Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553708 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5925 dnia: 10 Wrzesień 2023, 16:25:22 »
Spróbuj podnieść ciśnienie w bojlerze.

Offline RadekSz

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: eureka mignon single dose
« Odpowiedź #5926 dnia: 11 Wrzesień 2023, 07:18:54 »
Od którego momentu powinno się mierzyć czas?
Podaj pojemność sitka, dozę, czas ekstrakcji, uzysk i jaka kawa w np ostatnim shocie.
Sitko 14-18
Kawa bazarra gustoitaliano
Temp 93
Bez pre infuzji

Na maszynie 29 sekund (od załączenia pompy)
Na wadze 26 sekund (od pierwszej kropki w szklance)

38 gram w szklance

Crema bardzo ciemna i w zasadzie od początku  jak by sama crema leciała. Potem się rozwarstwienia na kawę

Kawa gorzka jak by przypalona :/

Jak na razie po 2 kg kawy mam albo mocno gorzka, albo gorzka kawę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5927 dnia: 11 Wrzesień 2023, 09:04:25 »
Co do 100% robusty to może koledzy się wypowiedzą, bo nie lubię, ale podałbyś jeszcze datę palenia kawy i dozę w sitku lub  namiel z górką, a nadwyżkę zbierz palcem. WDT stosujesz? A próbowałeś obniżyć temperaturę i zejść do 23-24s ekstrakcji przy ratio 1:2÷2,5?
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2023, 09:09:40 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #5928 dnia: 11 Wrzesień 2023, 09:20:42 »
ta kawa z zasady zawsze będzie gorzka ,kup coś świeżo palonego pod espresso od @Antonio i powinno być ok:)

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #5929 dnia: 11 Wrzesień 2023, 09:45:04 »
Od którego momentu powinno się mierzyć czas?
Podaj pojemność sitka, dozę, czas ekstrakcji, uzysk i jaka kawa w np ostatnim shocie.
Sitko 14-18
Temp 93
Bez pre infuzji

Na maszynie 29 sekund (od załączenia pompy)
Na wadze 26 sekund (od pierwszej kropki w szklance)

38 gram w szklance

Crema bardzo ciemna i w zasadzie od początku  jak by sama crema leciała. Potem się rozwarstwienia na kawę

Kawa gorzka jak by przypalona :/

Jak na razie po 2 kg kawy mam albo mocno gorzka, albo gorzka kawę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Przede wszystkim obniż temperaturę do 90C, zakładam, że to ciemno palona, "pocąca" się mieszanka. Na początku trzymaj się złotej zasady, radio 1:2. 14gr kawy, 28g uzysku, czas 30-35s od włączenia pompy.
Szału w gębie to z tek kawy nie będzie, ale schodząc z temperaturą pewnie da się ją wypić.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #5930 dnia: 11 Wrzesień 2023, 09:55:12 »
No tu jest odpowiedź z czego wynika taki smak kawy.

Pisałeś sitko 14-18 - ale ile sypiesz? To też robi różnicę. Wersja początkowa to ratio 1:2-2,5 w 25s, przy takiej kawie im dłużej tym gorzej będzie. Ale gorzko i tak będzie, tego elementu nie przeskoczysz - musiałbyś zmienić kawę. Czas mierz od wciśnięcia przycisku.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5931 dnia: 11 Wrzesień 2023, 10:04:01 »
30-35s
Krócej nie będzie lepszy smak?
》tertium non datur《

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #5932 dnia: 11 Wrzesień 2023, 10:21:52 »
30-35s
Krócej nie będzie lepszy smak?
wg mnie będzie mniejsze body, wodnista kawa z aromatami papierosów. Krótsze czasy to przy większych dozach i jaśniej palonych kawach.
Jak zejdzie z temperaturą to przy tym czasie kawa nie powinna być gorzka. 35s to max, bym celował w 30s.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5933 dnia: 11 Wrzesień 2023, 10:37:49 »
Ale raczej mniejszy uzysk, mniej kawy w filiżance. Zawsze pierwsze krople są najbardziej aromatyczne, najbardziej kwaskowate, gęste. W przypadku robusty warto robić ristretto, bo im więcej wody, tym więcej "drewna", więcej negatywnych walorów w filiżance.

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #5934 dnia: 11 Wrzesień 2023, 10:50:12 »
Ale raczej mniejszy uzysk, mniej kawy w filiżance. Zawsze pierwsze krople są najbardziej aromatyczne, najbardziej kwaskowate, gęste. W przypadku robusty warto robić ristretto, bo im więcej wody, tym więcej "drewna", więcej negatywnych walorów w filiżance.
Tak, masz rację Antonio, można jeszcze zejść z uzyskiem.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5935 dnia: 11 Wrzesień 2023, 10:57:09 »
Zawsze pierwsze krople są najbardziej aromatyczne, najbardziej kwaskowate, gęste. W przypadku robusty warto robić ristretto, bo im więcej wody, tym więcej "drewna", więcej negatywnych walorów w filiżance.

Tak, masz rację Antonio, można jeszcze zejść z uzyskiem.

Panowie mam pod ręką jakąś tam mieszankę robusty czy dobrze rozumuję ? mielę sobie 19g ziarenek ileś tam mielonki mi wychodzi o powiedzmy te 19g. iiiiiiiii by było smacznie / akceptowalne w filiżance mam mieć +/- 20g uzysku.
Skoro tak to nie mam na co czekać tylko do roboty :)

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #5936 dnia: 11 Wrzesień 2023, 11:00:12 »
Panowie mam pod ręką jakąś tam mieszankę robusty czy dobrze rozumuję ? mielę sobie 19g
ja bym nie robił tak dużej dozy, 14g max, i schodził z ratio od 28, aż Ci będzie smakowało.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #5937 dnia: 11 Wrzesień 2023, 11:07:45 »
ja bym nie robił tak dużej dozy, 14g max,

HM w ten sposób narażasz mnie na dodatkowe koszty :'( najmniejsze sitko VST jakiem mam to 18 ska do niego nie bardzo było by wsypać te 14g. mielonki.
Nic chyba przyjedzie mi kupić VST 15 co mi szkodzi sprawdzić jak to będzie.
Chyba że jest inne wyjście ?

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #5938 dnia: 11 Wrzesień 2023, 11:45:18 »
Syp do tego sitka co masz i się nie przejmuj. Jak dobrej jakości ta kawa to wyjdzie. A z byle czego i tak dobrych efektów nie będzie. Robiłem shoty z robusty(ale dobrej jakości) z 18g i wychodziło bardzo dobrze.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #5939 dnia: 11 Wrzesień 2023, 13:36:40 »
Syp do tego sitka co masz i się nie przejmuj.
Już cos tam robiłem ale w większym sitku.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5349.1125

Teraz może jeszcze raz spróbuje ale z tym by to wszystko skrócić tz. uzysk skrócić.
Sitko zawsze zdążę kupcu nawet już znalazłem gdzie jest od ręki a i robusta tez tam jest.

Jka 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi