Antonio - Oczywiście. Ogonki ważne. Donkiszot, Bezzera grupa ma problem z dozami większymi niż sobie przyjał Luigi. Rezultat nisko zawieszonego prysznica i kompresji ciastka kawowego pomiędzy prysznicem a koszykiem. Jak dla mnie jest to wada konstrukcyjna. A w praktyce oznacza to, że na pdwójnym maksymalna doza mieści się w granicach od 13.5g do 15.5g w zależnosci od przemiału i kawy, daje ładną cremę, czas ekstrakcji i ciśnienie, z porcja już bywa różnie. Niemniej z balansem smakowym nie jest już tak różowo, szczególnie przy fabrycznych 12.5 barach na OPV. Co pewnie Ciebie nie zaskakuje na pojedyńczym sitku jest w tym temacie lepiej. Pod warunkiem, ze pracujemy na 10.5-11.0 barach na OPV i innym niż to z zestawu, które ma także problem z poprawna współpracą z tamperem przy dozie 8.0g, o 7.0g nie wspominam, bo raczej się nie da. A właśnie 8.0-9.5g dozy są tymi które dają najlepsze rezultaty smakowe. Tyle, że od 8.0g kompresja ciastka po ekstrakcji nie jest fajna, a charakterystyka dozy, w funkcji granulacji mielenia bardzo nieliniowa (bo dochodzi kompresja ciasta), podobnie jest na podwójnym od 17.0g. Dość dobrze rozpoznany problem na zagranicznych forach w tych maszynach, myślałem jednak, że będzie mniej uciążliwy. Typowym rozwiązaniem jest to co piszecie, ekstrakcja na pojedyńczym z dawkowaniem 8.0-9.5g, ale na innym niz formowe sitku, łamie to ustalowe zasady, ale jak smakuje. Inny temat czy to dalej jest pojedyńcze sitko

. Tak czy inaczej odpowiedź na pytanie , kiedy Roger kiedy będzie mial single basket IMS z nowej serii competition bardzo mnie nurtuje... .
Póki co bawię się kawiarką i Espresso #1 i bardzo mi się to podoba. Mogę polecić zestaw startowy F64Evo, kawiarka #3 Eterna od GAT, oraz Espresso #1 od Antonio, może to nie jest zestaw budżetowy, ale jaka powtarzalność rezultatów!