Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554886 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1050 dnia: 11 Marzec 2016, 12:15:14 »
Firmowo 9.5g
LMWDP #469

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1051 dnia: 11 Marzec 2016, 12:47:58 »
IMS podaje objętość sitka na danym ekspresie, pewnie biorąc pod uwagę wysokość prysznica.
Dlatego jak im się przyjrzysz są sitka o różnych pojemnościach a tych samych wysokościach.

Offline ashkrk

« Odpowiedź #1052 dnia: 12 Marzec 2016, 16:09:06 »
Jak to wyglada, cos da sie powiedziec co robie zle po tym filmiku? www . youtube . com/watch?v=PriZyjsgrYY   (trzeba usunac spacje bo nie wiem czemu ale nie moge dodawac linkow)

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #1053 dnia: 12 Marzec 2016, 16:38:35 »
Drobniej zmielić, może większa doza. A smakuje Ci ? Dość szybko jaśnieje strumień ... Ale to może być też taka kawa.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #1054 dnia: 12 Marzec 2016, 18:34:56 »
Zastanawiałem się czy ekstrakcji pomogłoby dorzucenie większej ilości kawy 18-19 gram (sitko IMS B70 - 16-20 gram) i grubsze mielenie, czy bez OPV uzyskanie syropu przez całą ekstrakcję jest raczej nie do uzyskania ?
Bez opv się nie da. Zakładaj, ja się długo wzbraniałem, bo myślałem, że niepotrzebne, bo 9 bar na ciastku to nie problem, nawet bez zaworka. W zeszły weekend założyłem, i różnica jest ogromna! Szczególnie przy moim słabym młynku. Mniej kanałów, mniej kwasu, mniej fusów w szklance, lepszy smak. Jednym słowem poleca :)

Offline Marciano

• Ekspres: Bezzera Giulia S, Aeropres, V60
  • Młynek: Mazzer Mini E, Comandante Wenge
« Odpowiedź #1055 dnia: 13 Marzec 2016, 13:20:26 »
Co do ilości kawy w sitku - jedyny parametr jaki reguluje to czas mielenia. Grubość zostaje bez zmian w stosunku do podwójnego sitka.

Ja mam identycznie. W wielu miejscach - poradnikach espresso etc. można spotkać informację, że do singla mieli się grubiej/drobniej. Spokojnie można po prostu zmielić tą 2x mniejszą ilość kawy i od tego stopnia mielenia zacząć, potem ewentualnie zrobić drobne korekcje wedle potrzeb.

Ja do mojego sitka (mam ekspres Bezzera Giulia, pojedyncze sitko takie z brzegami opadającymi skośnie, nie typu sitko w sitku) sypię 7g, wg instrukcji. Przy tak małej dozie w zasadzie niemożliwe zupełnie jest ubicie tamperem, jedyne co robię to kładę tamper swobodnie do sitka i wykonuję kilka obrotów bez żadnego nacisku. Kawa się układa równo w płaszczyźnie krawędzi, gdzie zaczyna się skos sitka. Działa :D .
Kiedyś sypałem 10, a nawet 11g, myślałem, że tak trzeba :)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #1056 dnia: 16 Marzec 2016, 14:52:53 »
 Jaka dozę i jaki czas proponujecie dla  Ma Top Red. No i może jaką temeperaturę? Używam dozy 16g, czas okolo 25s na 38ml. Temperatura na PID 92C kawa wychodzi  gorzka.

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #1057 dnia: 16 Marzec 2016, 15:37:32 »
Ma Top Red gorzkie, to już koniec świata się zbliża :evil:
Na poważnie - zacznij od najprostszej rzeczy - obniż temperaturę - po to masz PID.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1058 dnia: 16 Marzec 2016, 15:44:01 »
Dokładnie tak :).

A ja odkryłem jak używać małą dźwignię ze sprężyną (Cimbali Liberty). Najlepsze espresso przynosi po prostu otwarcie bojlera... Czyli, jak pisze DrUsagi, wszystko sprowadza się do Caravela Arrarexa ;). Gdy bojler jest zamknięty, siłą rzeczy jest w nim jakieś ciśnienie, które ma potężny wpływ na proces zaparzania na początku, w trakcie preinfuzji. Z zamkniętym bojlerem, zawsze kawa wychodzi mega gorąca, z dziwną, znikającą cremą, słowem: nadekstrakcja.

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #1059 dnia: 16 Marzec 2016, 15:50:22 »
Obniżyłem do 89C. Jutro sprawdzę bo dziś już mógłbym nie usnąć.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1060 dnia: 16 Marzec 2016, 15:54:37 »
Na mnie kawa w takich sytuacjach działa nasennie ;).

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #1061 dnia: 16 Marzec 2016, 19:09:58 »
Kanały powodują 14 cytryn? Od kilku dni znowu mam z nimi problem i mam nieprzyjemny kwasek w każdej kawie, mam już tego powoli dosyć.
Mój ekspres powinien przepalać kawę (wznoszący profil temperatury 94 do 98 po 30sek), a nie umiem nawet raz zaparzyć gorzkiej kawy, nawet jak chce (krótki flush chłodzący, który powinien powodować wysoką temp od początku ekstrakcji). Cały czas kwas :(

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #1062 dnia: 16 Marzec 2016, 19:26:37 »
Może tak być, że to kanały. Zawsze wiążą się z podekstrakcją...

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #1063 dnia: 16 Marzec 2016, 20:43:09 »
Cały czas kwas
Może to jednak cierpkość? Jeśli masz możliwość, to popróbuj z ciśnieniem. Obniżenie robi dobrze na kanały i smak kawy oczywiście.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #1064 dnia: 17 Marzec 2016, 10:31:19 »
http://www.baristahustle.com/the-espresso-compass/

Jak widać na kompasie, 14 cytryn to podekstrakcja, a suche,  (drewniane), gorzkie to nadekstrakcja
(raczej nie możliwa na jasno palonych, ale w średnio już tak)

Ostatnio na Jawie Gregoria musiałem zmiejszyć poziom poniżej 2:1 (do 1.7), inaczej było
tyle drewna że trudno było pić :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi