Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549348 razy)

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4950 dnia: 18 Luty 2022, 16:42:28 »
Dwoma "palcyma" lekko opierać się/poziomować o rant sitka
Również polecam tę technikę :-)

Odpuścić sobie przestarzałe tampery i kupić samopoziomujący albo praskę w rodzaju Macap CPS, Autotamp, Mazzer Easy Tamper albo Puqpress'a.
Taki wydatek w tym miejscu to wydaje mi się jednak nie uzasadniony zwłaszcza, ze portafilter tez może być nieco "krzywo" umieszczony i z całego "poziomowania" trochę nici...
A jeśli weźmiemy pod uwagę NPF to już całkiem wydaje mi się ślepy zaułek....

Zamiast palcy lepiej czymś takim (link niżej).  Jednym ruchem rączki ogarnia się całą powierzchnię sitka, o ile kawa wsypana jest pod rant.
https://www.tchibo.pl/newmedia/art_img/MAIN-IMPORTED/fc880783876ce268/.jpg

Co  do krzywego ustawienia PF-a przed użyciem OCD  ...  Jeśli  nie używasz OCD i krzywo ustawiasz PF to jaki będzie tamping? Koślawy.  Urządzenie do poziomowania jest ciężkie (przy małych gabarytach waży ponad pół kilograma), więc  po odpowiednim jego skręceniu  opiera się o rant sitka dotykając jedocześnie powierzchni kawy, tym  samym własnym ciężarem eliminuje błąd nieidealnie poziomego ustawienia PF-a. Jeśli jednak używa się  PF-a z jedną wylewka to lepiej korzystać z odpowiedniej  stacji trampingowej, która pomoże ustawić PF jako tako poziomo.  Przy dwóch wylewkach lub  NPF-ie nie ma oczywiście żadnego problemu.

A ostatecznie elektroniczną  poziomicę mamy  w telefonie komórkowym.   :-D

"ten Kozak zamieszczony przez @uman jest bardzo fajny i tez go stosuję".

Moim zdaniem to zabieg magiczny mający  niwelować  problemy z kawą "drugiej świeżości". 
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2022, 16:48:01 wysłana przez ROSS JB »

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4951 dnia: 18 Luty 2022, 17:13:07 »
Co  do krzywego ustawienia PF-a przed użyciem OCD  ...  Jeśli  nie używasz OCD i krzywo ustawiasz PF to jaki będzie tamping? Koślawy.  Urządzenie do poziomowania jest ciężkie (przy małych gabarytach waży ponad pół kilograma), więc  po odpowiednim jego skręceniu  opiera się o rant sitka dotykając jedocześnie powierzchni kawy, tym  samym własnym ciężarem eliminuje błąd nieidealnie poziomego ustawienia PF-a. Jeśli jednak używa się  PF-a z jedną wylewka to lepiej korzystać z odpowiedniej  stacji trampingowej, która pomoże ustawić PF jako tako poziomo.  Przy dwóch wylewkach lub  NPF-ie nie ma oczywiście żadnego problemu.

A ostatecznie elektroniczną  poziomicę mamy  w telefonie komórkowym.   
Mój komentarz dotyczył urządzeń takich jak wymienił kolego @Henry czyli "Macap CPS, Autotamp, Mazzer Easy Tamper albo Puqpress'a."
Spójrz na te urządzenia i zastanów się jak tam idealnie ustawić NPF poziomo....

OCD kiedyś korzystałem teraz nie korzystam. OCD ma sens też dopiero po tym jak jest w PF zrobiona poprawna dystrybucja. Poziomowanie wprawdzie robi idealne - to jasne, ale jeśli wcześniej dystrybucja nie była dokonana, to tylko "przyklepuje" wcześniejsze niedoskonałości.

"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4952 dnia: 18 Luty 2022, 17:48:30 »
OCD ma sens też dopiero po tym jak jest w PF zrobiona poprawna dystrybucja. Poziomowanie wprawdzie robi idealne - to jasne, ale jeśli wcześniej dystrybucja nie była dokonana, to tylko "przyklepuje" wcześniejsze niedoskonałości.
@ROSS JB nie uznaje narzędzi WDT, chyba że, jak kiedyś wspomniał, będzie nim tamper.
》tertium non datur《

Offline akrool

« Odpowiedź #4953 dnia: 18 Luty 2022, 17:58:28 »
OCD ma sens też dopiero po tym jak jest w PF zrobiona poprawna dystrybucja. Poziomowanie wprawdzie robi idealne - to jasne, ale jeśli wcześniej dystrybucja nie była dokonana, to tylko "przyklepuje" wcześniejsze niedoskonałości.
@ROSS JB nie uznaje narzędzi WDT, chyba że, jak kiedyś wspomniał, będzie nim tamper.

Jasne…. :-)

Offline montecjusz

• Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
« Odpowiedź #4954 dnia: 18 Luty 2022, 19:56:12 »

A ostatecznie elektroniczną  poziomicę mamy  w telefonie komórkowym.   
Mój komentarz dotyczył urządzeń takich jak wymienił kolego @Henry czyli "Macap CPS, Autotamp, Mazzer Easy Tamper albo Puqpress'a."
Spójrz na te urządzenia i zastanów się jak tam idealnie ustawić NPF poziomo....

OCD kiedyś korzystałem teraz nie korzystam. OCD ma sens też dopiero po tym jak jest w PF zrobiona poprawna dystrybucja. Poziomowanie wprawdzie robi idealne - to jasne, ale jeśli wcześniej dystrybucja nie była dokonana, to tylko "przyklepuje" wcześniejsze niedoskonałości.

Dokładnie takie wrażenie z „pudrowaniem trupa odniosłem” bo jasne góra kawy jest po OCD idealnie płaska, ale w momencie nakładania go dociskamy kawę tak jak jest, czyli nierówno po czym wyrównujemy górna warstwę. Chyba z niego zrezygnuje i popracuje nad dystrybucja w inny sposób.

Odnosząc się do pozostałych komentarzy: dzięki, na pewno cześć rozważę jak tylko będę przy maszynie znowu. To czego nie napisałem a padło w pytaniach:

Mam zarówno stacje tampingowa, jak i matę na rant blatu. Przy NPF raczej używam tej drugiej.
Do poziomowania używałem cały czas popularnego „śmigiełka” ale chyba spróbuje z niego zrezygnować.
Kawy: Z polskich MA, Blend a obecnie HAYB na młynku. Czasami jakies włoskie tez wpadają i tutaj całkiem fajnie zachowywał się Agust.
Co do rady z ustawieniem młynka: rzeczywiście jest tak ze zawsze ta sama strona startuje szybciej: strona bliżej młynka po włożeniu kolby na prosto. Sprawdzę ten trop, muszę pobawić się trochę z mocowaniem kolby, bo oryginalne mimo, że i tak już poprawione nadal przy NPFie trzyma go trochę krzywo: może w tym jest problem.
Rozwiązania z autopoziomowaniem są ciekawe, pewnie kiedyś się skuszę bo gadżeciarz ze mnie i dla samego sprawdzenia jak działa pewnie kupię :D

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #4955 dnia: 18 Luty 2022, 21:32:22 »

Najpierw WDT później stuknięcie aby kawa ładnie osiadła i OCD ustawione bardzo płytko aby tylko wyrównać powierzchnię, tamper i wio. To taki full zestaw, ale jeśli mam być szczery to i bez OCD spokojnie można się obyć. Po zrobieniu iluś tam tysięcy kaw złapanie poziomu nie jest już takie trudne ;)

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4956 dnia: 19 Luty 2022, 08:53:10 »
tamper „płaski” bez
Ja bym stawiał na bazę tampera płaską i ściętą w taki stożek. Po prostu widzisz z góry i z boku, czy równo ubiłeś mielonkę, co nie @Cob ?
》tertium non datur《

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #4957 dnia: 19 Luty 2022, 10:17:31 »
Dokładnie tak choć to wymaga już wprawy bo w mojej ocenie jest nieco trudniesze niż normalnym.
Dla tego ja na codzień kręcę idelanie dopasowaną mottą. Co ciekawe jej kaibracja polega na dodatkowym rancie i wcale nie jest perfekcyjnie. Także jak mam czas tamper i zawsze do kalibracji młynka też, testowałem też inne stopy (kalibrowany płaski mietiu, motta, wypukły ecm i cośtam jwszcze wypukłe) i ta thorra jest idealna..
A9E94CA4-EAB3-4411-B104-0686E0519CD2.jpeg

« Odpowiedź #4958 dnia: 19 Luty 2022, 10:51:14 »
Dokładnie tak choć to wymaga już wprawy
Jak we wszystkim, z czasem dochodzimy do pożądanych rezultatów.
》tertium non datur《

« Odpowiedź #4959 dnia: 22 Luty 2022, 23:26:42 »
Poziomowanie wprawdzie robi idealne - to jasne, ale jeśli wcześniej dystrybucja nie była dokonana, to tylko "przyklepuje" wcześniejsze niedoskonałości.

motto
Na co komu 30 podkoszulek?
Może trzy wystarczą?

Sądzę, że   tamping z odpowiednio dobraną siłą te niedoskonałości niweluje.  Przez kilkadziesiąt lat  "dystrybuowało się" samym tamperem   i "się udawało", a teraz ― choć mamy dużo lepsze niż kiedyś ekspresy ― już nie, no dramat. Przypominają się metody  marketingu,  polegające na wymyślaniu ludziom  potrzeb wraz z  wmawianiem im, że bez tego ich życie  będzie nieudane,  pozbawione sensu.  Później następuje faza najprzyjemniejsza dla biznesu ― płatne zaspokajanie tych  wylansowanych wcześniej potrzeb. No, ale jak ktoś zrobi  sobie przyrząd do dystrybucji utylizując korek i wykałaczkę to w zasadzie nie mam pytań.  Tylko jedno zastrzeżenie:  podczas pracowitego dystrybuowania w PF-ie kawa cały czas pozbywa się dwutlenku węgla, inaczej mówiąc wietrzeje. Może być i tak, że teoretycznie zyskujemy na dystrybucji i praktycznie tracimy na smaku. No ale  za to mamy fun.  :lol2:
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2022, 23:36:26 wysłana przez ROSS JB »

« Odpowiedź #4960 dnia: 22 Luty 2022, 23:33:48 »

Możesz do WDT zaliczyć  OCD,  drobny zabieg biurokratyczny, a ileż problemów rozwiązuje. Gdybym bawił się w WDT używałbym igieł do akupunktury. Inaczej to amatorszczyzna.

« Odpowiedź #4961 dnia: 23 Luty 2022, 07:28:34 »
Tylko jedno zastrzeżenie:  podczas pracowitego dystrybuowania w PF-ie kawa cały czas pozbywa się dwutlenku węgla, inaczej mówiąc wietrzeje. Może być i tak, że teoretycznie zyskujemy na dystrybucji i praktycznie tracimy na smaku.
A ile czasu masz na myśli? Dziad swoje - a baba swoje. Bardziej pasuje Ci kanał w sitku niż znikome braki CO². Kup sobie NPF a uwierzysz, jak Tomasz, bo na razie to wychodzisz z założenia, że czego oczy nie widzą - tego sercu nie żal.

Gdybym bawił się w WDT używałbym igieł do akupunktury.
Przecież cały czas o to z Tobą kruszę kopię - nie o OCD czy tamper jako narzędzie WDT wg Ciebie.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2022, 07:41:03 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline akrool

« Odpowiedź #4962 dnia: 23 Luty 2022, 12:55:44 »
Sądzę, że   tamping z odpowiednio dobraną siłą te niedoskonałości niweluje
A jakim to sposobem? Bo przyznam szczerze nie rozumiem tej "fizyki"?
Przecież jak masz nierównomiernie dystrybuowana kawę - dla uproszczenia przyjmijmy skrajny przypadek - "górka" nasypana z młynka - to oczywiście odpowiednio mocno naciskając tamperem  zrobisz oczywiście poziome ciastko tylko jego gęstość będzie wybitnie nierównomierna - tam gdzie szczyt górki będzie najgęściej, a po bokach rzadko. I tunelowanie gotowe. A tamper nie ma jak doprowadzić do dystrybucji ziarna....

Przez kilkadziesiąt lat  "dystrybuowało się" samym tamperem   i "się udawało"
Przez wieki ludzie też jeździli z miasta do miasta konno a w podróże zamorskie statkami - czy to oznacza, że sugerujesz aby utrzymać ten porządek rzeczy? :-)

Możesz do WDT zaliczyć  OCD,  drobny zabieg biurokratyczny, a ileż problemów rozwiązuje
raczej jakie wprowadza zamieszanie....

Gdybym bawił się w WDT używałbym igieł do akupunktury. Inaczej to amatorszczyzna.
po pierwsze część z WDT takie igły ma rzeczywiście a po drugie czemu inaczej to amatorszczyzna?
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2022, 12:58:15 wysłana przez akrool »

« Odpowiedź #4963 dnia: 23 Luty 2022, 13:28:31 »
Przez wieki ludzie też jeździli z miasta do miasta konno a w podróże zamorskie statkami - czy to oznacza, że sugerujesz aby utrzymać ten porządek rzeczy?
😂👍
》tertium non datur《

« Odpowiedź #4964 dnia: 23 Luty 2022, 13:59:02 »
@GostRado

„Kup sobie NPF a uwierzysz”.

Mam od dawna i  niczego to nie zmienia  w moich poglądach. Przy właściwym ustawieniu młynka ekstrakcję mam wzorową. Zawsze  używam bardzo świeżej kawy, sitka IMS 18 g, a młynek ma karuzelę. Jestem zwolennikiem  skutecznych rozwiązań i nie komplikowaniu tego co proste.

Z  igłami do  akupunktury to oczywiście żartowałem, ale  jak  ktoś musi to zwykłe wystarczą. 
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2022, 14:04:22 wysłana przez ROSS JB »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi