Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551785 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6630 dnia: 12 Sierpień 2024, 09:24:04 »
Czas ekstrakcji liczycie od momentu startu pracy pompy?
Tak :).

woda leci od początku tylko buduje ciśnienie w kolbie
Woda po prostu przepływa przez kawowe ciastko pod wpływem ciśnienia wytworzonego przez pompę/sieć. Kawa w sitku stanowi opór na jej drodze. Opór ten nie jest stały w czasie.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2024, 09:27:30 wysłana przez Antonio »

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #6631 dnia: 12 Sierpień 2024, 09:41:18 »
Ja liczę od pierwszej kropli.
Ale bardziej sugeruję się wyglądem ekstrakcji:
1 jeśli ledwo kapie na początku i cały czas leci wolno - prawie idealnie ale może być zbyt gorzko
2 coś pomiędzy 1 a 2 :) - idealne espresso
3 leci jak z wodospadu - to nie będzie smaczne

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #6632 dnia: 12 Sierpień 2024, 10:20:49 »
Czas ekstrakcji liczycie od momentu kiedy napar wpada do filiżanki czy od momentu startu pracy pompy ?

Liczyć możesz dowolnie, jak tylko się podoba. Ważne żeby zawsze tak samo ;) Ja zawsze liczyłem od startu pompy i nigdy nie czułem potrzeby zmiany.

Zanim pierwsze krople kawy dotrą do filiżanki/wagi to czasami może minąć już całkiem sporo czasu, a przecież wtedy ekstrakcja już trwa.

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #6633 dnia: 12 Sierpień 2024, 11:01:53 »
Heh :D
Szkoła falenicka i otwocka, jak zwykle.
Ja liczyłem od pierwszej kropli. Potem mnie tu wyprostowało paru na forum i liczę od pierwszego kontaktu wody z kawą, czyli od załączenia pompy.
Różnica to ładnych parę sekund, a biorąc pod uwagę całość procesu 25+%.
To jest spora różnica w smaku.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2024, 11:07:29 wysłana przez hammerhead »

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #6634 dnia: 12 Sierpień 2024, 11:35:46 »
Porada 1:
jeśli ktoś zdecyduje się na jeden z dwóch momentów, od którego liczy czas, powinien trzymać się go już zawsze, by mieć punkt odniesienia.

Porada 2:
jeśli liczy się czas od pierwszej kropli trzeba do tego czasu dodać 5-10 sekund, w zależności od ekspresu, by korzystać z przepisów internetowych na kawę, ponieważ w nich podawany jest czas od uruchomienia pompy.

W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #6635 dnia: 12 Sierpień 2024, 12:11:41 »
Innym podejściem może być, jak już kupisz wagę która sama automatycznie włącza timer po spadnięciu pierwszej kropli, warto wtedy policzyć przesunięcie czasowe między włączeniem pompy a kroplą.
U mnie to około 7s~ dlatego na wadze czekam na czas w okolicy 30-32s. A pozostały offset zawsze kalibruje smak i można tak zmielić, że czas się trochę przesunie.

Dla mnie osobiście czas to tylko wskazówka, jak coś dobije poza ramy 35s i kawa będzie bardzo gorzka, albo poniżej 25s i kwas, dlatego najważniejsza jest doza i poziom zmielenia.

Offline hammerhead

« Odpowiedź #6636 dnia: 12 Sierpień 2024, 13:10:59 »

Innym podejściem może być, jak już kupisz wagę która sama automatycznie włącza timer po spadnięciu pierwszej kropli, warto wtedy policzyć przesunięcie czasowe między włączeniem pompy a kroplą.
U mnie to około 7s~ dlatego na wadze czekam na czas w okolicy 30-32s. [...]

A u mnie zależy. Czasem to 3-4 sekundy, czasem 20.
Chyba, że piszesz o czasie dla idealnie dobranej dozy i przemiału :)

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #6637 dnia: 12 Sierpień 2024, 13:27:00 »
Piszę o czasie włączenia pompy do pierwszej kropli. Ja niestety nie posiadam preinfuzji, więc ten czas jest zbliżony, aż takich odstęp nie uświadczam.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6638 dnia: 12 Sierpień 2024, 14:29:45 »
Czas ekstrakcji liczycie od momentu kiedy napar wpada do filiżanki czy od momentu startu pracy pompy ?

Liczyć możesz dowolnie, jak tylko się podoba. Ważne żeby zawsze tak samo ;) Ja zawsze liczyłem od startu pompy i nigdy nie czułem potrzeby zmiany.

Zanim pierwsze krople kawy dotrą do filiżanki/wagi to czasami może minąć już całkiem sporo czasu, a przecież wtedy ekstrakcja już trwa.

Tak samo.
》tertium non datur《

Offline hammerhead

« Odpowiedź #6639 dnia: 12 Sierpień 2024, 16:47:48 »
Piszę o czasie włączenia pompy do pierwszej kropli. Ja niestety nie posiadam preinfuzji, więc ten czas jest zbliżony, aż takich odstęp nie uświadczam.
No nie, nie zgadzam się :)

Ja mam preinfuzję, którą jednak wyłączyłem. Kiedy przemiał jest gruby, to kawa zaczyna kapać po 2-3 sekundach od włączenia pompy, kiedy jest w punkt to jakoś 6 może, a jak jest za drobno, to i 20 sekund możesz czekać na pierwsze kropelki. Oczywiście mam na myśli gapienie się w npf.

Jeśli u Ciebie za każdym razem jest to tyle samo sekund, to napisz jakie masz sitko, też chcę:)

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6640 dnia: 12 Sierpień 2024, 16:59:10 »
jak jest za drobno, to i 20 sekund możesz czekać na pierwsze kropelki.
Albo wcale. Przed chwilą zmarnowałem 26 gramów wybitnej jasnej Etiopii, bo nic, dosłownie zero poleciało.  Drugi shot: dwa kliki na K-plus grubiej, doza na 24g i espresso palce - owocowe - lizać.
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2024, 17:05:20 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #6641 dnia: 12 Sierpień 2024, 18:23:43 »
Jak ustawię idealnie młynek to strumień pojawia się po 6-8s i kończę na 25-33s na timerze Bezzery. Wagę z timerem mam ale nie ustawiam nawet czasu na niej bo ona liczy od pojawienia się kropli.

Upewniłem się, że to jak działam jest ok  :D

« Odpowiedź #6642 dnia: 12 Sierpień 2024, 18:30:11 »
Z tym, że ziarna: ciemne krótsza ekstrakcja, a jasne - dłuższa.
》tertium non datur《

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #6643 dnia: 14 Sierpień 2024, 13:30:56 »
Doszły sitka VTS, na 18g udało się z omawianej Brazylia Arara uzyskać creme co na sitku 20g od Bezzery było trudne.

18g in / 36g out / 26-28s

pojawiły się nowe smaki, bardziej owocowe, kwasowość spadła na plus dla mnie.

będę testował 20g VTS względem 20g Bezzery na dniach.

arara.jpg

Offline yule Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream PiD, Hario Switch
  • Młynek: G-IOTA DF64
« Odpowiedź #6644 dnia: 22 Sierpień 2024, 13:36:37 »
Cześć,
Mój espressowy problem: jak zrobic gęsty ulep?
Ostatnio w kawiarni dostałem gęste, słodkie espresso z równie gęsta, prawie jak kożuch cremą. Całe kawowe życie przeleciało mi wtedy przed oczami.

Moje próby zmiany ratio kończą się na tym, że kawa może i gestawa, za to potwornie niezbalansowana (głównie kwaśna jak diabli).
Czy to jest w ogóle do wykonania w cywilnych ekspresach?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi