Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554647 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #945 dnia: 16 Styczeń 2016, 16:09:33 »
Ciastko po ekstrakcji jest suche i w całości wypada z sitka?

Offline pawelradzio

• Ekspres: Ascaso Dream, Bialetti Venus 4tz, Hario V60-02, Aero, Chemex
  • Młynek: Rhinowares, Baratza Vario
« Odpowiedź #946 dnia: 16 Styczeń 2016, 19:16:05 »

Podepnę się pod to pytanie ;) manewruję teraz z grubością przemiału i zastanawiam się, bo ciastko wychodzi mi dość twarde. Czy ciastko musi koniecznie łatwo wyskoczyć? Bo nie ukrywam, że teraz żeby mi wyskoczyło to muszę tak dość solidnie łupnąć :D ale wypada całe, nic nie zostaje w PF.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #947 dnia: 16 Styczeń 2016, 19:54:19 »
Jak pytanie do mnie to z raz czy że dwa minimalnie po kątach kawy zostało ale poza tym wypada zwarte i w całości.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #948 dnia: 16 Styczeń 2016, 20:26:07 »
Czy ciastko musi koniecznie łatwo wyskoczyć? Bo nie ukrywam, że teraz żeby mi wyskoczyło to muszę tak dość solidnie łupnąć  ale wypada całe, nic nie zostaje w PF.
Nie musi.

Offline imrowai

• Ekspres: Ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: WEGA 5.8 Instant
« Odpowiedź #949 dnia: 17 Styczeń 2016, 10:40:09 »
Ciastko przeważnie wypada... Ale ja teraz dążę do ideału od drugiej strony. Muszę weliminowac jak najwiecej zmiennych, dlatego:
- kupiłem wagę chce mieć pewność dozy - dlatego pytam czy 18 g w sitku opisanym jako 14 to nie problem
-  taminguje ze stała wartością 10 kg
I teraz została i jedna zmienna - gr przemiału, choc mam wrażenie, by uzyskać ideał trzeba zmieniać i tamping i przemiał, ale po kolei:
Dzisiejszy shot, pid 90 stopni, kawa zaczęła sie wylewać w okolicy 13-14 sekundy i 50ml osiągnąłem w okolicy 21 sek, kanałow brak, ( crema słaba, kawa kwaśna)
I co teraz. Wypadało by drobniej zmielić/mocniej ubić by kończyć w 25 sekundzie , ale z drugiej strony w takiej sytuacji kawa pewnie zacznie jeszcze pózniej wypływać albo pojawia sie kanały, albo pojawi sie błotko.
chciałbym by kawa wypłynęła w okolicy 7/8 sek i lala sie ładnie i powoli pięknie Pieniąc.... A tu kicha...
Najładniejsze shoty pod względem cremy uzyskiwałem gdy mocno tampowalem, 25/30 kg tak na oko, ale jak mi wskazano taki mocny tamping nie jest okej... No i smaku cały czas nie bylo
Na razie to jestem na najlepszej drodze do szaleństwa/wściekłości ze nie chce wyjsć to co powinno...:/

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #950 dnia: 17 Styczeń 2016, 11:23:48 »
Czyli, że kawa płynęła całe 8 sekund? Stawiam na kanał, bo najpierw długo nic, a potem niagara. Czy przeprowadzałeś test monetą? Może jednak warto trochę drobniej zmielić, żeby zwiększyć odległość ciastka od prysznica. Napisz jakiej kawy używasz i kiedy palona. Jeśli to w dalszym ciągu Kenia, to ma prawo być no powiedzmy kwaskowata  [emoji38]. Warto spróbować z kawą stricte do espresso.
« Ostatnia zmiana: 17 Styczeń 2016, 11:28:13 wysłana przez maxwell »

Offline imrowai

• Ekspres: Ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: WEGA 5.8 Instant
« Odpowiedź #951 dnia: 17 Styczeń 2016, 11:35:52 »
- obecnie miele mieszankę świąteczną od MA -z 30.12.2015 - kenie odpuściłem
- test monetą - dobrze kojarzę, że po tampingu kładę 50 gr na sitku, zapinam i mam po odpięciu nie mieć śladu na kawie?

no ale jak drobniej zmielę przy zachowaniu dozy i nacisku - to kawa w sitku będzie jeszcze gęstsza, a tym samym będzie większy opór dla wody czyli prwdopodobieństwo błoto/kanał większe... w omawianym shocie kanałów nie stwierdziłem

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #952 dnia: 17 Styczeń 2016, 12:14:12 »
kawa zaczęła sie wylewać w okolicy 13-14 sekundy i 50ml osiągnąłem w okolicy 21 sek, kanałow brak, ( crema słaba, kawa kwaśna)
I co teraz. Wypadało by drobniej zmielić/mocniej ubić by kończyć w 25 sekundzie , ale z drugiej strony w takiej sytuacji kawa pewnie zacznie jeszcze pózniej wypływać albo pojawia sie kanały, albo pojawi sie błotko.
Można też zwiększyć dozę, jeżeli to możliwe.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
« Odpowiedź #953 dnia: 24 Styczeń 2016, 10:16:10 »
Wątek dotyczy espresso, więc mam pytanie odnośnie cremy. Toczę sobie od niemal dwóch miesięcy doppio, i nigdy nie udało mi się uzyskać takiej ładnej orzechowej, cętkowanej cremy. obecnie używam trzech kaw, Top Red i Ariadny od Antonia oraz Costa Rica Tarrazu kupionej jako odnośnik. Poza oczywistymi różnicami w smaku (choć moje kubki smakowe nie należą do zbyt selektywnych) crema wychodzi na nich dość podobna, czyli grubość +/- 4mm i kolor który ja określam jako żółto-berzowy. Czas ekstrakcji ok. 25-30s, lekkie tampowanie, brak kanałowania, zero błotka, flush robiony w odpowiednim czasie przed strzałem. Kawa smakuje dobrze ale ta crema... :picardpalm:. Ma ktoś jakieś domysły, może jeszcze inny gatunek kawy coś zmieni ?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #954 dnia: 24 Styczeń 2016, 11:46:19 »
Podnieś temperaturę zaparzania.

Jeśli to nie pomoże, to spróbuj z jakimś Izzo, Bazzara, Agust itd. ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2016, 11:48:40 wysłana przez Antonio »

Offline Mr.Ed Mężczyzna

« Odpowiedź #955 dnia: 24 Styczeń 2016, 11:59:20 »
Spróbuję krótszego flusha (PID-a nistety na razie się nie dorobiłem), i mam nadzieję że nie zakończy się to jakąś ekstremalną goryczą. Z drugiej strony, nie czuję kwasu w kawie, więc zbyt niska ta temperatura w tej chwili chyba nie jest.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #956 dnia: 24 Styczeń 2016, 12:10:58 »
nigdy nie udało mi się uzyskać takiej ładnej orzechowej, cętkowanej cremy.
Jakie masz sitko? Jedno drugiemu nierówne, nie ze wszystkich jest ładna crema.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

« Odpowiedź #957 dnia: 24 Styczeń 2016, 13:07:51 »
Używam standardowego, podwójnego sitka dostarczanego w komplecie z Silvią.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #958 dnia: 24 Styczeń 2016, 14:58:48 »
Może to nie tylko ta przyczyna słabej cremy, ale oryginalne sitka Silvii nie mają dobrej opinii.

Offline Mr.Ed Mężczyzna

« Odpowiedź #959 dnia: 24 Styczeń 2016, 15:12:29 »
Póki co kawa smakuje, a w przypływie gotówki może zamówię jakiegoś IMS-a lub jakieś inne mające dobre opinie. Mowa oczywiście o sitku podwójnym.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi