Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1085086 razy)

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5625 dnia: 24 Luty 2023, 12:18:39 »
A tymczasem mój Geaef dziś miał focha. Wczoraj zrobiłem w miarę dobre espresso, dziś na tym samym ustawieniu przepływ 0.4 g/s, musiałem cofnąć o oczko. Ale po cofnięciu wyszło znowu w miarę nieźle.
Fotka nieaktualna, bo sprzed 2 dni chyba, ale jest:




Edit:

Jak jesteś z Wawy, to na pewno coś się znajdzie. Napisałem do Pawła z Nancy Lee, który szkoli baristów od wielu lat, to może podsunie jakieś rozwiązanie.

Bardzo dziękuję!
« Ostatnia zmiana: 24 Luty 2023, 12:22:54 wysłana przez hammerhead »

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5626 dnia: 25 Luty 2023, 16:57:24 »
Przepraszam za post pod postem, ale nie moge edytować.
Dziś w gęściej rozpaczy kupiłem kawę marketową ;) Na oko spodziewałem się najgorszego bo palona względnie jasno i nierówno...

Doza 19.5 grama, 38 sekund (ale 7 preinfuzji, jak to defaultowo na Sage), ratio 2:1, klasyka. Graef mielił bez fochów.

No i szok. Praktycznie zero kwasowości, może trochę goryczki, ale nie mam jak zmielić o pół oczka grubiej; może obniżę temperaturę do 93. Ale liczy się to, że kwasu ni ma, kapitalna tekstura, gęsta i lepka, ciemna czekolada i troszkę karmelu, nawet delikatna słodycz. Czad.

Idę spróbować sobie szkolenie umówić;)



Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5627 dnia: 25 Luty 2023, 16:59:54 »
Poczytaj sobie o kawie monsunowanej. Ciekawe historie :).

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5628 dnia: 25 Luty 2023, 17:00:32 »
Wiem :) Dlatego ja wziąłem.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6330
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5629 dnia: 25 Luty 2023, 17:34:35 »
Super, że jest postęp. Myślę że jak będzie nowy młynek, to smaczna ekstrakcja będzie dużo łatwiejsza, także z trudniejszymi kawami. Monsunowe Indie są dobre na początek, bo nie są wymagające w ekstrakcji, dobrze wychodzą nawet w automatach.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 655
  • Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5630 dnia: 25 Luty 2023, 19:30:37 »
Idę spróbować sobie szkolenie umówić;)

Wyłącz preinfuzję dopóki nie zmienisz młynka. Jak już zmienisz młynek, to zostaw ją nadal wyłączoną. Reszta już pójdzie z górki ;-)

Offline THRaKeD Mężczyzna

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5631 dnia: 27 Luty 2023, 16:19:04 »
Pewnie to nie będzie zaskoczeniem, ale dużą role w odczuwaniu smaków np w kawie, ma nasza dieta. Wywal sól, cukier i po miesiącu zaczniesz odczuwać takie rzeczy o których Ci się nie śniło  A tak na serio głównie sól i cukier upośledzają nasz język. Tu nawet nie chodzi o to, żeby je wyrugować, ale maksymalnie ograniczyć.
A jak mają się do tego takie słodziki jak ksylitol czy erytrytol? Czy też degradują zmysł smaku?

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5632 dnia: 27 Luty 2023, 17:21:49 »
Z mojego doświadczenia wynikało by, że tak.
Słodzików często sypie się sporo, co wywołuje tolerancję na słodki smak.
Od kiedy przestałem używać słodzików moje zapotrzebowanie na cukier zmalało bardzo.

Offline THRaKeD Mężczyzna

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5633 dnia: 28 Luty 2023, 08:28:51 »
Tolerancja na słodki smak to jedno, a upośledzenie smaków to drugie.
Tolerancję na słodki smak rozumiem i znam z doświadczenia, potrafię nią "zarządzać".
slsar_02 wspomniał o upośledziałającym działaniu soli i cukru na odczuwanie innych smaków i to mnie zaciekawiło.

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5634 dnia: 28 Luty 2023, 10:01:07 »
Mnie w sumie też, ale nie bardzo mnie to przekonuje.
Faktem jest, że sól i cukier dominują mocno doznania i duża ilość cukru lub soli może zamaskować smak/percepcję.
Paradoksalnie, odpowiedni dodatek soli lub cukru w moim odbiorze potrafi podbić niektóre nuty smakowe/zapachowe; nie na darmo w kuchni sól jest klasyfikowana jaki wzmacniacz smaku, a nie przyprawa (i ile wiem).

Offline THRaKeD Mężczyzna

  • Wiadomości: 69
  • Ekspres: AeroPress, kawiarka
  • Młynek: Timemore C3
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5635 dnia: 28 Luty 2023, 10:56:12 »
Paradoksalnie, odpowiedni dodatek soli lub cukru w moim odbiorze potrafi podbić niektóre nuty smakowe/zapachowe;
Zdecydowanie, np. odrobina soli wzmacnia wrażenie słodkości.

Offline kabzior

  • Wiadomości: 835
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5636 dnia: 28 Luty 2023, 14:43:38 »
Słodzików często sypie się sporo

"Sporo" to niemierzalna jednostka więc ciężko się odnieść, ale co do zasady słodziki są w percepcji od kilkuset do kilku tysięcy razy słodsze od sacharozy, więc to "sporo" to chyba nie do końca tak.
Chyba że mówimy o dawkowaniu przez użytkownika końcowego wedle zasady (jak na przykład wielu ludzi robi z proszkiem do prania) - co mi tu będą pisać że tyle, dam 10x tyle, lepiej się upierze, to wtedy tak :D

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5637 dnia: 28 Luty 2023, 14:54:11 »
Słodzików często sypie się sporo

"Sporo" to niemierzalna jednostka więc ciężko się odnieść, ale co do zasady słodziki są w percepcji od kilkuset do kilku tysięcy razy słodsze od sacharozy, więc to "sporo" to chyba nie do końca tak.
Chyba że mówimy o dawkowaniu przez użytkownika końcowego wedle zasady (jak na przykład wielu ludzi robi z proszkiem do prania) - co mi tu będą pisać że tyle, dam 10x tyle, lepiej się upierze, to wtedy tak :D
Używałeś słodzików kiedyś? Ja tak, długo.
Zaczynałem od 1 lub 2 tabletek na kubek, pod koniec sypałem 3. Generalnie 1 tabletka to ma być równoważnik 1 łyżeczki cukru...
Od kiedy odstawiłem słodziki zapotrzebowanie  na cukier stopniowo spadło mi do poziomu 1 łyżeczki kawowej na kubek, mniej więcej.
Słodzików do słodzonych napojów dodaje się dużo, bo słodkie = smaczne, a nie ma kalorii, więc jedziemy. Myślę że to głównie to. Napoje ze słodzikami są dla mnie teraz niemal za słodkie, zresztą napoje z cukrem też, tylko nawet bardziej. Nie mam żadnych możliwości zweryfikowania swoich jednostkowych doświadczeń, ale słodkie = smaczne. Dlatego tak myślę.

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5638 dnia: 03 Marzec 2023, 18:31:04 »
Hmmm.
Przepraszam za post pod postem.
Za mocno ubite?... Błędy w dystrybucji na środku?... :(


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5639 dnia: 03 Marzec 2023, 18:51:20 »
Nie było tak źle. @GostRado zaraz podpowie Ci swoją metodę na ładne "lejki". Najważniejsze i wystarczające jest to, by kawa nie "sikała" na boki sprayem.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi