Ciastko po ekstrakcji jest suche i w całości wypada z sitka?
Ciastko przeważnie wypada... Ale ja teraz dążę do ideału od drugiej strony. Muszę weliminowac jak najwiecej zmiennych, dlatego:
- kupiłem wagę chce mieć pewność dozy - dlatego pytam czy 18 g w sitku opisanym jako 14 to nie problem
- taminguje ze stała wartością 10 kg
I teraz została i jedna zmienna - gr przemiału, choc mam wrażenie, by uzyskać ideał trzeba zmieniać i tamping i przemiał, ale po kolei:
Dzisiejszy shot, pid 90 stopni, kawa zaczęła sie wylewać w okolicy 13-14 sekundy i 50ml osiągnąłem w okolicy 21 sek, kanałow brak, ( crema słaba, kawa kwaśna)
I co teraz. Wypadało by drobniej zmielić/mocniej ubić by kończyć w 25 sekundzie , ale z drugiej strony w takiej sytuacji kawa pewnie zacznie jeszcze pózniej wypływać albo pojawia sie kanały, albo pojawi sie błotko.
chciałbym by kawa wypłynęła w okolicy 7/8 sek i lala sie ładnie i powoli pięknie Pieniąc.... A tu kicha...
Najładniejsze shoty pod względem cremy uzyskiwałem gdy mocno tampowalem, 25/30 kg tak na oko, ale jak mi wskazano taki mocny tamping nie jest okej... No i smaku cały czas nie bylo
Na razie to jestem na najlepszej drodze do szaleństwa/wściekłości ze nie chce wyjsć to co powinno...:/