Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1085053 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3465
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5580 dnia: 21 Luty 2023, 14:35:14 »
Propaganda i dezinformacja.
Kawa jest kwaśna i gorzka :) Słodka z mlekiem lub cukrem :)

Offline hammerhead

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5581 dnia: 21 Luty 2023, 16:47:43 »
Etam.
Kiedyś piłem tylko z mlekiem i cukrem.
Potem tylko z mlekiem.
A teraz z reguły bez  i zwykle jest to americano. Espresso rozcieńczone wodą pozwala mi się cieszyć różnymi fajnymi smaczkami, a jak kawa jest dobra to nie jest ani kwasna, ani gorzka. Kawowa jest ;)

Offline Tomo Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: NS Oscar 2 | NS Musica [WIP] | Phin
  • Młynek: J-max | Sculptor 064s
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5582 dnia: 22 Luty 2023, 10:58:20 »
A ja mam takie pytanie:
Przerzucam się ze SMEGa na SAGE bambino plus - pracuje się z tym ekspresem o wiele przyjemniej (takie mam odczucia), ale kawa dalej kwaśna wychodzi (Peru San Antonio z blue orca).
Ponoć SAGE pomimo PID, lubi średnie/mocne palenie bo ma tem ustawioną na 93 stopnie.
I tu pytanie jaka kawa by do niego pasowała, żeby kwasu nie było? Widzę blue orca ma Brazylię, ale oni wszystko na "Omniroast" robią, więc to chyba bardziej w stronę jasnego/średniego palenia jest, tak?
Ktoś miał doświadczenie z tą kawą do Bambino? A może jakaś inna ciekawa? Orzechowe nutki?
Wcześniej w SMEGu robiłem India z Gdańskiej palarni kawy i była bardzo dobra (w mleku), aczkolwiek mam wrażenie, że ten SMEG jak się go pogłaszcze to łapie więcej niż 93 stopnie.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5442
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5583 dnia: 22 Luty 2023, 11:01:16 »
kawa dalej kwaśna wychodzi (Peru San Antonio z blue orca).
Sam sobie odpowiedziałeś:
Widzę blue orca ma Brazylię, ale oni wszystko na "Omniroast" robią, więc to chyba bardziej w stronę jasnego/średniego palenia jest, tak?
Spróbuj tych:

https://eurocafe.com.pl/cafe-espresso-la-vaca.html

https://javacoffee.pl/collections/kawa/products/kawa-java-classic-espresso-blend-001
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2023, 11:03:51 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Tomo Mężczyzna

  • Wiadomości: 131
  • Ekspres: NS Oscar 2 | NS Musica [WIP] | Phin
  • Młynek: J-max | Sculptor 064s
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5584 dnia: 22 Luty 2023, 11:18:03 »
Niezawodny Rado jak zwykle z pomocą :D
classic espresso już zamówione  :mrgreen: :kawa:

Online krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6330
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5585 dnia: 22 Luty 2023, 11:50:06 »
Kawa jest kwaśna i gorzka
Dlatego kawa powinna być oficjalną szczepionką na życie w Polsce ;)


Offline kabzior

  • Wiadomości: 835
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5586 dnia: 22 Luty 2023, 12:26:41 »
Czyli nie wszystko słodkie co jest cukrem. Możesz polecić jakąś przystępną lekturę na ten temat?

Ciężko znaleźć rozsądnie opisane to gdzieś w sieci, tak żeby było bez zbytniego wchodzenia w chemię, a jednocześnie w miarę obiektywnie, a nie jako część jakiejś cudownej diety czy czy innej prawdy objawionej ;)
Może zerknij tutaj, PZH wypowiada się rozsądnie i w miarę stonowanie, chociaż nie wyczerpuje tematu:
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/ile-weglowodanow-w-tym-cukrow-zawiera-produkt/
https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/cz-1-weglowodany-nie-takie-straszne-jak-je-maluja/

Po angielsku tutaj znajdziesz trochę info:
https://www.medtronicdiabetes.com/loop-blog/carb-vs-sugar-understand-nutrition-labels/
https://atlasbiomed.com/blog/carbs-vs-sugar-what-is-the-difference/

No i zawsze Harvard przychodzi z pomocą :)
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/

jaka jest ta proporcja w kawie ?

Tak jak pisze @pj.w cukrów prostych jest mniej więcej do 10%, chociaż dyskusyjnym pozostaje czy zawsze jest to sacharoza (ale pewnie wynika to z faktu, że sacharoza bardzo łatwo hydrolizuje do monosacharydów, więc zależy od metody badawczej). Zawartość całkiem sporo różni się dla Arabiki i Robusty



Tutaj z podziałem na poszczególne mono- oligo- i poli-sacharydy oraz w dolnej części podział na rozpuszczalne i nierozpuszczalne, który pokazuje nam, że całkowita zawartość węglowodanów w kawie wynosi ok 50%



I znowu tak jak słusznie zauważył @pj.w praktycznie cała sacharoza (czy jakiekolwiek inne cukry proste) spalają się w wypalaniu kawy






Offline hammerhead

  • Wiadomości: 162
  • Ekspres: Sage Dual Boiler, wcześniej LPC
  • Młynek: Komendant, DF83
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5587 dnia: 22 Luty 2023, 13:09:27 »


A ja mam takie pytanie:
Przerzucam się ze SMEGa na SAGE bambino plus - pracuje się z tym ekspresem o wiele przyjemniej (takie mam odczucia), ale kawa dalej kwaśna wychodzi (Peru San Antonio z blue orca).
Ponoć SAGE pomimo PID, lubi średnie/mocne palenie bo ma tem ustawioną na 93 stopnie.

Ja mam podobnie doświadczenia z omiroast, acz u mnie akurat z Rocket Bean. Podniesienie temperatury z defaultowych 93 do 95 stopni nie zmieniło praktycznie nic, espresso było wciąż bardzo kwaśne (acz po konwersji do americano nie było az tak źle).
Omniroasty chyba tak już mają i tyle.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5588 dnia: 22 Luty 2023, 13:43:04 »
a nie jako część jakiejś cudownej diety czy czy innej prawdy objawionej ;)
Cóż to za genialna myśl twórcza i przesłanie Ci przyświeca?


Ze zbyt kwaśnym espresso najlepiej przejść na większe formaty: lungo, drip itp. Temperatura ma większy wpływ na gorycz.
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2023, 14:09:07 wysłana przez Antonio »

Offline kabzior

  • Wiadomości: 835
  • Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5589 dnia: 22 Luty 2023, 14:19:13 »
Cóż to za genialna myśl twórcza i przesłanie Ci przyświeca?

Taka, że @krystians zapytał o źródła opisujące różnice w obrębie grupy cukrów, a ciężko znaleźć strony skupione wyłącznie na sensownym wyjaśnieniu tego zagadnienia, większość koncentruje się na "jedz to, nie jedz tamtego, to jest szkodliwe, a tamto nie". A nie to jest przedmiotem dyskusji.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5590 dnia: 22 Luty 2023, 14:27:52 »
Fakt, że dużo literatury na temat kawy nie trzyma się kupy ;).

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5442
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5591 dnia: 22 Luty 2023, 17:59:46 »
Niezawodny Rado jak zwykle z pomocą :D
classic espresso już zamówione  :mrgreen: :kawa:
Nie chwal dnia przed zachodem słońca, ale na 99,99% :) powinieneś być usatysfakcjonowany, a jak jeszcze wyczujesz jedynie znikomą kwasowość jeżyn, to będziesz w domu  :kawa:
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2023, 18:02:20 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5592 dnia: 22 Luty 2023, 18:09:13 »
jedynie znikomą kwasowość jeżyn
:mrgreen:

Offline rollo45 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1445
  • Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5593 dnia: 22 Luty 2023, 18:13:49 »
powiem szczerze ze od czasu przejścia na dźwignie kwaśnych kaw u mnie nie uświadczysz:):)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10643
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5594 dnia: 22 Luty 2023, 18:45:30 »
To jest bardzo ciekawe. Myślę, że te kwaśne wrażenia w ogromnej mierze zależą od nas samych. Dobrze zrobione espresso z jasnej kawy też można określić mianem słodkiego... Ale jesteśmy w mniejszości.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi