Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549540 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6660 dnia: 23 Sierpień 2024, 19:10:46 »
Najpierw zrób porządne espresso, a dopiero potem zacznij stosować preinfuzję.

Jeśli Twoje espresso jest:

# za kwaśne to: zmiel drobniej kawę albo wydłuż czas ekstrakcji <=> użyj mniej kawy albo użyj więcej wody

# za słabe i za kwaśne to: zmiel drobniej ziarna albo wydłuż czas ekstrakcji

Brazylia jest kwaskowata, a tym bardziej średnio palona, a znając awersję Andrzeja do spalenizny wypalił tę jaśniej niż deklarowana.
》tertium non datur《

Offline yule Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream PiD, Hario Switch
  • Młynek: G-IOTA DF64
« Odpowiedź #6661 dnia: 23 Sierpień 2024, 20:47:55 »
Najpierw zrób porządne espresso,
Ale zaleciało pasywna agresja. Dzięki za rady.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6662 dnia: 23 Sierpień 2024, 21:01:51 »
Sorry, ale nie miałem nic złego na myśli. Źle to wybrzmiało. Preinfuzja czy profilowanie zmienia przepływ wody, dlatego sugeruje wpierw zrobienie satysfakcjonującego espresso na nowym ziarnie bez tych "dodatków", aby mieć odniesienie, jak smakuje espresso, a dopiero potem modyfikowanie preinfuzją czy profilowaniem. Szczególnie początkujący kawosz może stwarzać sobie niepotrzebne i dodatkowe problemy.
》tertium non datur《

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #6663 dnia: 24 Sierpień 2024, 00:10:00 »
Been there, done that!
Ja preinfuzję wyłączyłem za radą Rado i już nie włączyłem. Nie widzę potrzeby.
Osobną kwestią jest to czy puryści preinfuzję z bdb uważają za prawdziwą preinfuzję, ale to już temat na inną rozmowę i nie tutaj.
Wracając do tematu, popieram wyłączenie preinfuzji.

Offline Ma_k

• Ekspres: ECM technika V Flow Control
  • Młynek: ECM 64 Manuale, G-iota PRO83VS
« Odpowiedź #6664 dnia: 25 Sierpień 2024, 11:34:18 »
Nagły spadek ciśnienia przeważnie znaczy, że utworzył się kanał.
Lub w sitku jest luz i woda podnosi kawę.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6665 dnia: 25 Sierpień 2024, 16:27:25 »
znając awersję Andrzeja do spalenizny wypalił tę jaśniej niż deklarowana
Pantano pali Ela. Obie wersje: natural i pulped natural. Tę pierwszą raczej mocno, niezbyt jasno. Z tą drugą różnie bywa. Teraz jest w sklepie nieco jaśniejsze ale dla mnie pyszne w espresso Pantano Pulped Natural. Pojęcie kwaskowatości, kwasu, kwaśnego smaku wymaga przepracowania :). Inaczej jest z tym w naturalach -- dlatego tutaj często palenie jest ciemniejsze. Inaczej w pulped-naturalach -- tu mniej jest tego kwasu z natury, więc można pozwolić sobie na jaśniejsze. Ale i tak wszystko zależy od wszystkiego. Mamy teraz też pulped-natural z Mantuqueira de Minas. Też Eli palenie -- bardzo mocne (relatywnie) bo kawa jest wybitna sensorycznie (czytaj: ma duże pokłady kwasu) bo ocena 86 w skali SCA. Ciemne palenie wciąż jest kwaskowate w espresso ale moim zdaniem pyszne to :).
« Ostatnia zmiana: 25 Sierpień 2024, 16:43:31 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #6666 dnia: 25 Sierpień 2024, 17:28:14 »
Też Eli palenie -- bardzo mocne (relatywnie) bo kawa jest wybitna sensorycznie (czytaj: ma duże pokłady kwasu) bo ocena 86 w skali SCA. Ciemne palenie wciąż jest kwaskowate w espresso
No i podpowiedziałeś poszukującym odpowiedniej kawy: kiepskie ziarno => ciemno wypalone => zero kwasu 😁
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6667 dnia: 25 Sierpień 2024, 17:37:42 »
Poniekąd tak. Parę lat temu ktoś zrobił u mnie zakupy w podobnie trudnym okresie, gdy były problemy z Brazyliami. Skończyła mi się fajna Cerrado a Alex nie miał jej w magazynie, więc wysłał jakiegoś Santosa, z którego się tylko kurzyło ;). Mnóstwo pyłu w worku i mało kwasu w filiżance. Ten ktoś kupił Ariadnę przed i po zmianie. Co mu bardziej smakowało? Wersja z Santosa ;).

« Odpowiedź #6668 dnia: 25 Sierpień 2024, 18:13:23 »
Co mu bardziej smakowało? Wersja z Santosa
Ja to wiem, Andrzeju, bo u mnie ludzie tęsknią za tym tanim Santosem.
》tertium non datur《

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #6669 dnia: 02 Wrzesień 2024, 11:59:52 »
Ostatnio kilka razy na sitku VTS 18g (płaskie ścianki) kilka razy ciastko przykleiło się do prysznica po zdjęciu kolby.

Od czego może to zależeć ?

Zmieniłem przemiał z 18 na 18,1g (założyłem, że trochę kawy tracę przy dystrybucji stąd dodałem ten gram ) i ostatnio ustawiłem drobniej przemiał bo po czasie ekstrakcja była coraz szybsza i 36g uzyskiwałem już w 25 sekund a z obecną kawą celuje w 30s.

Ciastko jest całe, wystarczy je tylko ruszyć i wpadnie do kolby, nie rozpada się, jednak jest przyklejone :D

« Odpowiedź #6670 dnia: 02 Wrzesień 2024, 12:26:01 »
Ostatnio kilka razy na sitku VTS 18g (płaskie ścianki) kilka razy ciastko przykleiło się do prysznica po zdjęciu kolby.

Nie wiem, ile wystaje Ci prysznic, ale przy ciemniejszym wypale, to jednak za dużo mielonki.
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2024, 12:44:57 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline anderson

« Odpowiedź #6671 dnia: 02 Wrzesień 2024, 12:56:30 »

Nie wiem, ile wystaje Ci prysznic, ale przy ciemniejszym wypale, to jednak za dużo mielonki.

Palenie średnie w stronę ciemniejszego. Ustawię 17,9g, rozumiem że ustawiając mniejszą dozę muszę skorygować młynek ?

« Odpowiedź #6672 dnia: 02 Wrzesień 2024, 13:30:27 »
Palenie średnie w stronę ciemniejszego. Ustawię 17,9g,
Przy takiej aptekarskiej zmianie, to raczej dużej różnicy nie osiągniesz.
rozumiem że ustawiając mniejszą dozę muszę skorygować młynek
Tak. Dla mnie ta osiemnastka nie podchodziła, tyle że lepsza od 15g. Jak już ubijesz mielonkę, to połóż 5 groszówkę, dociśnij, wtedy zobaczysz jak masz umiejscowiony prysznic.
ostatnio ustawiłem drobniej przemiał bo po czasie ekstrakcja była coraz szybsza i 36g uzyskiwałem już w 25 sekund a z obecną kawą celuje w 30s.
Jaka jest data palenia  kawki?
》tertium non datur《

Offline anderson

« Odpowiedź #6673 dnia: 02 Wrzesień 2024, 15:46:44 »
Palenie to połowa Lipca, z tym że mam już resztkę tej kawy na młynku, zasypałem 9 sierpnia pierwszy raz. To Brazylia Arara.

Ogólnie wcześniej na tym sitku takich problemów nie miałem, sitko też testowane było tylko na tej kawie. Przykleja się od przestawienia na drobniejszy przemiał jak ekstrakcję wydłużyłem.

Mam też VTS 20g z płaskimi bokami i będę je testował teraz, jak zmienię kawę na 50/50 brazylia / robusta. Nowa kawa palona 9 sierpnia, zasypię ją na dniach.

« Odpowiedź #6674 dnia: 02 Wrzesień 2024, 18:04:53 »
Palenie to połowa Lipca
Półtora miesiąca od wypalenia skutkuje tym, że już idziemy w stronę drobniejszego mielenia w początkowej korelacji przy zachwaniu parametrów z pierwszych shotów.
Mam też VTS 20g
Wg mnie głębokość tego sitka, a tym samym grubość ubitej kawy jest optymalna dla przebiegu ekstrakcji, tj oporu jaki stawia mielonka: 15g i 18g za mały, zaś 22 i 25g za duży (przy odpowiednim skalibrowaniu ustawień młyna do np ratio 1:2) z tym, że te większe świetnie sprawdzają się przy jasnych ziarnach. Obecnie piję jasną Etiopię z VST25, doza 25g, ratio 1:2⁵ ÷ 3⁰ i jestem wniebowzięty 😇
kawę na 50/50 brazylia / robusta
Robustę omijam z daleka.
« Ostatnia zmiana: 02 Wrzesień 2024, 18:07:51 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi