Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554083 razy)

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #855 dnia: 09 Grudzień 2015, 11:17:13 »
Cytuj (zaznaczone)
Jak chcesz mieć zawsze tyle samo w PFie to może najpierw zważ sobie 20g i wsyp do młynka.
To odpada ze wzgledu na popcorning.

Wydaje mi sie ze wypelniajac sitko w pelni (ale bez dodatkowego ubijania) bede miec najdokladniejsza powtarzalnosc wagi (mniejsza z tym jaka to bedzie waga, ale przy tym samym stopniu mielenia zawsze taka sama). Wypelnianie na oko lub na czas wydaje mi sie karkolomne i niedokladne. Ale pamietajcie ze mam zwykle male podwojne sitko (dzisiaj zmierze ile tam wchodzi kawy, internet mowi ze w Bezzerze to okolo 14g).

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #856 dnia: 09 Grudzień 2015, 11:18:54 »
Mathu, generalnie to zacznij to robić i sam wypracujesz sobie metodę dozowania, ubijania itd.
Nie ma potrzeby tyle o tym pisać :-) , bo potem i tak każdy robi po swojemu.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #857 dnia: 09 Grudzień 2015, 11:20:57 »
Popcorning olej :) Zdejmij hopper i przykryj ziarno (o ile się zmieści) ręką/filiżanką/tamperem.
LMWDP #469

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #858 dnia: 09 Grudzień 2015, 11:31:09 »
Jeśli masz ten młynek
http://www.coffeesite.pl/38-bezzera

To ja bym używał timera, do odważania porcji.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline mathu

« Odpowiedź #859 dnia: 09 Grudzień 2015, 11:34:16 »
Ja mam bez timera.

Bede sypal po brzegi, moze jak kupie kiedys inne wieksze sitko, zaczne mielic z zegarkiem w reku.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #860 dnia: 09 Grudzień 2015, 11:48:28 »
Bede sypal po brzegi, moze jak kupie kiedys inne wieksze sitko, zaczne mielic z zegarkiem w reku.

Waga a nie zegarek bardziej się przyda. Ja mając zegar w młynku  i tak od czasu do czasu kontroluję z nudów wagę kolby z namieloną kawą i dodaje lub odejmuje czas w zależności od mieszanki. A napar to już na oko wiem kiedy jest odpowiedni.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #861 dnia: 09 Grudzień 2015, 18:28:11 »
Cytuj (zaznaczone)
Jak chcesz mieć zawsze tyle samo w PFie to może najpierw zważ sobie 20g i wsyp do młynka.
To odpada ze wzgledu na popcorning.

Wydaje mi sie ze wypelniajac sitko w pelni (ale bez dodatkowego ubijania) bede miec najdokladniejsza powtarzalnosc wagi (mniejsza z tym jaka to bedzie waga, ale przy tym samym stopniu mielenia zawsze taka sama). Wypelnianie na oko lub na czas wydaje mi sie karkolomne i niedokladne. Ale pamietajcie ze mam zwykle male podwojne sitko (dzisiaj zmierze ile tam wchodzi kawy, internet mowi ze w Bezzerze to okolo 14g).

Z tym popcorningiem bym nie demnizowal. Do tej pory robilem na wage wsypanego ziarna i jakos szlo. Ostatnio nasypalem ziarna tan na trzy dni. Zmielilem pelna kolbe z dobrym czasem ekstrakcji jakies 28 sek. Potem wyjechalem na jeden dzien i po powrocie sprobowalem zrobic kawe i wszystko przestrzelilo w jakies 12 sekund. Mala poprawka niewiele wniosla do czasu. Fakt ze kawa byla super swieza wiec moze te dwa dni w warunkach dozownika ktory nie jest hermetyczny troche ise przewietrzyla, pewnie tez dawki minimalnie rozne. W kazdym razie na razie chyba wracam do wazenia ziaren przed.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #862 dnia: 09 Grudzień 2015, 18:36:37 »
W wielu młynkach popcorning niekorzystnie wpływa na przemiał. Zawsze jest lepiej, jeśli nad żarnami znajduje się przynajmniej kilkadziesiąt gramów ziarenek.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #863 dnia: 09 Grudzień 2015, 19:59:27 »
Można też spróbować zrobić sobie prowizoryczny "lejek" z pojemnika po jogurcie i przykrywać go np. tamperem. Ograniczy on popcorning do minimum, ja zawsze wsypuje do młynka określoną ilość ziaren i mielę je do "zera". Nie zauważyłem różnicy w przemiale między taką metodą, a zwykłym hopperem, nie bynajmniej w moim małym młynku.

Może nie wygląda to profesjonalnie, ale działa :)

Offline mathu

« Odpowiedź #864 dnia: 16 Grudzień 2015, 18:57:06 »
Jeśli ktoś właśnie zaczyna i teraz tu zajrzał - najbardziej zwodniczą radą jaką przeczytacie w sieci jest "30 pounds of pressure" w tampingu. Przeszedłem grubo ponad 1 kg kawy zanim zrozumiałem że to głupota. Dobrać stopień mielenia było łatwo, miałem naprawdę nieźle wyglądające ekstrakcje:

wszystko ważone, 32g ekstraktu przy 16g dozy, ale wszystko kwaśne, sporo kanałowania i błocko zamiast ciastka. Próbowałem różnych technik tampowania i nic nie pomagało, aż wreszcie spróbowałem tampować naprawdę lekko i to jest klucz do udanego espresso. Dziś ucisnąłem tamper czterema palcami żeby wszedł na kilka milimetrów, nie uciskałem w ogóle za rączkę (jedynie obróciłem żeby zebrać pyłek z wierzchu) i wreszcie po raz pierwszy jestem zadowolony ze smaku kawy, miałem jeszcze jeden mały kanalik i trochę za późno uciąłem strzał, ale po raz pierwszy jestem usatysfakcjonowany z tego jak to smakuje (wprawdzie nie było jeszcze słodyczy, ale wreszcie poczułem body kawy, a nie tylko kwas + gorzkie). A ciastko nareszcie suchutkie i można je wziąć do ręki. Tak że w przypadku problemów dajcie sobie spokój z magicznymi technikami tampowania i zróbcie to bardzo lekko ale dokładnie, to zdecydowanie może pomóc.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #865 dnia: 16 Grudzień 2015, 19:02:00 »
nihil novi,
poprawny tamping nie wplywa na ekstrakcje (po uzyciu minamlne sily).

Przy poprawnym tampowaniu wieksza sila nic nie daje
http://socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/
tu fajne wykresy od 5 do 20kg

Offline mathu

« Odpowiedź #866 dnia: 16 Grudzień 2015, 19:13:09 »
Teraz muszę zacząć pracować nad dystrybucją, bawicie się w mieszanie kawy szpilką?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #867 dnia: 16 Grudzień 2015, 19:14:46 »
Nie, rozgarniam paluchem i tyle  ;) Lenistwo to straszna sprawa  :jezyk:

Offline mathu

« Odpowiedź #868 dnia: 16 Grudzień 2015, 19:29:49 »
Czy robiąc wszystko absolutnie poprawnie - kanałowania nie ma? Czy to jest kwestia losowa i mała dziurka po prostu się zdarza, nie zawsze, ale się zdarza, i nic się nie uda na to poradzić?

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #869 dnia: 16 Grudzień 2015, 19:40:18 »
Jeśli prysznic działa poprawnie, przemiał jest jednorodny, bez grudek, a kawa jest równo rozprowadzona w sitku to i kanałów być nie powinno, aczkolwiek myślę, że mogą być takie defekty w kawie, które mogą spowodować kanałowanie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi