Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553322 razy)

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5910 dnia: 27 Sierpień 2023, 15:27:40 »
35 sek od pierwszej kropli to IMO ciut za długo i być może ekstrakcja zbyt duża (stąd gorycz). Zrób kilka ekstrakcji na poziomie 18g in 36-38g out w maks 30 - 32 sek od włączenia pompy bez preinfuzji. Ciekaw jestem czy smak będzie powtarzalny...Napisz też co to za kawa i jaką masz temperaturę ustawioną.
Pijesz z mlekiem?

Offline piter2015 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, AP
  • Młynek: DF64, Timemore C3
« Odpowiedź #5911 dnia: 27 Sierpień 2023, 17:16:25 »
Napisz też co to za kawa i jaką masz temperaturę ustawioną.
Pijesz z mlekiem?
Też jestem zdania, że zbyt długo - jednak "eksperyment" pokazał, że drobniejsze zmielenie kanałowania nie naprawiło...
Kolejne próby już jutro...
To była końcówka 007 od Java, kupiona stricte pod kawy mleczne. Zamówiona została już Ariadna. Temperatura 92°C bez zmiany fabrycznych ustawień (jakichś offsetów czy czegoś tam). 007 stosowałem głównie do mlecznych (choć jako tylko espresso też czasem wpadło), do espresso raczej coś o większej kwasowości.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2023, 17:24:47 wysłana przez piter2015 »

Offline kfiatos

• Ekspres: Linea Micra
  • Młynek: Eureka Mignon XL
« Odpowiedź #5912 dnia: 27 Sierpień 2023, 17:54:14 »
Być może ta kawa wymaga innego ratio niż 1:2 i tu leży problem. Może trzeba zrobić 18/34g albo jeszcze inaczej. Tu już trzeba się kierować smakiem

Offline Jakuben

• Ekspres: Bialetti Moka, Brikka, Lelit Victoria
  • Młynek: Hario Mill Mini-Slim PRO, Fiorenzato F4 E Nano
« Odpowiedź #5913 dnia: 27 Sierpień 2023, 22:14:05 »
Moja propozycja: spróbuj zmienić prysznic na fabryczny. Miałem podobny problem na prysznicu IMS, zmieniłem dla ciekawości na fabryczny i jest dużo lepiej jeśli chodzi o kanałowanie, ciastko jest suche, wypada w całości z sitka. Wrócę jeszcze do IMS żeby porównać smak, bo teraz te espresso jakby mniej intensywne? Albo to może po prostu autosugestia.

« Odpowiedź #5914 dnia: 28 Sierpień 2023, 11:53:59 »
Moja propozycja: spróbuj zmienić prysznic na fabryczny. Miałem podobny problem na prysznicu IMS, zmieniłem dla ciekawości na fabryczny i jest dużo lepiej jeśli chodzi o kanałowanie, ciastko jest suche, wypada w całości z sitka. Wrócę jeszcze do IMS żeby porównać smak, bo teraz te espresso jakby mniej intensywne? Albo to może po prostu autosugestia.
Ostatnie 18g wspomnianej 007 poszło na ten właśnie eksperyment. Cóż problem jakby się rozwiązał, bo ciastko wygląda inaczej. Do takiego testowania kupiłem Kicker od Momento i na nim zrobię porównanie - i wizualne i smakowe. A jak się okaże, że smakowo te "wglębienia" nie mają wpływu, to zostanę przy IMS ze względu na łatwość czyszczenia.

Offline Evanduril Mężczyzna

• pluszanki.pl
    • Projektowanie graficzne i fotografia
  • Ekspres: Aeropress/Prismo, OXO Good Grips, Kawiarka, Phin, Gaggia Classic
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Baratza Sette 270
« Odpowiedź #5915 dnia: 28 Sierpień 2023, 20:31:56 »
Jak by komuś przyszło do głowy zrobić espresso z MATCHY, to może sobie darować :P

Eksperyment nieudany.

« Odpowiedź #5916 dnia: 29 Sierpień 2023, 10:32:09 »
Wykonałem dzisiaj wspomniane porównanie. Na każdym prysznicu po 2 shoty. Kawa to dwutygodniowy Kicker od Momento (sugerowane parametry przez palarnię 18g/40g/25s). Stopień zmielenia przez wszystkie 4 próby taki sam. 18g tej kawy (medium dark) dawało dosłownie minimalne, "ledwo co" odznaczenie się monety 20gr na ubitej mielonce. Docelowe parametry 18g/40g przy takim stopniu zmielenia dawały stabilne 27-28 sekund, niezależnie od prysznica. Smakowo było w porządku, nie odczułem praktycznie żadnej różnicy, ale może kubki smakowe jeszcze "nie te" [emoji38]. Porównanie ciastek poniżej, wg mnie fabryczne sitko wypada lepiej i na razie przy nim pozostanę.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5917 dnia: 29 Sierpień 2023, 11:08:14 »
Dla porównania, to samo z mojego ekspresu:

Kawa z wczorajszego palenia.
To kolejny shot ale po paru minutach PF zdjęty z grupy:

« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2023, 11:17:35 wysłana przez Antonio »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5918 dnia: 29 Sierpień 2023, 11:59:17 »
Dla porównania, to samo z mojego ekspresu:

I z mojego wygrzebane już ze śmieci :)

Przed.
20230829_101835.jpg

Po
20230829_114542.jpg

20230829_114639.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5919 dnia: 01 Wrzesień 2023, 21:26:53 »
Pomóż mu - robi espresso 😀

》tertium non datur《

Offline RadekSz

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: eureka mignon single dose
« Odpowiedź #5920 dnia: 10 Wrzesień 2023, 07:39:13 »
Cześć :)

Od którego momentu powinno się mierzyć czas?

1 - od 1 kropli w szklance?
2 - od uruchomienia wajchy /pompy/
3 - Gdy robię preinfuzjq, to ten czas leci od pkt 2, czyli włączenia ponownie pompy?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #5921 dnia: 10 Wrzesień 2023, 10:28:50 »
Mierzysz dla siebie, więc mierz w ten sam sposób.

Ja np mierzę czas preinfuzji (od wł. pompy do 1 kropli) i czas całości.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5922 dnia: 10 Wrzesień 2023, 11:18:23 »
Od którego momentu powinno się mierzyć czas?
Podaj pojemność sitka, dozę, czas ekstrakcji, uzysk i jaka kawa w np ostatnim shocie.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2023, 11:21:36 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Darecky

• Ekspres: Breville Barista Max VCF126
« Odpowiedź #5923 dnia: 10 Wrzesień 2023, 13:09:10 »
Proszę o poradę bo dla mnie zabawa w espresso dopiero sie zaczyna.
Ekspres breville barista max 126 ten z młynkiem.
Kawa Gener Natural palona około 2-3 miesiące temu. Mieszanka z robustą.
Doza 18g w stockowym sitku podwójnym które oznakowane jest przez producenta jako 20-22g
Woda po przefiltrowaniu w dzbanku dafi.
Otóż ekstrakcja wyglada tak:
Po około 10 sekundach następuje wypływ kawy z obydwu wylewek, coraz jaśniejszy widać nawet dwukolorowy strumień. To trwa około 5-10 sekund ale uzysk jest bardzo mały. Od tego momentu zaczynaja się problemy. Strumień rozjaśnia się i albo  jedną stroną zanika  wypływ , albo druga nagle zwiększa  strumień. Narasta uzysk bardzo szybko ale czasu już nie nadgoni więc albo powyżej 30-40 sekund mam 1:2 uzysku albo do 30sek mam około 30g espresso.
Czasami widzę w ciastku jedną, dwie dziury , chyba to typowe kanałowanie ale przy większej dozie 19g  tego nie ma ale objawy są podobne.
Preinfuzja i temperatura fabryczne - tych zmiennych na razie nie ruszam.
Pytanie w sumie brzmi o kierunek zmian na młynku lub dozie. Moneta 50gr lekko odciśnięta w kolbie.

Offline Jenot Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Bar 1 GR, Gaggia Classic, Flair 58
  • Młynek: Timemore Sculptor 064s, Pietro, Kinu Simplicity,
« Odpowiedź #5924 dnia: 10 Wrzesień 2023, 16:15:20 »
Małe pytanko - zmieniłem Gaggia Classic na Quick Mill Anita (stary model). Espresso wychodzi smaczne, zrównoważone, ani keaśne, ani gorzkie, powtarzalne, ale... temperatura w filiżance jest niższa niż z GC i crema jakby nieco jaśniejsza. Godzinę i więcej daję na nagrzanie ekspresu, a kawę w zasadzie od razu po zaparzeniu mogę "wciągnąć" na dwa łyki bez poparzenia się. Grupa gorąca (wszystko gorące), mleko spienia się wzorcowo, woda z prysznica też gorąca (chociaż para nie bucha). Jednak wydaje mi się, że sam portafilter się jakby słabo nagrzewa (to jakiś stary, mosiężny złom, z którego w środku zlazł już nikiel). Termometru w grupie niestety nie mam. Jakieś rady co sprawdzić? Jutro przyjdzie npf - może to coś zmieni.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi