Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552606 razy)

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #405 dnia: 01 Luty 2015, 01:14:49 »
Biegalbys z dzida, gdyby nie bylo tych co nie wiedzieli ze nie wolno lamac schematow i ustalanych arbitralnie regul, przez tych co sadzili ze wiedza lepiej. 
tak lamiacy schematy bez pomyslunku biegaja z dzida preczytales co napisalem ze zrozuminiem?
innymi slowy, nie mysl ze jestes dr matematyki jak dodawac nie umiesz...

a co do poedynczego, nawet super duper barista bedzie mial mniejsza creme

However, I recommend that you start by making doubles. While the flavor of singles and doubles is the same, the crema on singles will always be less than on doubles. The mechanism underlying this is explained in the diagnostics section. Good crema improves mouthfeel and ameliorates harsh flavors, so doubles are more forgiving than singles. Good singles require perfect technique and very long practice; producing good doubles is easier.
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2015, 01:18:31 wysłana przez lucasd »

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #406 dnia: 01 Luty 2015, 13:18:00 »
Mysle ze dalsza rozmowa nie ma sensu.  Zalozenia jakie przyjales na bazie wlasnej arogancji, nie zachecaja do jej kontunuowania, tym bardziej ze podane cytaty nic nie wnosza ani do rozmowy ani do mojej wiedzy. Tyle to wiadomo pierwszych dwoch godzinach kursu barista 1.0.

Jak skorygujesz swoje nastawienie, o ile ego to umozliwi, moze kiedys wrocimy do tematu.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #407 dnia: 01 Luty 2015, 13:51:24 »
Panowie ja bardzo proszę

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #408 dnia: 01 Luty 2015, 14:11:27 »
a ja bardzo lubię pojedyncze sitko a w nim 10gr kawy :) .... podwójne jest dużo łatwiejsze  kawka
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #409 dnia: 01 Luty 2015, 14:14:35 »
Tylko mała prośba: pamiętajmy o ogonkach, Lucasd i Kit, OK? ;)

Pojedyncze sitko nie musi być złe. Dozowanie mniej więcej wg Rogera i przy użyciu młynka z timerem nie jest trudne.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #410 dnia: 01 Luty 2015, 16:31:05 »
No właśnie: 10g a czasem nawet 12g na pojedyncze. Podwójne z 16-18g. Czy w związku z tym pojedyncze nie powinno mieć więcej kawy w kawie? Chyba, że wtedy do podwójnego wejdzie 24g?

Offline KiT

« Odpowiedź #411 dnia: 01 Luty 2015, 19:47:33 »
Antonio - Oczywiście. Ogonki ważne. Donkiszot,  Bezzera grupa ma problem z dozami większymi niż sobie przyjał Luigi. Rezultat nisko zawieszonego prysznica i kompresji ciastka kawowego pomiędzy prysznicem a koszykiem. Jak dla mnie jest to wada konstrukcyjna. A w praktyce oznacza to, że  na pdwójnym maksymalna doza mieści się w granicach od 13.5g do 15.5g w zależnosci od przemiału i kawy, daje ładną cremę, czas ekstrakcji i ciśnienie, z porcja już bywa różnie.  Niemniej z balansem smakowym nie jest już tak różowo, szczególnie przy fabrycznych 12.5 barach na OPV.  Co pewnie Ciebie nie zaskakuje  na pojedyńczym sitku jest w tym temacie lepiej. Pod warunkiem, ze pracujemy na 10.5-11.0 barach na OPV i innym niż to z zestawu, które ma także problem z poprawna współpracą z tamperem przy dozie 8.0g, o 7.0g nie wspominam, bo raczej się nie da. A właśnie 8.0-9.5g dozy są tymi które dają najlepsze rezultaty smakowe.  Tyle, że od 8.0g kompresja ciastka po ekstrakcji nie jest fajna, a charakterystyka dozy, w funkcji granulacji mielenia bardzo nieliniowa (bo dochodzi kompresja ciasta), podobnie jest na podwójnym od 17.0g.  Dość dobrze rozpoznany problem na zagranicznych forach w tych maszynach, myślałem jednak, że będzie mniej uciążliwy.  Typowym rozwiązaniem jest to co piszecie, ekstrakcja na pojedyńczym z dawkowaniem 8.0-9.5g, ale na innym niz formowe sitku, łamie to ustalowe zasady, ale jak smakuje.  Inny temat czy to dalej jest pojedyńcze sitko ;). Tak czy inaczej odpowiedź na pytanie , kiedy Roger kiedy będzie mial single basket IMS z nowej serii competition bardzo mnie nurtuje... .

Póki co bawię się kawiarką i Espresso #1 i bardzo mi się to podoba.  Mogę polecić zestaw startowy F64Evo, kawiarka #3 Eterna  od GAT,  oraz  Espresso #1 od Antonio,  może to nie jest zestaw budżetowy, ale jaka powtarzalność rezultatów! :)

« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2015, 19:52:36 wysłana przez KiT »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #412 dnia: 01 Luty 2015, 20:25:27 »
Pytałem bardziej filozoficznie, jak to jest, że wszyscy wolą podwójne, a z matematyki (chyba, że są maszyny, w których 2xpojedyncze=podwójne?) wynika, że z pojedynczego powinno być więcej kawy w kawie?

Offline KiT

« Odpowiedź #413 dnia: 01 Luty 2015, 20:31:46 »
Jak widać nie wszyscy...

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #414 dnia: 01 Luty 2015, 20:34:22 »
No tak. ;)

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #415 dnia: 01 Luty 2015, 22:24:41 »
Pytałem bardziej filozoficznie, jak to jest, że wszyscy wolą podwójne, a z matematyki (chyba, że są maszyny, w których 2xpojedyncze=podwójne?) wynika, że z pojedynczego powinno być więcej kawy w kawie?
Wedle włoskich 1 to 7g, 2x to 14g.
Trzecia fala woli sitka 18g, 2.5x do 22g 3x.

A kawy (proporcjonalnie)  ma być tyle samo, bo w końcu idziesz po frakcji, np. normale 2 do 1.

W Hx z pojedynczym jest jeszcze problem temperatury, bo ona jest nieliniowa i mniejszy przepływ może powodować wyższą temperaturę ekstrakcji.
Dodatkowo dochodzi fakt, że nie wiadomo czemu wibracyjne pompy są ustawiane na >10 barów co psuje ekstrakcję. Optimum tu wciąż jest 8-9 bar. Wyższe ciśnienie może popsuć ciacho...

A finalnie np. Matt Perger poleca sitka VST 20g jako optimum ekstrakcji, choć to już może być przesada...
« Ostatnia zmiana: 01 Luty 2015, 22:27:22 wysłana przez lucasd »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #416 dnia: 02 Luty 2015, 03:33:45 »
Tę teorię oczywiście znam, w praktyce jednak, przy tym samym przemiale, wychodzi zupełnie co innego. Powiedzmy 11g i 18g. Swoją drogą chciałbym zobaczyć poprawną ekstrakcję z 7g.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #417 dnia: 02 Luty 2015, 09:51:15 »
Tę teorię oczywiście znam, w praktyce jednak, przy tym samym przemiale, wychodzi zupełnie co innego. Powiedzmy 11g i 18g. Swoją drogą chciałbym zobaczyć poprawną ekstrakcję z 7g.

hehe to prawie sam pył trzeba by sypać xD

pzdr. Łukasz

Offline KiT

« Odpowiedź #418 dnia: 02 Luty 2015, 10:39:46 »
I nie do końca wiadomo czym ubijać patrząc na kształt sitka pojedynczego w większości ekspresów.
Teorie są pięknie w teorii, a teoretycy mają rację jak są z dala od praktyki... .

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #419 dnia: 02 Luty 2015, 11:57:58 »
I nie do końca wiadomo czym ubijać patrząc na kształt sitka pojedynczego w większości ekspresów.

Tamperem :)?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi