Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553685 razy)

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #840 dnia: 26 Listopad 2015, 19:39:35 »
Wskaż przynajmniej ten właściwy.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #841 dnia: 27 Listopad 2015, 19:17:56 »
Pierwszy, po wpisaniu słowa espresso  na YouTube.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline leli12 Kobieta

• Ekspres: Gaggia Classic, Melitta CI Touch,FP Bodum, Drip
  • Młynek: Nivona 130, ręczny żarnowy
« Odpowiedź #842 dnia: 08 Grudzień 2015, 16:30:21 »
mam problem, może ktos bedzie wiedzial jak go rozwiazac  :redface:.
Pozbylam sie z domu starego poczciwego Krupsa, ktory (chyba) robil kawe jak dla mnie idealną i zakupiłam Gaggie Cl. Młynek Nivona 130 ustawiony na najnizszy przemiał, kawa świeżutka La Brasiliana i niestety espresso nie wychodzi jak trzeba. Zamiast ładnej gęstej cremy mam na górze warstwe piany. Probowalam z ustawieniem młynka-nic to nie daje, zmienilam kawe ...tak samo. Nie udaje mi sie uzyskac jednolitej, trwałej cremy. Sam smak kawy nie jest najgorszy, ale walory wizualne tragiczne.
pozdr. - Lelcia.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #843 dnia: 08 Grudzień 2015, 16:37:24 »
Zmieniłaś kawę - na jaką?
Gaggia Classic ma większe wymagania co do młynka, a Nivona to nie jest młynek do espresso. Możesz spróbować tuningu ale szykuj się na zmianę młynka.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #844 dnia: 08 Grudzień 2015, 16:48:51 »
Poza tym pokaż nam proszę sitka i kolbę od tej Gaggi. Używasz podwójnego czy pojedynczego sitka? Ile czasu trawa ekstrakcja? Ile mililitrów uzyskujesz? Ile czasu przed kawą grzejesz ekspres?

Może to sitka, może to młynek... a może kawa... Co to znaczy "świeżutka La Brasiliana"? Co to za kawa po zmianie?

Ty pytałaś:
Mam na oku 3 młynki: Graef CM702 i Nivona Cafe Grano 130 w podobnych cenach oraz Baratza Encore nieco drozszy. Przeznaczenie głównie do esspreso, czasem kawiarka, max 3 kawy dziennie - dodam że zadnych przeróbek sie nie podejmuję  ;-)...mam go postawic i mielić, a jeszcze jakby byl cichy (w miare przynajmniej) to juz byloby super.

Odpowiedź była:
Na początek zła wiadomość - do espresso bez przeróbek to raczej żaden. Raczej, bo może  się trafi że 1, 2 (w Encore może 2-4) ustawienia pozwolą przygotować espresso - mówimy o maszynie kolbowej bez systemów spieniania kawy/wytwarzania sztucznej cremy.

Do kawiarki to już każdy z nich będzie OK, a i sporo skali tej grubszej do alternatywnych metod zostanie.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2015, 16:54:25 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline leli12 Kobieta

« Odpowiedź #845 dnia: 08 Grudzień 2015, 16:56:22 »
 :lol2: mlynek swiezo zakupiony (tak tak wiem-mowiliscie ze moze byc klopot), ale problem w tym ze nie mam mozliwosci kupienia lepszego/drozszego mlynka, wydawalo mi sie ze  w tej cenie kupuje najlepszy z mozliwych.
La Brasiliana palona 30/11 wiec swieza,  zmienilam na Vergnano, tez swiezo paloną....mam jeszcze Agusta z Silesii, ale nie chce jej otwierac tylko na testy, bo cos mi mowi ze problem nie w kawie. Tym bardziej, ze kiedy zabieram zmielona rano kawe do pracy i parzę na Krupsie, to mam wlasnie kawe idealna....crema jest piekna i gęsta. Albo ja tej Gaggi obsługiwac nie umiem.....nie wiem co moge robic nie tak. Sitka uzywam podwojnego, bo tylko takie mam (kupilam używke i tylko to było), ekstrakcja trwa 23 sek., grzeje go ok 12-15 min.
Lelcia

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #846 dnia: 08 Grudzień 2015, 16:59:25 »
A w te 23 sekundy to ile kawy leci?
LMWDP #469

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #847 dnia: 08 Grudzień 2015, 17:08:00 »
Grzej maszynę co najmniej 30 min i  wrzuć też zdjęcia o które prosił Dr. - kolba i sitko, osobno, z obu stron.
Nagraj też filmik, jak robisz kawę od początku do końca - od całych ziaren do kawy w filiżance - będzie nam prościej wyłapać potencjalne błędy.

Obejrzyj też filmik instruktażowy:

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #848 dnia: 08 Grudzień 2015, 17:08:59 »
Stawiam na to  że Gaggia ma normalne sitko a Krups takie z systemem SuperCrema. W polaczeniu z mlynkiem który posiadasz, Krups daje rade, Gaggia jednak potrzebuje bardziej dokładniejsze mielenie.

• Global Moderator
« Odpowiedź #849 dnia: 08 Grudzień 2015, 17:16:08 »
No i jeśli tak będzie to wyjścia są co najmniej 3
1. tuning młynka za pomocą podkładki - i licznie że się uda trafić z przemiałem , bo gwarancji nie ma
2. zakup sitka "super crema" do Gaggi - i oszukiwanie systemu jak w starym ekspresie
3. zmiana młynka na taki "do espresso" - zobacz na forumowym pchlim targu
LMWDP #469

Offline leli12 Kobieta

« Odpowiedź #850 dnia: 08 Grudzień 2015, 18:27:19 »
nie podejrzewam Krupsa o posiadanie  SuperCrema, ten ekspres jest juz pełnoletni. To nie do wiary w kontekscie awaryjnosci Krupsa, ale tak jest.
Przyznam ze nie wiem dokladnie ile leci przez te 23 sek, mysle ze około 30 ml  :mhh:

zdjecie sitka moge zrobic, ale filmiku nie nagram, gapa technologiczna ze mnie, dlatego młynka tez nie podrasuje. W ostatecznosci przeprosze sie z Krupsem, a Gaggie wyeksmituje do pracy. Poprobuje jeszcze z dluzszym podgrzewaniem.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #851 dnia: 08 Grudzień 2015, 18:50:51 »

nie podejrzewam Krupsa o posiadanie  SuperCrema, ten ekspres jest juz pełnoletni.

Super-crema to nie jest jakaś nowość no i nie jest wcale super - to takie oszustwo wizualne.

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #852 dnia: 09 Grudzień 2015, 11:01:17 »
Bede dzisiaj zaczynal zabawe z Bezzera. W zwiazku z tym pare pytan.

Z ekspresem dostalem 250g czegos takiego http://www.coffeesite.pl/kawa/68-coffeesite-quattro-grani-1000g.html ale palone chyba w polowie listopada. Dzisiaj bede miec tez 1kg Espresso Mujeres, jednak chcialbym ustawic zgrubnie mlynek i nauczyc sie tampowac na kawie z CS, a potem dopracowac mielenie do Mujeres. Ma to sens czy nic nie wyjdzie? Mam tez troche starej i raczej zwietrzalej Lavazzy ktora moge bez bolu zuzyc na dowolne eksperymenty, czy dam rade za jej pomoca uzyskac chociaz zgrubne ustawienie mlynka? Wczoraj cos tam na niej probowalem, ale nie udalo mi sie nawet zblizyc do poprawnego wyplywu, ale nie mialem tampera tylko plastikowa zabawke (dzisiaj przyjdzie normalny). Czy moze tak byc, ze jak bym nie ustawial mlynka, Lavazza nie stawi oporu wodzie? Myslalem zeby dojsc na Lavazzy do przytkania maszyny, troche poluzowac zarna, przejsc na kawe z CS, znowu dopracowac mielenie zeby moze uzyskac chociaz slad cremy i potem juz probowac na Mujeres. Niestety nie mam w ogole punktu odniesienia jak powinna pod palcami zachowywac sie kawa poprawnie zmielona na espresso :(

W jaki sposob odmierzacie kawe "na wage"? Za pomoca timera? Ja chce po prostu sypac z lekka gorka do podwojnego sitka, a potem szpatulka poziomo rozprowadzic i sciac kawe (zeby jej nie ubic) i w ten sposob zawsze nasypie dokladnie tyle samo bez wazenia. Tak robic?

Dalej temat tampowania, na YT widze magikow ktorzy uciskaja po kilka razy, kreca i odprawiaja jakies czary nad kolba, z kolei czytalem porady, zeby po prostu docisnac na raz do momentu kiedy tamper nie idzie juz glebiej i to ma zapewnic powtarzalnosc (a nie koncentrowanie sie na jakiejs konkretnej wadze). Jak robic, zeby bylo dobrze?
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2015, 11:04:49 wysłana przez mathu »

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #853 dnia: 09 Grudzień 2015, 11:05:14 »
Nigdy nie nauczysz się na złej starej kawie robić poprawnie espresso. Trzeba od razu ustawiać młyn, dozę, przepływ, na właściwej kawie. Niech że ktoś to przypnie na pierwszej stronie ;-)

• Global Moderator
« Odpowiedź #854 dnia: 09 Grudzień 2015, 11:13:15 »
manfred dobrze mówi - Lawazę użyj jako pochłaniacz zapachu do lodówki.  Ta listopadowa kawka będzie OK i od niej sobie zacznij. Jak chcesz mieć zawsze tyle samo w PFie to może najpierw zważ sobie 20g i wsyp do młynka. Z czasem dojdziesz do tego ile objętościowo ma być w sitku. NIe wiem jak powinna się kawa pod palcami zachowywać. Wiem że z 20g w sitku mam mieć 40-50g w filiżance. Niektóre kawy mi smakują bliżej 40, niektóre bliżej 50.

Tamping - ja czarów nie robię, stukając lekko dłonią w bok PFa rozsypuje kopczyk, lekki docisk - nie wieszam się na tamperze, obrót i już.

Wprawa i obycie przyjdzie z czasem. Proponuję zamówić jeszcze ze 2 kg kawy - bo na nauki ten kilogram to ci może w 2 dni pójść :P
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi