Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554320 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #6060 dnia: 25 Wrzesień 2023, 20:38:52 »
Crema jest niedobra. Crema ze świeżej kawy jest jeszcze bardziej niedobra. Nie jest crema wyznacznikiem dobrej kawy. Im gorsza kawa, tym crema większa . Niezbyt trafne te obrazki.
Nie zrozumiałeś, co ilustruje crema.
》tertium non datur《

Offline Diego3392 Mężczyzna

• Ekspres: breville barista max vcf126x
« Odpowiedź #6061 dnia: 25 Wrzesień 2023, 20:40:37 »
Crema jest niedobra. Crema ze świeżej kawy jest jeszcze bardziej niedobra. Nie jest crema wyznacznikiem dobrej kawy. Im gorsza kawa, tym crema większa ;). Niezbyt trafne te obrazki.

Ale espresso można robić od początku, również że świeżej kawy prosto z pieca. Ma to swój urok i ma też mankamenty.

no ja też słyszałem,że świeża nie jest za dobra do espresso taka tygodniowa np. , ale jestem początkujący,słabo się znam.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6062 dnia: 25 Wrzesień 2023, 21:03:34 »
Zrozumiałem nie zrozumiałem, ale crema to tylko crema. Chciałem tylko przekazać, że prawda leży pośrodku :). Nie trzeba się bać świeżej kawy... -- zabrzmiało jak w pamiętnym wystąpieniu naszego PM ;). Nie trzeba się też bać "starej" kawy.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #6063 dnia: 25 Wrzesień 2023, 21:13:15 »
Chciałem tylko przekazać, że prawda leży pośrodku
Nie, prawdę (cremę) należy wymieszać i wypić espresso z czterech okresów starzenia kawy. Idąc Twoim tokiem rozumowania: najsmaczniejsze będzie espresso roczne, bo ma najmniej cremy 😉
Nie trzeba się też bać "starej" kawy.
... tylko bezwartościowego drobniejszego mielenia.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień 2023, 21:44:36 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Diego3392 Mężczyzna

• Ekspres: breville barista max vcf126x
« Odpowiedź #6064 dnia: 25 Wrzesień 2023, 21:23:32 »
Chciałem tylko przekazać, że prawda leży pośrodku
Nie, prawdę (cremę) należy wymieszać i wypić espresso z czterech okresów starzenia kawy. Idąc Twoim tokiem rozumowania: najsmaczniejsze będzie espresso roczne, bo ma najmniej cremy 😉
Nie trzeba się też bać "starej" kawy.
... tylko bezwartościowego drobnego mielenia.

to ja mam pytanie jaka kawa jest dobra ?  jaki okres palenia ?

« Odpowiedź #6065 dnia: 25 Wrzesień 2023, 21:27:20 »
Ja lubię taką od 3 do 4 tygodni, ale już od 7 dni od wypalenia też mi pasuje, a z dźwigni to otwieram paczkę po otrzymaniu przesyłki.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6066 dnia: 25 Wrzesień 2023, 21:57:12 »
Dobra kawa jest dobra -- niezależnie od odległości między piecem a ekspresem. Kawa zmienia się z upływem czasu. Jak? To zależy od wielu czynników: rodzaju samego ziarna, jakości palenia, opakowania, sposobu przechowywania. Do pewnego momentu (parę-kilka tygodni) kawa raczej zyskuje na upływie czasu, później traci. Ale bywa i tak, że super świeża kawa jest super, a po tygodniu, po miesiącu już nie. Bywa też tak, że przez tydzień od palenia jest niedobrze, a potem nagle dzieją się cuda ;).

Kupując kawę, sam możesz to sprawdzić. Oczywiście nie dowiesz się jak smakuje świeża kawa, gdy po takową nie sięgniesz. Kupując świeżą kawę masz okazję prześledzić jej zmiany w czasie.
« Ostatnia zmiana: 25 Wrzesień 2023, 22:18:18 wysłana przez Antonio »

Offline Darecky

• Ekspres: Breville Barista Max VCF126
« Odpowiedź #6067 dnia: 26 Wrzesień 2023, 10:45:15 »
Dzisiaj zrobiłem z dozy 19g dwa strzały ale na szybko praktycznie bez ważenia uzysku i sprawdzenia czasu. Strumień nadal pod koniec przyspiesza. Najważniejsze  było dla mnie co z kanałowaniem i wyglada ze było ok. Ciastko nr 1 chwile po wyjęciu

Ciastko nr 1 po dłuższym czasie
Ciastko nr2

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #6068 dnia: 26 Wrzesień 2023, 10:50:08 »
Ale pytanie zasadnicze: Jak to smakuje?

Offline Darecky

« Odpowiedź #6069 dnia: 26 Wrzesień 2023, 11:05:15 »
Inaczej ale próbowałem tylko trochę i poszło z mlekiem. Więcej balansu z gorzkim.

« Odpowiedź #6070 dnia: 26 Wrzesień 2023, 18:19:11 »
Bez uzysku i czasu nie można korygować.

Czy starasz się równo ubijać?
》tertium non datur《

Offline Darecky

« Odpowiedź #6071 dnia: 27 Wrzesień 2023, 10:33:57 »
Ubijanie to wyzwanie;). Nie mam jeszcze techniki i widzę że idealnego poziomu czasami brakuje.
19/38g 35 sekund
19/35g około 30 sek
Spory przyrost jest pod koniec ekstrakcji.
Czy ta dziura w ciastku to kanał ? Bo z drugiej strony nie było, w środku ciastka tez nie widziałem przelotu

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #6072 dnia: 27 Wrzesień 2023, 11:15:42 »
pilnuj dozy i smaku , czas jest dość wzgledny wachania 3-4 sek w jedna lub druga stronę są akceptowalne 

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #6073 dnia: 27 Wrzesień 2023, 16:05:17 »
Heh... "zepsułem" sobie ekpres (Quick Mill Anita, cudzysłów zamierzony). Zadałem kilka stron temu pytanie o niezbyt gorącą grupę (i kawę) oraz długi czas nagrzewania ekspresu, otrzymałem słuszną i logiczną poradę, żeby zwiększyć ciśnienie w bojlerze, co też zrobiłem, przy 1.4-1.45 bara kawa była OK, przy okazji wyregulowałem OPV do ok. 9 barów. Ale wczoraj coś mnie podkusiło (a w zasadzie po prostu znalazłem odpowiednie klucze), rozebrałem grupę, a tam kilo gruzu. Wyjęte elementy wymoczone w kwasku cytrynowym, wnętrze grupy też zalane kwaskiem na godzinę, wszystko przepłukane, zmontowane i... po pół godziny od włączenia poparzyłem sobie palce, kawa wychodziła w smaku przypalona, ciśnienie w bojlerze musiałem zredukować do ok. 1.2-1.25 bara, muszę mielić drobniej, robić flush upuszczający parę przed założeniem pf'a i większą uwagę zwracać na dystrybucję i tamping bo przepływ wody przez grupę jest jakby większy i bardzo łatwo o kanałowanie. Dodatkowo chyba pora na zakup termometru do grupy i wymianę pompy (w zasadzie już zamówiona) bo ciśnienie "buduje się" dość długo (ok. 10-12s do 9 barów, kawa zaczyna płynąć i spada do 8.2-8.5 bara do końca ekstrakcji). No chyba, że to taka niby-preinfuzja, ale przed odgruzowaniem wyglądało to inaczej - było 9 barów po 5 sekundach, pierwsze krople po 7s, spadek do 8.2-8.5 bara do końca ekstrakcji.
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2023, 16:10:51 wysłana przez Jenot »

Offline ikpara

« Odpowiedź #6074 dnia: 27 Wrzesień 2023, 17:42:41 »
Przypomniał mi się klient, który przez 200000km przebiegu nie wymieniał oleju w silniku (zalecenie max. 30000km) i wyjaśnił, że w zachodnim samochodzie to myślał, że nie trzeba wymieniać oleju - i było to samo: po wymianie oleju i filtra ciśnienie oleju spadło, temperatura wzrosła i "kanałowanie" oleju do cylindrów.
To wygląda na typowy "lack of maintenance" - też to kiedyś miałem  jak wyczyściłem "działkowy" ekspres po paru latach.
W silniku to była katastrofa, ale w ekspresie to niekoniecznie - ja bym powiedział, że chyba (?) właśnie teraz wszystko jest teraz w porządku, można jedynie popatrzeć czy coś się ewentualnie nie rozszczelniło.
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2023, 17:51:22 wysłana przez ikpara »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi