Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552726 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6540 dnia: 24 Czerwiec 2024, 11:13:08 »
Wygląda to na dość jasno palone ziarna, z obróbki mokrej, raczej do metod przelewowych. Naprawdę: gorzki i cierpki? Takie ziarna kojarzą mi się tylko z kwaśnym smakiem.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6541 dnia: 24 Czerwiec 2024, 11:14:57 »
Za grubo zmielone. Co to za kawa i kiedy palona?
》tertium non datur《

Offline AniaPawel

• -
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
« Odpowiedź #6542 dnia: 24 Czerwiec 2024, 11:47:42 »
Za grubo zmielone. Co to za kawa i kiedy palona?

Palona miesiąc temu, jak zmiele drobniej jest gorzka i cierpka...

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6543 dnia: 24 Czerwiec 2024, 12:16:35 »
Tak się wstrzel, by uzyskać ratio w okolicach 1:2,5.

Co to za kawa?
》tertium non datur《

Offline AniaPawel

• -
« Odpowiedź #6544 dnia: 24 Czerwiec 2024, 13:09:55 »
Tak się wstrzel, by uzyskać ratio w okolicach 1:2,5.

Co to za kawa?

Robiłem takie ratio, ale wychodziła bez odpowiedniego smaku, dominowała gorycz i cierpkość.

Nie wiem czy mogę podać... Nie chcę reklamować ani hejtować, kawa na pewno jest dobra, bo piłem taką samą w palarni, a mi nie wychodzi, smakiem najbardziej zbliżona, była taka która kompletnie nie wyszła 1:4 ( kompletnie rozjechana). Kawa z kawana.pl Kolumbia jasno palona, w palarni super smaczna.
Zamówiłem dzisiaj kolejną Brazylię Santos ciemno paloną. Ma być na dniach. Jak kawa nie wyjdzie to chyba ekspres poleci przez okno.

« Odpowiedź #6545 dnia: 24 Czerwiec 2024, 13:27:48 »
Ta?
https://kawana.pl/produkt/kolumbia-las-petunias-przelewy/

A na jakim młynku robisz? Takie jasno palone ziarna są problematyczne. Słabszy młynek, kolba i tylko duże ratio (czasami zrobię tzw allongé) coś tam daje.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2024, 13:30:07 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #6546 dnia: 24 Czerwiec 2024, 14:19:37 »
Kolejna próba smakowa - gorzka, cierpka i kwaśna... Ale spróbowałem pierwszej, która nie wyszła, i smakowała rewelacyjnie, nie była nawet zbyt rozwodniona, smakowała prawie jak ta w palarni... Z tego wniosek: pompa jest zbyt wydajna, dostarcza zbyt dużo wody, chodzi o przepływ.

Nie jest. Z tego co czytam o ogromnych uzyskach w powiedzmy odpowiednim czasie wynika, że do sitka trafia grubo zmielony gruz.
Wróć do pierwotnych ustawień ciśnienia.
Zmiel tak, żeby przez 20 sekund ekspres był w stanie wydusić z wylewki zaledwie kilka kropel, albo nawet nic. Fiorek bez problemu da sobie z tym radę. Od tego momentu zacznij zwiększać grubość mielenia.
Po wpisach odnoszę wrażenie, że boisz się zmielić zbyt drobno. Z tego biorą się wszystkie opisane tu problemy.

I taka wskazówka co do:
Cytuj (zaznaczone)
Ale spróbowałem pierwszej, która nie wyszła, i smakowała rewelacyjnie

wiele osób tu na forum pije espresso, które już postało kilka minut i stało się chłodniejsze. Często taki zabieg powoduje, że espresso staje się smaczniejsze.

Cytuj (zaznaczone)
Kolumbia jasno palona
Jeśli obniżenie temperatury odnosiło się do tej kawy, to zmiana z 92 na 88 st. C było bardzo złym pomysłem. Jasne palenia można a niekiedy trzeba zaparzać w wyższej temperaturze.
Dodatkowo jasne palenia wymagają drobniejszego zmielenia.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #6547 dnia: 24 Czerwiec 2024, 14:28:22 »
zmiana z 92 na 88 st
Nie wiem jak w twoim Lelicie ale w mojej Victorii ta temperatura jest brana góry bojlera więc jest jakieś 6-8 stopni różnicy. Ja ustawiam 98 stopni dla średnio palonych i 101-102 dla jasnych (czasem nawet wyżej) w mojej Victorii.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6548 dnia: 24 Czerwiec 2024, 14:34:05 »
zgadzam się z Kekaczem i umanem. Trzeba zmielić drobniej, temperaturę podnieść tak żeby na sitku  było przynajmniej 95 °C, przeważnie też ekstrahować dłużej i nieco więcej czyli ratio w okolicach 2,5 i w czasie 30-40 sekund. Wiele zależy od kawy, ale na początek wziąłęś trudne wyzwanie jak dla osoby nie mającej dużego doświadczenia z espresso.

Skoro przygotowywali Ci ją w kawiarni i kupiłeś od nich kawę, to proponowałby poprosić ich o przepis na tę kawę.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2024, 14:36:50 wysłana przez krystians »

Offline Kekacz Mężczyzna

• Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #6549 dnia: 24 Czerwiec 2024, 14:39:27 »
Z tego co widzę w instrukcji do Grace fabrycznym ustawieniem temperatury dla kawy jest 95°C i to dobry punkt wyjściowy.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6550 dnia: 24 Czerwiec 2024, 14:51:24 »

Offline Kekacz Mężczyzna

« Odpowiedź #6551 dnia: 24 Czerwiec 2024, 21:07:53 »
Ta wersja kompasu również jest przyjemna w odbiorze.

Offline AniaPawel

• -
« Odpowiedź #6552 dnia: 24 Czerwiec 2024, 21:51:43 »
Bardzo dziękuję wszystkim za zaangażowanie. Finalnie puściły mi nerwy i wydaje mi się, że się do tego nie nadaję. Lelita ustawałem na jakieś 9,5 bara, z młynka wysypałem całą kawę, bo stwierdziłem, że muszę od tego odpocząć. Czekam na kolejną, która przyjdzie to raczej będzie dla mnie czas refleksji. Tej kawy nie potrafię zrobić nie wychodzi. Czym drobniejsze mielenie tym bardziej niedobra się robi, chociaż powinno być na odwrót. Dwie lewe ręce chyba mam.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #6553 dnia: 24 Czerwiec 2024, 21:58:36 »
Gdzieś tam z netu wygrzebane :lol2:

"„Otwarta definicja” espresso:

… mały , mocny napój sporządzony z drobno zmielonej kawy pod wysokim ciśnieniem wody… Espresso powinno mieć piankę … Stosunek masy kawy mielonej do masy gotowego napoju wynosi około 1:2"

I ja się tego będę trzymał bez tych wszystkich spiskowych teorii :lol2:

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #6554 dnia: 25 Czerwiec 2024, 01:31:23 »
Czym drobniejsze mielenie tym bardziej niedobra się robi, chociaż powinno być na odwrót.
Ja jeszcze nie wszystko rozumiem, ale skąd przekonanie że im drobniej tym lepiej? Jak czas przekracza 35 sekund to chyba zwykle już będzie gorzej? Przynajmniej tak z moich dotychczasowych doświadczeń wynika. A im drobniej tym dłużej leci. Czy ja czegoś nie rozumiem?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi