Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554734 razy)

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #960 dnia: 24 Styczeń 2016, 15:22:56 »
Zmiel drobniej (odrobinę). Jasna crema to najczęściej oznaka zbyt szybkiej ekstrakcji. Na samym początku powinien lecieć gęsty, czarno-brązowy syrop. Masz tak? U mnie jeden obrót śrubki mikrometrycznej zmienia cremę z brązowej na beżową, mimo że w obu przypadkach kawa jest smaczna i stopień esktrakcji jest zbliżony (2-2.5). Ogólnie z moich doświadczeń wynika, że dobra crema i syropowate espresso jest zaraz przed granicą przytykania się maszyny, można robić smaczne espresso mieląc grubiej, ale gęsta i ciemna crema to bardzo wąski przedział w młynku i balansowanie na granicy.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2016, 15:26:33 wysłana przez mathu »

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #961 dnia: 24 Styczeń 2016, 15:34:21 »
Espresso ma na początku właśnie taki kolor, a drobniejsze mielenie powoduje niebezpieczne przedłużanie ekstrakcji. Jeden raz tak drobno zmieliłem, że po dwóch minutach ekstrakcji nakapało mi kilka ml, i nie pytaj jaki to miało smak  :mrgreen:. Oczywiście wylądowało w zlewie, bo zaparzony piołun chyba jest mniej gorzki.

Offline mathu

« Odpowiedź #962 dnia: 24 Styczeń 2016, 15:39:46 »
To zmiel tylko minimalnie drobniej. Niech kawa zacznie lecieć 2-3 sekundy później, nie dwie minuty :D

Tutaj dobrze widać różnice w stopniu ekstrakcji:

https://worldbarista.wordpress.com/2011/02/11/judging-expresso-extraction-by-crema/

Stosując 100% arabikę (przy dodatku robusty bardzo łatwo jest uzyskać ciemną cremę bez szczególnych kombinacji) przy stopniu ekstrakcji 2.5 miałem:

Po minimalnym skręceniu młynka mam 2 i taką cremę:

Jest gęściej, ekspres się męczy, na początku płynie bardzo gęsty syrop (przez co przy mojej wylewce strumień nie chce się równo rozdwajać i dlatego muszę poszukać jakiejś otwartej z kanalikiem). Czy taka kawa jest smaczniejsza? Jest zupełnie inna - przy 2.5 dominuje orzechowe body i balans, przy 2 i ciemniejszej cremie mam na górze słodkie owoce (bardzo dobre, kompletnie inne w smaku niż orzechy), ale na samym dole trochę za dużo kwasku. Jak się dowiem w jaki sposób usunąć ten kwasek na dole bez skręcania w stronę przepalenia, to będzie ideał.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #963 dnia: 24 Styczeń 2016, 15:47:19 »
Spróbuję trochę skręcić przemiał, choć ekstrakcja już i tak dobija 30 sekund. Regulacja przemiału i powrót do poprzednich ustawień, to w przypadku mojego młynka banał. U mnie crema wygląda tak jak na Twoim pierwszym zdjęciu, z kolei kawa to w jednym przypadku mieszanka z robustą, co i tak nie zmienia koloru.
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2016, 15:50:01 wysłana przez Mr.Ed »

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #964 dnia: 24 Styczeń 2016, 15:57:40 »
Podwójnego sitka Silvii nie ma się co czepiać. Miewałem już tygryski i z niego. Spory wpływ na kolor cremy ma jednak temperatura. Ja mam PIDa i w poszukiwaniu ustawień, które spowodują, że Caffen Top Quality da się wypić, doszedłem już do 92*c na szczycie bojlera, co niby* odpowiada 84*c na grupie. Crema wyraźnie zbladła, za to smak się poprawił.

* - wg testów Aubera
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #965 dnia: 24 Styczeń 2016, 16:01:31 »
Spróbuję trochę skręcić przemiał, choć ekstrakcja już i tak dobija 30 sekund.
Ładniejszą cremę będziesz miał przy 25-sekundowej ekstrakcji i ratio 2,5, gorzej będzie przy 30 s ekstrakcji i ratio 2.

Podwójnego sitka Silvii nie ma się co czepiać.
A  z jakimi innymi sitkami je porównywałeś?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #966 dnia: 24 Styczeń 2016, 16:19:50 »
Po co miałbym porównywać, skoro moje sitko o oznaczeniu fabrycznym 40-100-102 daje i orzechową cremę oraz tygryska? Porównania nie mają tu nic do tego. Czy gdybym użył IMSa wtedy to z Rancilio nagle przestałoby działać? Nie. W związku z powyższym powtórzę się i uściślę: w temacie orzechowej cremy oraz tygryska nie ma się co czepiać podwójnego sitka Silvii.

Zresztą podwójne do Gaggii też dawało radę.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #967 dnia: 24 Styczeń 2016, 17:20:27 »
Opieram się na doświadczeniach bardziej doświadczonych użytkowników Silvii, którzy narzekali na fabryczne sitka Silvii. Najczęściej zmieniali je na zamiennik La Marzocco i byli z tego zadowoleni. Poza tym weź pod uwagę, że parzysz Caffena, prawdopodobnie ciemno palonego. A z takich ziarenek, uzyskanie orzechowej cremy i cętkami, to żaden problem.

Offline Kekacz Mężczyzna

« Odpowiedź #968 dnia: 24 Styczeń 2016, 19:57:07 »
Caffen to zaledwie ostatnie 1,5 tygodnia.

Offline flexooo

• Ekspres: Rocket R58, La Peppina, La Pavoni Europiccola, Syfon Hario TCA 5, Kalita, V60, Aeropress
  • Młynek: Mahlkoenig EK43, Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #969 dnia: 26 Styczeń 2016, 21:32:11 »
Kończąc swoje zapasy do młynka wpadła Kayanza Espresso od Auduna, jednak za nic nie mogę się z nią dogadać... Mniej więcej co 2-3 udaje się coś sensownego wycisnąć, reszta to kanał... A jak już wyjdzie to w dozie 18/45 i na grupie 92`C są to takie kwaski, które niczym nie przypominają dobrego espresso. Próbowałem w aeropresie i jest nieco lepiej, ale żeby z nieco ponad miesięczną kawą takie rzeczy się działy, to jest to dla mnie niespodzianką.
Czekoladowo-owocowe nuty to tylko przy otwieraniu opakowania można spotkać... Macie może jakieś pomysły?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #970 dnia: 26 Styczeń 2016, 21:39:45 »
Podnieś temperaturę o 2C i ja osobiście bym celował bliżej 40g z tej dozy.
LMWDP #469

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #971 dnia: 26 Styczeń 2016, 22:24:27 »
Można przedłużyć ekstrakcję, ratio na tym samym poziomie.

Offline leli12 Kobieta

• Ekspres: Gaggia Classic, Melitta CI Touch,FP Bodum, Drip
  • Młynek: Nivona 130, ręczny żarnowy
« Odpowiedź #972 dnia: 27 Styczeń 2016, 10:36:18 »
niedawno pisałam o problemach w postaci bąbelków powietrza w cremie-chwale sie,że oto mam creme idealna (smak mysle ze tez). Co zmieniłam - dużo :)...najpierw kawa (choć to może akurat tu nie miało znaczenia, bo zawsze mam porządną, świeżą kawę), mocniej nagrzałam ekspres i chyba najważniejsze-leję mniej wody. Niby różnica niezauważalna, bo wyłączam ze3-4 sek. wczesniej, ale właśnie wtedy crema jest idealna.

Offline mathu

« Odpowiedź #973 dnia: 27 Styczeń 2016, 10:40:14 »
Zeby jeszcze za idealna crema szedl idealny smak to zycie byloby prostsze 8)

Offline leli12 Kobieta

• Ekspres: Gaggia Classic, Melitta CI Touch,FP Bodum, Drip
  • Młynek: Nivona 130, ręczny żarnowy
« Odpowiedź #974 dnia: 27 Styczeń 2016, 11:12:00 »
no i własnie tu jest problem, bo smak mojej kawy mogę ocenic/docenic :) tylko ja sama. Mąż z tych mlekowych opcji, każda mleczna kawa zrobiona przeze mnie jest dla niego za mocna. Znajomi to albo także opcja mleczna, którzy co prawda doceniają jej smak, ale nie wiem czy nie tylko z grzecznosci hehe, albo frakcja americano. Nie mam w otoczeniu nikogo, kto chciałby expresso, a potem jeszcze spontaniczna reakcje typu......ooooo, a co to za kawaaaa??? pychaaaa!!!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi