Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549613 razy)

Offline MrBobert:) Mężczyzna

• Ekspres: Perkolator, gaggia
  • Młynek: Eureka minion single dose
Odp: Pomóż mi, robię espresso
« Odpowiedź #5325 dnia: 13 Październik 2022, 21:01:44 »
@Koma
Czy ty jesteś poważnym człowiekiem?
Rób wszystko tak jak się należy, ratio 1:2, 1:2.5, a jak ci będzie za mało płynu to sobie dolej wody - tylko nie nazywaj tego espresso.
Nie kombinuj jak koń pod górę

Czemu ?. Jak sie chce to mozna tak nazwane lungo espresso zrobić.
lol

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #5326 dnia: 13 Październik 2022, 21:20:08 »
Można zrobić, tylko nie można narzekać że gorzka czy wodnista.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #5327 dnia: 13 Październik 2022, 21:54:02 »
chciałbym uzyskać dwie filiżanki po 28 gram kawy .

Jak ma być więcej kawy w filiżankach to musi być większe sitko albo większe ratio z aktualnej dozy.

Jest tu jednak pewien problem bo więcej kawy w sitku to więcej "koniecznej pracy do wykonania" aby tą kawę poprawnie zaparzyć ;)

Moim zdaniem lepiej kombinować w pierwszej kolejności z ratio. Jeśli kawa to typowy wypał pod espresso to z temperaturą można celować w okolice 94 stopni, ciemny wypał okolice 90, coś jaśniejszego to i 96.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5328 dnia: 14 Październik 2022, 06:12:04 »
:
》tertium non datur《

Offline Koma

• Ekspres: Vibiemme Domobar Inox
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #5329 dnia: 14 Październik 2022, 08:48:59 »
chciałbym uzyskać dwie filiżanki po 28 gram kawy .

Jak ma być więcej kawy w filiżankach to musi być większe sitko albo większe ratio z aktualnej dozy.

Jest tu jednak pewien problem bo więcej kawy w sitku to więcej "koniecznej pracy do wykonania" aby tą kawę poprawnie zaparzyć ;)

Moim zdaniem lepiej kombinować w pierwszej kolejności z ratio. Jeśli kawa to typowy wypał pod espresso to z temperaturą można celować w okolice 94 stopni, ciemny wypał okolice 90, coś jaśniejszego to i 96.

Dzięki za podpowiedzi bez złośliwości i obrażania ! Będę oczywiście robił próby z tymi temperaturami i zobaczymy co wyjdzie.
Jaką kawę najlepiej wybrać do prób ( lubię jak jest troszeczkę kwasowości w smaku) ?

Offline Koma

« Odpowiedź #5330 dnia: 14 Październik 2022, 08:53:14 »
:
Dzięki , znam te tabelki. Moje pytanie o Ratio wynikało z chęci nie przelewania tych 20 gram z jednej do drugiej filiżanki (nie lubię dużych naczyń), ale oczywiście mogę to zrobić i będzie od razu wymieszana.😉

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5331 dnia: 14 Październik 2022, 10:09:45 »
Ja chyba nie rozumiem w czym rzecz, jeżeli masz 17g kawy to podstawiasz jedną filiżankę i masz w niej  35g dobrego uzysku, jeżeli chcesz przeciągnąć kawę i nie mieć espresso to podstawiasz dwie filiżanki i dolewasz do obu wody z czajnika, co tu przelewać? Jeżeli mają być dwa podwójne espresso, doppio, to robisz najpierw jedno później drugie, teoretycznie doppio może mieć ok 50-60ml wtedy będzie bardziej owocowe i mniej intensywne, z innym ratio ok 1:3 - 1:35 W teorii espresso z 8,5g kawy robimy espresso 25-30ml, ja z 8g zrobię najwyżej ristretto a na pojedynczą kawę espresso używam sitka z 14g kawy i ok 30ml/g uzysku.

Offline Koma

« Odpowiedź #5332 dnia: 14 Październik 2022, 12:40:09 »
Ja chyba nie rozumiem w czym rzecz, jeżeli masz 17g kawy to podstawiasz jedną filiżankę i masz w niej  35g dobrego uzysku, jeżeli chcesz przeciągnąć kawę i nie mieć espresso to podstawiasz dwie filiżanki i dolewasz do obu wody z czajnika, co tu przelewać? Jeżeli mają być dwa podwójne espresso, doppio, to robisz najpierw jedno później drugie, teoretycznie doppio może mieć ok 50-60ml wtedy będzie bardziej owocowe i mniej intensywne, z innym ratio ok 1:3 - 1:35 W teorii espresso z 8,5g kawy robimy espresso 25-30ml, ja z 8g zrobię najwyżej ristretto a na pojedynczą kawę espresso używam sitka z 14g kawy i ok 30ml/g uzysku.
To bardzo proste, wylewki w kolbie do E61 (mojej) ,są mocno od siebie oddalone, wiec żeby się nie wylewało na boki to stosuję dwie filiżanki (50ml) . Jak bym chciał zrobić espresso w jednej filiżance to musiałaby być dość szeroka, a takie mi się zwyczajnie nie podobają. Dla mnie równie ważne co napój jest to z czego to będę pił , szczególnie przy tak małych ilościach i całej tej długiej otoczce celebry.
Mogę oczywiście użyć kolby z jedną wylewką, ale wygodniej jest mi ustawić z podwójną na blacie, ponieważ się sama trzyma .🙂 I jeszcze miałem jeden powód używania podwójnej wylewki, mianowicie jedna filiżanka jest (dopóki się uczę ) na spróbowanie czy tą drugą mogę podać gościowi .😉
Zapomniałem że miałem jeszcze jeden powód : drugą filiżanką jest specjalna szklaneczka z miarką do espresso .
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2022, 12:55:50 wysłana przez Koma »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #5333 dnia: 14 Październik 2022, 12:48:21 »
Zawsze można zmienić dwie wylewkę na pojedynczą. Poza tym przy prawidłowej ekstrakcji (odpowiednie ratio), nawet przy dwóch wylewkach espresso trafia do tradycyjnej filiżanki.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5334 dnia: 14 Październik 2022, 17:11:14 »
Mogę oczywiście użyć kolby z jedną wylewką, ale wygodniej jest mi ustawić z podwójną na blacie, ponieważ się sama trzyma .
Sprawdza się uchwyt z wycięciem na wylewkę.
》tertium non datur《

Offline KawaGorzkaINiedobra

« Odpowiedź #5335 dnia: 15 Październik 2022, 20:03:03 »
Nagranie 1 to hayb black przy młynku skręconym na 10, drugie la vaca na ustawieniu 15. Kawa od gorana wyszła mi świetna, gęsta i o łagodnym smaku. Hayb, mimo bardzo powolnej ekstrakcji z powodu drobnego przemiału bez rewelaji. Smakuje ok, zbalansowany smak ale nut opisanych w profilu nie czuję nadal. No nie wychodzą mi te ich kawy mimo upartych prób xD

https://imgur.com/a/90Sc6Sg

W obu przypadkach ciastka były trochę błotniste, przy odbijaniu zostawały kawałki przyklejone do sitka portafiltru.
ascaso dream zero / g-iota

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #5336 dnia: 15 Październik 2022, 20:46:40 »
Na nuty opisane w profilu weź duża poprawkę :), natomiast jak dla mnie kawa od Gorana która ci smakowała wyglada na zbyt długa ekstrakcję wiec zmieliłBym jeszcze grubiej powinno być lepiej , eksperymenty z  Hayabem na razie bym sobie darował .

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #5337 dnia: 15 Październik 2022, 20:48:13 »
Nie słychać pompy, przynajmniej u mnie, trudno powiedzieć po jakim czasie od startu pracy pompy zaczyna płynąć espresso. Wydaje mi się, że zmielone zbyt drobno. Mieścisz się z dozą 40g naparu w czasie 25-35s, bo wydaje mi się że raczej nie ?
Zostań przy kawie Gorana.

Offline KawaGorzkaINiedobra

« Odpowiedź #5338 dnia: 15 Październik 2022, 20:59:06 »
audio wyciąłem żeby zmniejszyć wielkość nagrań, pierwsze krople spadają w przedziale 4-6s od rozpoczęcia pracy pompy. W obu przypadkach starałem się o ekstrakcję w przedziale 35-40s. La vaca mieściła się z dozą, hayb wyszło mniej.

Jeśli chodzi o nuty - wiem po filmikachc Hoffmana że należy do tego podchodzić z pewnym dystansem  ;) Ale i tak, wychodzę z założenia że w ciemno palonej kawie raczej nie ma miejsca na owocowe aromaty z powodu samego rodzaju palenia. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

I tak, hayb chyba sobie odpuszczę. Przynajmniej do momentu kiedy uda mi się ich odwiedzić i sprawdzić jak poprawnie przyrządzona ma smakować ;p
ascaso dream zero / g-iota

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #5339 dnia: 15 Październik 2022, 21:13:02 »
A jaka dozamielonki? Ile kawy w sitku?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi