Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554465 razy)

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6255 dnia: 06 Grudzień 2023, 22:00:52 »
Przed tampingiem, przytrzymując jedną ręką kołnierz, stuknij delikatnie raz o blat/matę portafiltrem, wtedy mielonka ładnie "siądzie" w sitku: https://youtube.com/shorts/1iewNkpKau0
« Ostatnia zmiana: 06 Grudzień 2023, 22:06:42 wysłana przez radekzaj »

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #6256 dnia: 07 Grudzień 2023, 19:06:01 »
Odradzam. Po pierwsze nie jest do niczego potrzebne, po drugie jeśli się to robi to uderzenie musi być PFem, który jest dokładnie wypoziomowany, w przeciwnym razie w PFie będziesz miał ułożoną mielonkę pod kątem i później tamping będzie nierównomierny.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #6257 dnia: 07 Grudzień 2023, 19:45:11 »
Od zawsze PF był lekko opukiwany w celu wyrównania poziomu kawy, nawet bez używania WDT, po prostu po mieleniu. Dlaczego samo w sobie ma to być szkodliwe to nie wiem, ale z pewnością można to zrobić dobrze albo źle.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6258 dnia: 07 Grudzień 2023, 21:37:54 »
Od zawsze chyba nie... Delikatnie dłonią tak :). Był czas, gdy ludzie tłukli tamperami w PF i do dziś widuje się takie kowalskie podejście...

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #6259 dnia: 07 Grudzień 2023, 23:27:26 »
@Antonio …. przecież napisałem lekko opukiwany… dokładnie, lekko dłonią , bo jak można lekko inaczej 😀
Nie używam stacji tampingowej, chociaż takową posiadam. Równanie i ubijanie robię na pałąku odbijaka do fusów, bo resztki kawy lecą do środka i blat pozostaje czysty.
Jak już kręcę Umikotem to uderzam lekko zestawem PF z Umikotem w ten gumowany pałąk, no i potem tamping. Pewnie każdy ma swoją technikę, ale wystarczy wszystkie gusła czynić delikatnie, by wypić smaczne espresso.

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #6260 dnia: 08 Grudzień 2023, 13:21:03 »
To odrzuć te wszystkie gusła, zapomnij o nich i sprawdź efekt. Zobaczysz, że będzie tak samo dobrze, a może i lepiej. Powinieneś to zbadać, bo nieraz lepsze jest wrogiem dobrego, najszybsze i najprostsze rozwiązania nierzadko bywają najskuteczniejsze.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #6261 dnia: 08 Grudzień 2023, 15:12:56 »
Sugerujesz, żeby jednak ubijać kawę w sitku  prosto z młynka - w stożku czy jakimś bliżej nieokreślonym kształcie ?

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #6262 dnia: 08 Grudzień 2023, 15:36:42 »
Normalnie jak na zawodach, wyrównać ręką lub palcem jak kto woli i wtedy tamping

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #6263 dnia: 08 Grudzień 2023, 15:56:56 »
Czyli jednak wyrównać.
W moim przypadku to może się nie udać, nie z każdą kawą. Nie zawsze ustawiam przemiał i gramaturę tak, żeby objętościowo było pod rant sitka, czasami jest jej mniej. Trzeba przynajmniej opukać, żeby wyrównać, ale najlepiej to wychodzi z levelerem.

Offline Strzala świst gwizd Mężczyzna

• Test4Climbing.com
  • Ekspres: Quick Mill Andreja Premium
  • Młynek: Casadio Enea On Demand
« Odpowiedź #6264 dnia: 08 Grudzień 2023, 16:17:13 »
Wykałaczką sobie wyrównaj. Ewentualnie widelcem jak za wolno.  :hihihi:
Climbing Performance Test https://test4climbing.com

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #6265 dnia: 08 Grudzień 2023, 16:42:19 »
Te, Bob Marley, a ty może pod sufitem, naturalnie widelcem

« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2023, 16:45:08 wysłana przez fill »

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #6266 dnia: 08 Grudzień 2023, 19:10:51 »
Dla mnie, przy dobrym sprzęcie, to te gusła z mieszaniem opukiwaniem, to przerost formy nad treścią, a i pożartować z tego można :lol2:. No bo, bo, bo dojdziemy do tego, że poddamy analizie ubytek aromatów w mielonce w PFie z i bez tego kręcenia mielonki tymi WDT wynalazkami  :lol2: Jeszcze się okaże, że ubytek aromatów z WDT jest wielokrotnie większy i co wtedy?.

Offline Darecky

• Ekspres: Breville Barista Max VCF126
« Odpowiedź #6267 dnia: 08 Grudzień 2023, 19:54:27 »
Chyba kluczem  jest tu „dobry sprzęt”. Mam te dziury wkoło sitka i jakoś muszę je wypełnić. Na razie każda metoda daje mi szpryce z sitka.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6268 dnia: 08 Grudzień 2023, 19:57:30 »
@kafcio
W wdt to tylko, a bardziej aż, chodzi o właściwą dystrybucję w sitku po mieleniu poprzez pożądane ułożenie poszczególnych frakcji "kruszywa", a tym samym lepszym jego wypłukiwaniu podczas ekstrakcji. Jak dla mnie Ceado e37s nie spełnia tych warunków bez wdt.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2023, 20:19:24 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #6269 dnia: 08 Grudzień 2023, 22:20:30 »

Dla mnie, przy dobrym sprzęcie, to te gusła z mieszaniem opukiwaniem, to przerost formy nad treścią, a i pożartować z tego można 2:. No bo, bo, bo dojdziemy do tego, że poddamy analizie ubytek aromatów w mielonce w PFie z i bez tego kręcenia mielonki tymi WDT wynalazkami  2: Jeszcze się okaże, że ubytek aromatów z WDT jest wielokrotnie większy i co wtedy?.

Robienie espresso nie jest obrządkiem religijnym i dlatego też te wszystkie "gusła" nie są kwestią wiary. Sam minimalizuję kwestię WDT, gdyż  generalnie pozbyłem się kanałowania, które irytowało mnie najbardziej - trochę dzięki sprzętowi, trochę dzięki dociekliwości, no i trochę dzięki kawie. Nie mniej, nie sposób nie zauważyć różnic w sposobie ekstrakcji bez i z WDT. Można to sobie zarejestrować, aby móc spokojnie się przyjrzeć, porównać i stwierdzić czy to kwestia wiary w gusła czy fakt.
Ważniejszą kwestią dla pijącego kawę nie jest jednak jak ona leci, ale czy wyczuwamy różnicę w smaku kawy wynikającą ze stosowania WDT. Gdy jej nie wyczuwamy, może to oznaczać, że jej nie ma lub być może nasza sensoryka jest zbyt słabo rozwinięta. Tylko tyle.
Czy czujemy potrzebę picia dobrej kawy - tak.
Czy czujemy potrzebę picia dobrej kawy przygotowanej  perfekcyjnie i powtarzalnie - tak.
Każdy sam decyduje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi