoś ogarnąć. Jest już prawie dobrze, skręcam troche młynek i już kawa nie leci lub leci za wolno, a potem kręce z powrotem i nie mogę wrócić do poprzednich ustawień. Pewnie mój młynek sprawia mi problemy lub ja poprostu nie umiem. Rozumiem, że ustawienia młynka mogę zmienić tylko w czasie mielenia.

Offline dopeman

« Odpowiedź #1208 dnia: 26 Maj 2016, 09:27:12 »

Mi to pomaga. Smakuję i sprawdzam gdzie jestem, mając jednocześnie wskazówkę w którym kierunku muszę się przesunąć i co w tym celu zrobić.

Offline tszym

« Odpowiedź #1209 dnia: 26 Maj 2016, 13:29:27 »
Niestety nie znam angielskiego ale postaram się to jakoś rozgryź. Mam pytanie odnośnie mojego młynka. Otóż mam wrażenie że ziarna kawy blokują możliwość przestawienia wielkości przemiału. Być może źle zakładam hopper. Zdjąłem górną osłonę i widzę, że moje kręcenie nie powodują zmian położenia górnego żarna. Jak w młynku nie ma kawy wszystko działa niby poprawnie, ale wtedy chyba nie zmienia się grubość przemiału. Dopiero co zaczynam moją przygodę z espresso więc jeśli coś źle opisałem proszę o sprostowanie. Moj młynek to i-1 steel. Gdy mielę kawę delikatnie ubijam a i tak kawa nie leci lub leci bardzo późno i powoli więc uważam, że powinienem zmienić ustawienia młynka na grubszy przemiał. Niestety nie idzie tego zrobić czuje delikatny opór na pokrętle, a potem jakby przeskok ale i tak nic się nie zmienia.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1210 dnia: 26 Maj 2016, 13:50:20 »
Po pierwsze, te korekty często są minimalne i nie widać ich gołym okiem. Po drugie, w stronę grubiej powinno się dać tak czy siak. Po trzecie, w stronę drobniej, przy niepracującym młynku z ziarnem w środku może dojść do zablokowania żaren, więc albo takie korekty robimy podczas pracy młynka, albo na pustym młynku, albo znamy swój młynek i wiemy na ile można sobie pozwolić.

Jedynym wyznacznikiem grubości mielenia jest czas parzenia przy tej samej dozie na wejściu i objętości/dozie na wyjściu.

Offline tszym

« Odpowiedź #1211 dnia: 26 Maj 2016, 14:30:01 »
Dziękuje za odpowiedź coś drgnęło z miejsca i chyba po raz pierwszy wyszło mi dobrze wyglądające ciastko. Do tej pory miałem raczej błotko i albo kawa nie leciała, albo leciała powoli z dużym opóźnieniem. I mimo kilku prób to się nie zmieniało, aż do tej pory.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1212 dnia: 26 Maj 2016, 14:42:43 »
A, i pamiętaj, że po zmianie ustawień młynka pierwsza doza (w zależności od młynka) nie da Ci nowych ustawień. Najlepiej ją wyrzucić. Młynki chomikują i zanim cała porcja kawy będzie wyłącznie z nowego ustawienia trochę kawy trzeba przemielić.

Offline tszym

« Odpowiedź #1213 dnia: 26 Maj 2016, 16:40:24 »
To ważna uwaga bo z reguły przynajmniej ja za każdym razem inaczej ustawiałem tym razem zrobiłem drugi raz tak samo i mam takie efekty

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #1214 dnia: 27 Maj 2016, 10:01:34 »
Zdjęcia przemiału nie mają za dużo sensu przy espresso, bo jak napisał

Po pierwsze, te korekty często są minimalne i nie widać ich gołym okiem.

Natomiast twoje ciastko trochę mi wygląda na za gruby przemiał, albo jest taki rozrzut w stronę gruzu.

Droga do dobrego espresso może nie być taka strasznie długa, ale do świetnego i powtarzalnego dotrzeć nie jest tak łatwo jak to wygląda na początku.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi