Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1548841 razy)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5610 dnia: 24 Luty 2023, 08:25:40 »
-- warto poznać podstawowy zakres słownictwa z analizy sensorycznej, by móc wyrazić jasno swoje odczucia.

Na forum tak, gdzie sobie możemy pogadać, choć wiadomo że każdy i tak wie lepiej. Ale w życiu (czyli kontakt z baristą czy palaczem) nie ma sensu - bo co, powiesz palaczowi że ma profil zmienić a barista przestawić młynek? Po prostu zmieniasz kawę na taką która bardziej podejdzie i tyle.

Ja akurat jestem anty-wzorcem bo piłem przez 5 lat jedną konkretną kawę, a jak się zepsuła to zmieniłem na inną i od roku kupuję tylko ją. Ja się mogę zmieniać, kawa ma zawsze smakować tak samo ;-)

Offline hammerhead

• Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
« Odpowiedź #5611 dnia: 24 Luty 2023, 08:32:46 »

[
Pewnie to nie będzie zaskoczeniem, ale dużą role w odczuwaniu smaków np w kawie, ma nasza dieta. Wywal sól, cukier i po miesiącu zaczniesz odczuwać takie rzeczy o których Ci się nie śniło [emoji14]

Soli i cukru używamy w domu tyle, że kupujemy może 1-2 kilogramy rocznie, mam wrażenie że aż tak źle że mną nie jest. Kawy nie słodzę od lat, herbatę czasem słodzę miodem, kiedy mam ochotę na wersję "po wegiersku".

A.co do testowania kawy po knajpach... Do knajp chodzę coś zjeść zwykle i w przeważającej większości przypadków kawa w nich jest słaba. Nie mam motywacji do wycieczek tylko na espresso. Stąd koncepcja zrobienia szkolenia dla baristy. Może się uda :)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5612 dnia: 24 Luty 2023, 08:49:26 »
Samo espresso z jasnych ziaren najlepiej próbować po knajpach,

O czym Ty piszesz po jakich "knajpach" jesteś na 101 % pewien że oni wiedzą co parzą co sprzedają.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #5613 dnia: 24 Luty 2023, 08:53:02 »
Knajpy = dobre kawiarnie. Chyba nie myślicie, że wysyłam was po jasne espresso do mcdonalda prawda?

« Odpowiedź #5614 dnia: 24 Luty 2023, 08:58:04 »
Nie mam motywacji do wycieczek tylko na espresso. Stąd koncepcja zrobienia szkolenia dla baristy.
kawowa turystyka to fajna rzecz. Ale generalnie w każdym mieście wojewódzkim masz na pewno przynajmniej jedną dobrą kawiarnie, nie trzeba jeździć specjalnie można zahaczyć przy okazji, w końcu espresso to łyk chwili : )
Nie wiem skąd jesteś, ale np taki Wrocław to kawowa mekka dla mnie przynajmniej, warto tam pojechać na weekend chociażby, tymbardziej że sam Wrocław jest cudowny i nudzić się tam nie można za bardzo.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #5615 dnia: 24 Luty 2023, 09:00:22 »
Knajpy = dobre kawiarnie.

A jeszcze nie tak dawno pisałeś że w Bielsku Białej z tym jest kiepsko ?

Nawet Ci odpisałem i podałem jak to było ze 40 lat wstecz  :)

To gdzie chodzisz pytam nie bez przyczyny mama do dzisiaj mieszka w Bielsku Białej mam tam mieszkanie więc jak będę to chętnie wpadnę do "dobrej kawiarni" na espresso z jasno palonej kawy.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #5616 dnia: 24 Luty 2023, 09:45:37 »
Hmm, panowie a co to jest właściwie ta jasno palona kawa, o której piszecie? Chyba chodzi o średnio palone kawy single origin do espresso? Bo to jest coś zupełnie innego niż jasne palenie, z którego można zrobić espresso, ale raczej żadna kawiarnia w Polsce, w codziennej ofercie takich rzeczy nie ma.

Stąd koncepcja zrobienia szkolenia dla baristy. Może się uda :)
Jeśli chcesz coś takiego zrobić, to zastanów się może żeby znaleźć ogarniętego baristę lokalnie i poprosić, żeby Cię prywatnie podszkolił na Twoim ekspresie.
« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2023, 09:49:35 wysłana przez krystians »

Offline hammerhead

« Odpowiedź #5617 dnia: 24 Luty 2023, 09:54:51 »

Jeśli chcesz coś takiego zrobić, to zastanów się może żeby znaleźć ogarniętego baristę lokalnie i poprosić, żeby Cię prywatnie podszkolił na Twoim ekspresie.

To jest mój Graal na dziś, dokładnie tego bym chciał. Co mi po tym, że zrobię kilka espresso na La Marzocco wielkości parowozu mieląc na Mazzerze? ;)
Jeśli masz jakiekolwiek pomysły jak szukać kogoś takiego, to jestem bardzo zainteresowany:) W grę wchodzi szkolenie grupowe, bo córkę też chciał bym przeszkolić:D

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #5618 dnia: 24 Luty 2023, 09:58:44 »
Ja bym zrobił po prostu rekonesans gdzie jest jakaś dobra kawiarnia i kto jest tam ogarnięty. Potem poszedł na kawę i pogadać.

Offline hammerhead

« Odpowiedź #5619 dnia: 24 Luty 2023, 10:00:45 »
Heh... Nie wiem, gdzie są dobre kawiarnie.
Może zacznę od coffedesku na Wilczej :D

« Odpowiedź #5620 dnia: 24 Luty 2023, 10:03:15 »
W Bielsku mieszkam, więc tutaj pije kawę w domu, "na miasto" kawę to jeżdżę do Wrocka tak naprawdę :). Ale w BB masz Propera (mam 2 lokale + jeden w Czechowicach) i to jest taki pewny punkt. Jest Grunt (kiedyś We Coffee) w Nowym Mieście - tutaj trochę gorzej, chłopaki palą bardzo nierówno, 3 razy im wyjdzie, a raz nie, co ma odzwierciedlenie w kawie niestety. Na rynku jest Barometr, niedaleko Akwarium. Jest jeszcze przy parku Słowackiego niepozorna kawiarnia Kozak, ale tam to klasyczne esspreso z ciemnych ziaren. Ale dobre.
jest jeszcze kilka pomniejszych Kawiarnii, ale tam nie byłem więc się nie wypowiem. Np dobrze wygląda Kaffka przy teatrze. O jeszcze przy teatrze jest Cremino, ale tam też raczej ciemnopalone. Generalnie w BB łatwiej napić się dobrej kawy niż zjeźć obiad heh.

@krystian tu masz rację. Dla mnie single w epsresso są już odważne, na przelew w kolbie trochę mi szkoda kawy i brakuje umiejętności. Próbowałem i poległem, jestem jednak zdania, że wolę używać rzeczy zgodnie z ich przeznaczeniem :P

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5621 dnia: 24 Luty 2023, 10:12:55 »
Moim zdaniem lepiej wybrać konkretne szkolenie dla baristy. Właśnie na profesjonalnym sprzęcie -- tylko tak poznasz espresso i dowiesz się w czym rzecz. Potem sam znajdziesz własną drogę. Skąd wiadomo, że jakiś profesjonalny barista poradzi sobie z kawą w domowych czyli zgoła innych niż jego ulubione warunkach?

Offline hammerhead

« Odpowiedź #5622 dnia: 24 Luty 2023, 10:24:31 »
Fakt, ale z drugiej strony dobry barista wyczaruje sensowne espresso na niemal każdym sprzęcie. Przynajmniej tak to wygląda na YouTube;)
Anyway, szkolenie mam w planach i budżet na nie przewidziany. Kwestia tylko tego gdzie i jak to zrobić żeby miało to sens.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #5623 dnia: 24 Luty 2023, 11:16:59 »
Jak jesteś z Wawy, to na pewno coś się znajdzie. Napisałem do Pawła z Nancy Lee, który szkoli baristów od wielu lat, to może podsunie jakieś rozwiązanie.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5624 dnia: 24 Luty 2023, 11:31:35 »
Fakt, ale z drugiej strony dobry barista wyczaruje sensowne espresso na niemal każdym sprzęcie
Nie byłbym tego taki pewien ;). Espresso to trudna sztuka. Czasami nie sposób ogarnąć drobiazgów. Nawet mistrzowie SAC-BC mają z tym problemy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi