Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1548816 razy)

Offline KawaGorzkaINiedobra

Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #5055 dnia: 11 Marzec 2022, 19:47:59 »
Ja sypie 16g kawy  czasem mam z tego 30g uzysku, czasem 32 a czasem 35.

Na tych samych ustawieniach próbuję blue blend od HAYB. 18g doza, robię w podwójnym sitku więc docelowo uzysk powinien być około 72g, po 36g na filiżankę?

W 23 sekundy wyszło mi 122g. W smaku koszmarnie kwaśna. Bardzo wąski strumyk podczas ekstrakcji.

Dane, które podałeś rozjeżdżają się, przy  wąskim strumyczku  przez 23 s. nie może wyjść 
   122 g. Chyba że inaczej rozumiesz "wąski strumyk" albo/i  nie było to 23 s.

ROSS, nie patrz po sobie - masz własne wyobrażenie wg swoich doświadczeń. Podjedź na Orlen, czy inną "maszynownię" i zobacz, jak ładnie z dwóch "mysich ogonków" w parę sekund powstaje wielkie kawsko. KawaGorzkaINiedobra porównuje swój strumyk do tych ładnych z filmów na YT, czy gdzie indziej. Inna sprawa, że jakby przybliżył oko tak, jak dla tych filmów robi się zbliżenie, to zawsze wyszłoby grubo :-)

Tego, muszę przyznać, nie wziałem pod uwagę. Zbliżenie makro może faktycznie spowodować że na nagraniu wygląda to o wiele bardziej okazale niż w rzeczywistości ;p
ascaso dream zero / g-iota

Offline szarud Mężczyzna

• Ekspres: Clever Dripper, kawiarka, AP, phin, V60
  • Młynek: KM3873
« Odpowiedź #5056 dnia: 15 Marzec 2022, 09:33:43 »
@bukoś, może to pomoże? Polecam też inne filmy na kanale. Zwłaszcza ostatni o dokalibrowaniu kawy. :)

Offline bukoś

« Odpowiedź #5057 dnia: 15 Marzec 2022, 14:11:56 »
@szarud dzięki kolego za link, oglądałem już niektóre filmy tego autora... ale tego jeszcze nie, napewno obejrzę ;-)

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #5058 dnia: 15 Marzec 2022, 22:45:18 »
ROSS, nie patrz po sobie - masz własne wyobrażenie wg swoich doświadczeń. Podjedź na Orlen, czy inną "maszynownię" i zobacz, jak ładnie z dwóch "mysich ogonków" w parę sekund powstaje wielkie kawsko. (...) Inna sprawa, że jakby przybliżył oko tak, jak dla tych filmów robi się zbliżenie, to zawsze wyszłoby grubo

I chyba tak jest, obsługując ekspres ręczny  obserwujemy strumyk z bardzo bliska, więc  wiemy kiedy jest  gruby.  Co do Orlenu,  tam są automaty, więc trudno to porównywać. Podzielam twoje spostrzeżenie, że kiedy   strumień  niemal nie mieści się  wylewce  to zawsze jest  dobrze lub bardzo dobrze, zakładając, że nie używamy robusty. Espresso to jednak trochę  jak  dzieło sztuki i  trzeba się z tym pogodzić, a  dzielenie włosa na czworo, podobnie jak  próby ostatecznego  zalgorytmizowania  procesu  parzenia,  chyba  nie prowadzą do celu. 

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #5059 dnia: 17 Marzec 2022, 09:08:40 »
Co do Orlenu,  tam są automaty, więc trudno to porównywać.

Chodziło mi tylko o obserwację :-)

zakładając, że nie używamy robusty.

W optymalnej, wg mnie, mieszance z Włoch 20% robusty. Choć są i 100%we arabiki, które ładnie się sprawiają.

dzielenie włosa na czworo, podobnie jak  próby ostatecznego  zalgorytmizowania  procesu  parzenia,  chyba  nie prowadzą do celu

Od pewnego czasu o tym piszę, choć z entuzjazmem się nie spotykam. :-)

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #5060 dnia: 17 Marzec 2022, 12:32:59 »
Od pewnego czasu o tym piszę, choć z entuzjazmem się nie spotykam.

Cóż, entuzjaści espresso dzielą się na  tych co,  1/ praktykują magię, 2/ mają "naukawe" podejście do problemu, 3/ są realistami i wiedzą, że robienie espresso jest bliższe sztuki, podobnie jak dobra kuchnia.

I znów będzie g***- burza. A może i ostrzeżenie od moderacji.  [emoji38]

Offline ktm777

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso I-1 mini
« Odpowiedź #5061 dnia: 19 Marzec 2022, 21:31:53 »
@bukoś, 45g uzysku z 16g kawy w 25s, to ratio prawie 1:3, trochę zbyt dużo. Sette 30 nie pozwoli Ci na idealne dial-in więc pokombinuj z większą dozą. Spróbuj może 17g i ustaw młynek na 10, tak, żeby uzyskać około 35g naparu w czasie do 30s, nie trzymaj się kurczowo 25s.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #5062 dnia: 20 Marzec 2022, 12:28:34 »
@bukoś, Sette 30 nie pozwoli Ci na idealne dial-in
Skąd taki wniosek? Sette 30 pozwoli na idealne dial-in
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline ktm777

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Ascaso I-1 mini
« Odpowiedź #5063 dnia: 21 Marzec 2022, 00:11:33 »
@bukoś, Sette 30 nie pozwoli Ci na idealne dial-in
Skąd taki wniosek? Sette 30 pozwoli na idealne dial-in
Bez zmiany dozy?

Offline Lewic

• Ekspres: v60, AP, Rota, automat DeLonghi
  • Młynek: MYM54 -> JE-Plus
« Odpowiedź #5064 dnia: 21 Marzec 2022, 11:22:18 »
Doszedłem do momentu, w którym kawa ma już 2 miesiące odkąd ją piję i pojawiły się problemy z poprawnym (?) zrobieniem. Kawka to Ariadna, ekspres to Rota. Przez cały czas wychodziły mi piękne tygrysy na powierzchni, potem byłem chory, kawę odstawiłem na ca 1,5 tygodnia i po tym czasie tygrysów brak, a smak jest taki "spalony". Próbowałem iść zarówno w kierunku grubszego, jak i drobniejszego mielenia. Może kawę trzeba było wypić szybciej?

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #5065 dnia: 21 Marzec 2022, 11:28:10 »
pojawiły się problemy z poprawnym (?) zrobieniem
Co masz na myśli? Tygrysy nie są wyznacznikiem smaku kawy. To tylko ładny aspekt wizualny ale niekoniecznie smakowy. Za spalenia może być odpowiedzialny czas ekstrakcji lub temperatura. Niekoniecznie szoty po 20-25 sekundowe muszą być złe.
Może kawę trzeba było wypić szybciej?
Pamiętaj, że katar czy przeziębienie (temperatura) też może zmienić Twoje odczuwanie smaków i aromatów.

Offline Lewic

• Ekspres: v60, AP, Rota, automat DeLonghi
  • Młynek: MYM54 -> JE-Plus
« Odpowiedź #5066 dnia: 22 Marzec 2022, 13:19:42 »
pojawiły się problemy z poprawnym (?) zrobieniem
Co masz na myśli? Tygrysy nie są wyznacznikiem smaku kawy. To tylko ładny aspekt wizualny ale niekoniecznie smakowy. Za spalenia może być odpowiedzialny czas ekstrakcji lub temperatura. Niekoniecznie szoty po 20-25 sekundowe muszą być złe.

O widzisz, to cenne info dla mnie, bo jakoś się zafiksowałem na tych tygrysach. Czas ekstrakcji i temperaturę utrzymuję tak, samo jak wcześniej. Bawię się teraz wyłącznie grubością przemiału.

Cytuj (zaznaczone)
Może kawę trzeba było wypić szybciej?
Pamiętaj, że katar czy przeziębienie (temperatura) też może zmienić Twoje odczuwanie smaków i aromatów.

To może kwestia zatok, faktycznie, będę mieć to na uwadze w przyszłości. Niemniej wracając do mojego pytania, ile otwarta może stać kawa do espresoo?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #5067 dnia: 22 Marzec 2022, 13:41:59 »
Na początku marca kupiłem kawę paloną 8 stycznia, wybitna w smaku i aromacie, nie wiem jaka była by gdyby trafiła do mnie palona tydzień czy dwa wcześniej niż ją kupiłem. Piłem ją na zmianę z innymi ziarnami ok 2 tygodni i nic złego się dalej nie działo. Jeżeli leżała by w hopperze i do tego dużym to zależnie od temperatury, wilgotności pewnie stopniowo by się utleniała i wietrzała. Dwa miesiące dla kawy w młynku to już dość długo, dla kawy zapakowanej przez palarnię to normalny okres czasu przechowywania. Pod koniec paczki, tyle że u mnie to zazwyczaj ok 5-7 dni picia skręcam stopniowo młynek i mielę drobniej bo pojawia się kanałowanie i bałagan w kuchni. Resztki zostawione w młynku na dwa tygodnie podczas urlopu zazwyczaj są już słabe i podsuszone.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #5068 dnia: 22 Marzec 2022, 13:42:52 »
Niemniej wracając do mojego pytania, ile otwarta może stać kawa do espresoo?
Nie ma na to też jednoznacznej odpowiedzi. Jak kawa która mi nie podchodziła, zdarzyło się wypić z paczki otwartej po miesiącu. Oczywiście z korektą przemiału, w efekcie nieco zmniejszonej intensywności w smaku. Zdarzyło się też że kawa starsza nieco gubiąc jakiś walor smakowy nagle zaczęła mi bardziej smakować.

Jak po 2 miesiącach kawa przestaje smakować i żeby nie marnować ziarna, może spróbować przejść na americano (rozwodnione to też inna intensywność spalenizny), może warto dosłodzić, dodać mleka. Albo zrobić na bazie kawy ciasto ;) w sensie do namoczenia herbatników :mrgreen:

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #5069 dnia: 29 Marzec 2022, 17:22:57 »
Hoffmann przeczytał Wasze kłótnie z ostatnich tygodni w wątku i nagrał Wam film wyjaśniający  :hihihi:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi