Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552304 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6555 dnia: 25 Czerwiec 2024, 06:46:39 »
Kolega ma/miał jasno palone miesięczne ziarno, a takie, żeby osiągnąć ratio w okolicach 1:2⁵ i czasie ekstrakcji +/- 27s trzeba drobniej mielić.
》tertium non datur《

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #6556 dnia: 25 Czerwiec 2024, 07:18:41 »
Dwie lewe ręce chyba mam
Nie zniechęcaj się. Może spróbuj z średnio paloną kawą, będzie trochę łatwiej. Nauka robienia dobrego czy bardzo dobrego espresso to jest proces, który ileś-tam czasu trwa.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6557 dnia: 25 Czerwiec 2024, 12:02:26 »
Jak czas przekracza 35 sekund to chyba zwykle już będzie gorzej
To prawda -- ale w dziedzinie ciemniej palonych kaw, spełniających mniej więcej kryteria "espresso italiano". Gdy masz bardzo jasne kawy, zaparzanie espresso może zająć parę minut a efekt będzie przyjemny. Tyle, że nie wszystkie jasne kawy się nadają do espresso. Moim zdaniem te z obróbki mokrej są mniej do tego predestynowane niż te z obróbki naturalnej.

Tej kawy nie potrafię zrobić nie wychodzi.
Jest to bardzo prawdopodobne, bo nie jest to kawa do espresso. Z pustego i Salomon nie naleje.
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2024, 12:06:04 wysłana przez Antonio »

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #6558 dnia: 25 Czerwiec 2024, 12:09:34 »
Ale podobno w palarni smakowała...
Pytanie czy faktycznie to była właśnie ta kawa j jak była robiona.
Ja też chciałem robić espresso z jasnych wypałów. Przeszło mi stosunkowo szybko. Może kiedyś, na razie max średnie. I takie, które mi wychodzą :D

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #6559 dnia: 25 Czerwiec 2024, 13:50:58 »
To prawda -- ale w dziedzinie ciemniej palonych kaw, spełniających mniej więcej kryteria "espresso italiano". Gdy masz bardzo jasne kawy, zaparzanie espresso może zająć parę minut a efekt będzie przyjemny.
Hmm, czyli jeszcze długa droga przede mną ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6560 dnia: 26 Czerwiec 2024, 12:48:18 »
Tu fajnie opisana jest kwestia przepisu na espresso:
https://www.instagram.com/p/C8mlvv3ogEJ/?utm_source=ig_web_copy_link

Offline AniaPawel

• -
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
« Odpowiedź #6561 dnia: 27 Czerwiec 2024, 18:11:35 »
Wracam do gry.

Odstawiłem tą jasno paloną kawę i zasypałem młynek ciemnymi ziarnami. Ustawiłem temperaturę na 95C ( tak jak radziliście) i poszło i smakuje. Pierwsze dwa szoty musiałem kalibrować młynek aby mielił drobniej, za dużo naparu i kawa była kwaskowata. Teraz mieszczę się w okolicach 1:2 w 27-30s i ku mojemu zdziwieniu nie jest gorzka i proso się ją robi w porównaniu do poprzednich ziaren.

Mega kompasy espresso się przydały. Jasne ziarna zostawię pod przelew, nie chce się już więcej irytować.

Mam pytanie jak uniknąć kanałowania drobniej mielić i słabiej ubić czy na odwrót, czy mniejszą dozę do sitka dawać czy jak? Czy to w ogóle możliwe na moim sprzęcie? Jak powinna wyglądać prawdziwa preinfuzja?

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #6562 dnia: 27 Czerwiec 2024, 18:23:49 »
Mam pytanie jak uniknąć kanałowania

Używać tego czegoś :redface:
A wszystko stanie się prostsze :lol2:

20240508_173110.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline AniaPawel

• -
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
« Odpowiedź #6563 dnia: 27 Czerwiec 2024, 18:29:35 »
Używam, oczywiście, że tak, no ale mam też bez dna, i widzę, że kanały się robią i blat, a nawet i podłogę trzeba czasami umyć....

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #6564 dnia: 27 Czerwiec 2024, 18:44:41 »
Używam, oczywiście, że tak, no ale mam też bez dna,

Te bez dna powieś na ścianie a uwierz mi będziesz miał mniej sprzątania  :lol2:
Wiem co piszę sam tak zrobilem :taktak:

20240627_183726.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #6565 dnia: 27 Czerwiec 2024, 18:47:37 »
Stłucz pan termometr, nie będziesz pan miał gorączki.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6566 dnia: 27 Czerwiec 2024, 18:56:03 »
Mam pytanie jak uniknąć kanałowania drobniej mielić i słabiej ubić czy na odwrót, czy mniejszą dozę do sitka dawać czy jak? Czy to w ogóle możliwe na moim sprzęcie? Jak powinna wyglądać prawdziwa preinfuzja?

Temat rzeka -- preinfuzja; znajdziesz taki burzliwy tutaj na forum wątek. Za grube zmielenie oznacza większą podatność ciastka kawowego na kanały. Dlatego trzeba odpowiednio drobno kawę zmielić. Kawa w sitku powinna być równomiernie rozłożona. Czasami załatwia to dobry młynek i odpowiednie użycie własnych rąk. Zupełnie tę sprawę rozwiązuje proste narzędzie Umikot -- też znajdziesz stosowny wątek na forum. Na koniec, w znacznym stopniu kanały eliminuje odpowiednie użycie tampera, oczywiście gdy kawa jest dostatecznie drobno zmielona -- warto krawędzią tampera, okrężnym ruchem mocniej docisnąć krawędzie kawowego ciastka. Ilość kawy w sitku też ma całkiem wymierne znaczenie: im mniej kawy, im mniejsza grubość kawowego ciastka, tym łatwiej o kanały ;).
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwiec 2024, 18:58:13 wysłana przez Antonio »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6567 dnia: 27 Czerwiec 2024, 19:50:25 »
Stłucz pan termometr, nie będziesz pan miał gorączki.
:smiech: 👌👍
zasypałem młynek ciemnymi ziarnami. Ustawiłem temperaturę na 95C
Co to za kawa? Nie mogę pojąć tego offsetu w Lelitach :-\
« Ostatnia zmiana: 27 Czerwiec 2024, 19:52:26 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6568 dnia: 27 Czerwiec 2024, 20:17:54 »
Nie mogę pojąć tego offsetu w Lelitach
Ten offset to różnica między temperaturą nastawioną i mierzoną gdzieś tam a temperaturą rzeczywistą w ciastku kawowym. Przyrządy pomiarowe swoje a natura swoje.

« Odpowiedź #6569 dnia: 27 Czerwiec 2024, 20:46:27 »
Wiem, co to, tylko dlaczego aż taki jest rozrzut, przecież nie każdy kupujący posiłkuje się wiedzą na forach kawowych czy zainteresuje się tym oglądając YouTube, tylko włącza ekspres i robi kawę nie mając pojęcia, jak zmienność temperatury wpływa na smak espresso.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi