Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554738 razy)

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #990 dnia: 14 Luty 2016, 13:28:33 »
Drobniej - grubiej to różnice max 1-2 obrotów śruby mikrometrycznej. Raczej bez wpływu na dozę. Operuję praktycznie na granicy przytykania ekspresu.

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #991 dnia: 14 Luty 2016, 15:23:23 »
Ale sypiesz objętościowo ?! Wtedy jak drobniej zmielisz więcej wchodzi do sitka, 1 gram potrafi zmienić smak espresso, znacząco.
Espresso potrafi zaskakiwać !
Gorzkawe to raczej będzie z wyższą temperaturą.
Poza tym w którymś momencie tak po prostu jest, że początek mocnej ekstrakcji, taki będzie.
http://www.home-barista.com/espresso-guide-good-extractions.html - przestudiuj.

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
« Odpowiedź #992 dnia: 16 Luty 2016, 22:20:31 »
Ja bym zadał też pytanie czy to na pewno cytryna czy ostry gorzki smak. Możesz poczekać, żeby np kawa przestygnęła i zobaczyć co wtedy. tylko oczywiście zakręć filiżanką.
dzisiaj zmieniłem zmielenie o jeden stopień w macapie i mieliłem na oko tak samo. Na wadze wyszła różnica 18,5 do 21!!! Więc na oko to się kiepsko sypie. Na szczęście udało się to jakoś uratować innymi parametrami. Więc tutaj może @mr_j mieć rację .

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #993 dnia: 18 Luty 2016, 22:50:21 »
Nie sypię na oko tylko rozprowadzam płaską szpatułką i ścinam, tak że zawsze do sitka wchodzi tyle samo objętościowo (wagowo też - 16g).

Mam wrażenie, że może chodzić jednak o temperaturę. Rzadko kiedy wygrzewam ekspres przez ponad godzinę. Być może bliżej ristretto ma to większe znaczenie?

Offline Cielak Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
« Odpowiedź #994 dnia: 01 Marzec 2016, 18:56:43 »
Mam takie pytanko - o czym świadczy deczko wody na ciastku po odpięciu kolby? Ciastko wypada w całości. Jednak zawsze jest pod odpięciu na nim woda. Cóż robię źle?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #995 dnia: 01 Marzec 2016, 19:04:29 »
Powodem może być: za mała doza, za drobny przemiał lub zbyt mocny tamping.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #996 dnia: 01 Marzec 2016, 19:36:54 »
@Cielak, ale jak smakuje to co jest w filiżance to się nie przejmuj. Smakuj i pij.
LMWDP #469

Offline Cielak Mężczyzna

« Odpowiedź #997 dnia: 01 Marzec 2016, 19:43:23 »
Pierwsze raczej odpada bo leci na timerze z młynka (kiedyś nawet monetą sprawdzałem i było ok) i mam pod rant w sitku. Drugie czy trzecie lepiej próbować zmieniać? Jakkolwiek chyba z trzecim u mnie najgorzej;/

@Cielak, ale jak smakuje to co jest w filiżance to się nie przejmuj. Smakuj i pij.

Cielak to mega świeży gość więc w sumie nie wie czy jest ok czy nie. Czasami wychodzi git jak dla mnie czasami kwas. W stosunku do "Czibo" i tak jest mega. Tym bardziej ze paskudzone mlekiem. Muszę po obcować na żywo z kawoszami co by człowiek wiedział co można osiągnąć. Nie mając poziomu odniesienia nie ma o czym mówić:)
Wstępnie wiem że takiego czegoś nie powinno być stąd pytanie:)
« Ostatnia zmiana: 01 Marzec 2016, 19:48:17 wysłana przez Cielak »

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #998 dnia: 01 Marzec 2016, 19:46:24 »
W większości przypadków też mam trochę wody na ciastku, tamping lekki, dozy zwiększyć nie mogę, bo śruba od prysznica już mi się odbija ale kawa smaczna. Czasy ekstrakcji mam ciut za długie, więc może zejdę jeszcze z przemiałem. Generalnie jak nie masz jakiegoś koszmarnego błota to się nie przejmuj, ja jestem cały czas na etapie eksperymentów, i jeszcze pewnie sporo różnych kaw przerobię zanim dojdę do jakiejś sensownej powtarzalności.,

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #999 dnia: 01 Marzec 2016, 20:40:14 »
Cytat: WS w Dzisiaj o 19:04:29
Pierwsze raczej odpada bo leci na timerze z młynka

Waga przemiału przy timerze raczej nie jest powtarzalna w 100 %. To mielenie czasowe, a ziarenka mogą inaczej się ułożyć w hopperze, mają też różną wielkość i kształt. Ale jeżeli dozę uważasz za maksymalna, to zmień któryś z pozostałych parametrów.
« Ostatnia zmiana: 01 Marzec 2016, 20:54:13 wysłana przez WS »

Offline Cielak Mężczyzna

« Odpowiedź #1000 dnia: 01 Marzec 2016, 22:45:38 »
Cytat: WS w Dzisiaj o 19:04:29
Pierwsze raczej odpada bo leci na timerze z młynka

Waga przemiału przy timerze raczej nie jest powtarzalna w 100 %. To mielenie czasowe, a ziarenka mogą inaczej się ułożyć w hopperze, mają też różną wielkość i kształt. Ale jeżeli dozę uważasz za maksymalna, to zmień któryś z pozostałych parametrów.

Rozumiem że jest niepowtarzalna ;) Ale w sitku wygląda tak samo po tamperze;) Będziem coś kombinować;) Zobaczymy

p.s. nawiasem chciałem wyeliminować ewentualną winę ekspresu;) ale na to nie liczyłem:D kierownik ciulasty po prostu;)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #1001 dnia: 03 Marzec 2016, 12:04:52 »
Wiem, że to na pewno tutaj było, ale powiedzcie mi prosze od czego może powstawać kanałowanie? od złego ubicia? Czasy mam dobre, 25s na 40ml

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #1002 dnia: 03 Marzec 2016, 12:15:30 »
Raczej błędy dystrybucji czyli równomiernego rozmieszczenia kawy w sitku (no chyba że ubijasz tamperem pod kątem ;-) )

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #1003 dnia: 03 Marzec 2016, 12:52:25 »
Tamper 57mm sitko 58mm. Coś dodać? Dystrybucja hmm.. sitko pozwala na wiecej niż sypię, sypię 17g, a do sitak ascaso podwójnego wejdzie spokojnie z 19. W dordze sitka z Faemy. Jak można zadbać o dobrą dystrybucję sypiąc mniej niż może przyjąć sitko?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #1004 dnia: 03 Marzec 2016, 13:08:21 »
Tamper wiele wyjaśnia ;-)
Bez względu na ilość kawy w sitku musisz ją równomiernie rozprowadzić - może wykorzystaj jakąś łyżeczkę, patyczek po ladach czy coś podobnego, ew. jeża z korka i szpilek (niby on do rozbijania grudek ale rozprowadzić też powinien). Możesz też spróbować potrząsać czy lekko stukać sitkiem przed ubijaniem. Ideałem byłoby napełniać sitko "z górką" i dopiero wtedy równać

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi