Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549876 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5745 dnia: 20 Kwiecień 2023, 18:07:09 »
Kiedyś w polemice z Tobą podałem tylko ogólne moje mniemanie, ogólnie przyjęte mniemanie o preinfuzji. Espresso należy zawsze jakoś szczegółowo rozpatrywać -- każdy warsztat jest inny, a choćby ten sam, staje się inny w innych "rękach" :).
Powtórzę, na początku kawowej drogi niech kawosz najpierw się nauczy poprawnego espresso bez preinfuzji.
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5746 dnia: 20 Kwiecień 2023, 18:17:29 »
Większość kawoszy nie ma jak się pozbyć preinfuzji. Np. ja ;).

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5747 dnia: 20 Kwiecień 2023, 18:51:29 »
Większość kawoszy nie ma jak się pozbyć preinfuzji. Np. ja ;).

Ty jesteś stary wyjadacz, a początkującemu kawoszowi raczej nie będzie dane postawić w domu na szafce takiego gastro potwora czy podobnego jak Twój.
》tertium non datur《

Offline bbxfreak

• Ekspres: Mini Gaggia
  • Młynek: 1zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #5748 dnia: 25 Kwiecień 2023, 14:23:51 »
Cześć,
piszę z prośbą o diagnozę potencjalnego problemu.
Od w zasadzie dłuższego czasu obserwuję, że na ciastku mam takie "wżery" jak na załączonych zdjęciach.
To są zdjęcia z dzisiejszych dwóch porannych shotów.
Wydaje mi się, że regułą jest, że jedna bruzda idzie do krawędzi na godzinie 1 ciastka.
Gdzie szukać przyczyny? Uszczelka grupy?
Dla kontekstu dodam tylko, że jeszcze jedną rzeczą, która mnie zastanawia, jest dystrybucja wody w prysznicu; często ekspres potrzebuje trochę czasu, żeby woda leciała elegancko, równo, z całej powierzchni prysznica. Często jest tak, że zanim się to ureguluje, to leci np. tylko z jednej strony. Nie wiem czy to normalne. W razie czego podeślę zdjęcie/filmik.
Dla szerszego kontekstu przygotowanie do parzenia u mnie to: mielenie -> przesypanie kawy do sitka -> wdt -> tamping -> zapięcie -> parzenie.
Parzenie u mnie jest w zasadzie powtarzalne, czasem się zdarzy jakiś channeling, ale na ogół jestem w stanie utrzymać czas parzenia do zadanej masy naparu w granicach 1/2 sekundy.

Z góry dzięki za sugestie :)
Pozdrawiam!

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #5749 dnia: 25 Kwiecień 2023, 15:11:58 »
A masz jakiś puck screen?... Tak z ciekawości  pytam. Bo jeśli masz to zastosuj i pokaz efekt ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5750 dnia: 25 Kwiecień 2023, 15:15:02 »
Uszczelka grupy?
Uszczelka jest OK, jeśli woda bokami się nie wylewa.
Jak stwierdziłeś sam, problem pewnie polega na nierównym rozprowadzeniu wody z prysznica. Warto zdjąć prysznic i zerknąć co się pod nim dzieje. Zwykle jest tam specjalny element, krążek metalu z kilkoma otworami, służący do rozdzielenia wody na całej powierzchni prysznica. Może zatkał się w nim jakiś z otworów? Może też trzeba/warto wymienić sam prysznic.

Offline bbxfreak

« Odpowiedź #5751 dnia: 25 Kwiecień 2023, 15:44:24 »
A masz jakiś puck screen?... Tak z ciekawości  pytam. Bo jeśli masz to zastosuj i pokaz efekt ;)
nie mam, ale ciekawa sugestia :) spróbuję się w najbliższym czasie uzbroić.
Zwykle jest tam specjalny element, krążek metalu z kilkoma otworami, służący do rozdzielenia wody na całej powierzchni prysznica. Może zatkał się w nim jakiś z otworów?
Tak, wiem o którą część chodzi. Wydaje mi się (ale oczywiście upewnię się jeszcze), że nic tam nie jest zatkane. Ale coś może być na rzeczy - wydaje mi się (bo ostatnio na potrzeby czyszczenia ściągałem prysznic), że i bez prysznica z tego krążka woda nie leci równo ze wszystkich otworów.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5752 dnia: 25 Kwiecień 2023, 15:47:32 »
Niektóre mogą być większe, inne mniejsze -- zależy co tam producent miał na myśli. W mojej maszynie otworki w tym dystrybutorze wody mają różne średnice. Może uda Ci się znaleźć jakiś specjalny prysznic. Zdaje się, że IMS takowe produkuje.

Offline bbxfreak

« Odpowiedź #5753 dnia: 25 Kwiecień 2023, 15:58:33 »
Niektóre mogą być większe, inne mniejsze -- zależy co tam producent miał na myśli. W mojej maszynie otworki w tym dystrybutorze wody mają różne średnice. Może uda Ci się znaleźć jakiś specjalny prysznic. Zdaje się, że IMS takowe produkuje.
Mam prysznic ims, dokładniej IMS Competition GA200:)
Wszystko się zgadza, z tego co pamiętam te otwory mają różne średnice, kiedyś mnie to dziwiło. Zaraz polecę do ekspresu i przyjrzę się dokładnie czy to, co zaraz napiszę ma sens, ale: myślisz, że odwrócenie tej części o 180 stopni może pomóc?
P.S. Właśnie doczytałem, że faktycznie ten prysznic rzekomo dobrze współpracuje z odpowiednimi screen holderami (właśnie doczytałem, że ten krążek tak właśnie się nazywa :) ). Być może to jest właśnie kwestia do głębszego zbadania :) dzięki!

« Odpowiedź #5754 dnia: 25 Kwiecień 2023, 17:11:10 »
Od w zasadzie dłuższego czasu obserwuję, że na ciastku mam takie "wżery" jak na załączonych zdjęciach.
A od czego są te wcięcia wokół krawędzi sitka?
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5755 dnia: 25 Kwiecień 2023, 17:21:51 »
Faktycznie, wygląda to nietypowo. Tak jakby na krawędzi prysznica było jeszcze jakieś ciało stałe ;). Wróżenie z fusów ;).

Offline bbxfreak

« Odpowiedź #5756 dnia: 25 Kwiecień 2023, 17:23:11 »
A od czego są te wcięcia wokół krawędzi sitka?
Od tego screen holdera (dispersion plate'a?) właśnie; on ma taki rant wokół i prysznic wchodzi głębiej, przez co ten rant wystaje. Myślisz, że może mam zbyt dużą dozę? A może uszczelka grupy mogłaby być wyższa? Obecnie kolba, żeby było szczelnie, ląduje przy zapięciu na ok. godzinie piątej.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5757 dnia: 25 Kwiecień 2023, 17:25:30 »
Zrób może fotkę tego ustrojstwa...

« Odpowiedź #5758 dnia: 25 Kwiecień 2023, 17:40:23 »
Dokładnie,  bo nie wiem, o co chodzi?
》tertium non datur《

Offline bbxfreak

« Odpowiedź #5759 dnia: 25 Kwiecień 2023, 17:54:30 »
Tak to wygląda:
IMG_20230425_173444037_compressed.jpeg
Rant wystaje poza płaszczyznę prysznica, stąd ta obwoluta w ciastku.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi