Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549348 razy)

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4935 dnia: 14 Luty 2022, 13:39:50 »
@korea83 Preinfuzja w Bellonie jest taka jak mówisz, pompa załącza się tylko, żeby zmoczyć ciastko i następnie po odczekaniu X sekund następuje ponowne załączenie pompy dla docelowej ekstrakcji. Nie będę się trzymał sztywno 25s, ale na razie poznaję się z kawami, młynkiem i ekspresem, a najważniejszy dla mnie jest smak

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4936 dnia: 14 Luty 2022, 13:57:55 »
@hwr nic specjalnego z Ariadną nie trzeba odkrywać. U mnie jest tak: doza 17-18g, temperatura 92°, czas zaparzania 27s, wynik: 40g.

Offline kabzior

• Ekspres: Bianka v3
  • Młynek: 078s
« Odpowiedź #4937 dnia: 16 Luty 2022, 16:31:02 »
Spróbuj kiedyś dla porównania mojej tego typu mieszanki...

No to posłuchałem rady, zamówiłem (Ariadnę i Mefisto). Faktycznie, jedna z tych kaw gdzie mój "punkt startowy dla espresso" (5 na młynku) prawie od razu wchodzi, minimalna korekta (na 5,25) i jest perfekt, takie kawki lubię, 1-2 szoty i dial-in skończony, a nie że połowa paczki idzie na użeranie się :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4938 dnia: 16 Luty 2022, 20:11:51 »

1-2 szoty i dial-in skończony, a nie że połowa paczki idzie na użeranie się
Dobre ziarna - robią dobrą robotę :kawa:
》tertium non datur《

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #4939 dnia: 16 Luty 2022, 20:35:28 »
Jak zmniejszysz zanużenie dyszy

Chyba "znużenie" powinno być.  ;)

Offline montecjusz

• Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
« Odpowiedź #4940 dnia: 17 Luty 2022, 08:43:09 »
Sporo zamieszania w życiu i dawno mnie nie było  :-\

Dotarłem do etapu gdzie zestaw obecny to: Ascaso UNO PID, Fiorek F4, sitko competition ascaso, kolba NPF i odpowiedni tamper. No i jak nie dostanę nerwicy to będzie dobrze: mimo leveling toola mam wrażenie, że kawa nigdy nie jest ubita równo. Tzn. Przy jednej krawędzi sitka jest minimalnie wyżej niż przy drugiej: widać to tez w ekstrakcji, jedna strona startuje minimalnie wcześniej. Po początkowych idealnych strzałach na NPF coraz częściej pojawiają się kanały i jakbym się nie starał mam wrażenie ze zawsze jest krzywo i kanał  :cenzura:

Macie jakies rady na to jak dobrze tampowac żeby było równo? Ewentualnie czy na ten problem pomoże tamper „płaski” bez rączki? Podobno pomaga on utrzymać poziom bo zatrzymuje się na rancie sitka.

Mam wrażenie, że dążąc do perfekcji zabrnąłem za daleko i teraz skończę w kaftanie :o

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #4941 dnia: 17 Luty 2022, 08:54:07 »
Macie jakies rady na to jak dobrze tampowac żeby było równo?
Dwoma "palcyma" lekko opierać się/poziomować o rant sitka

Mam wrażenie, że dążąc do perfekcji zabrnąłem za daleko i teraz skończę w kaftanie
Istotnym jest też jaka kawa. To nie jest tak, że z każdą kawą leją się idealne stróżki. Zdarzają się opryskane filiżanki, a kawa w smaku jest rewelacyjna. Czasami warto przejść na kolbę z wylewką ;)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4942 dnia: 17 Luty 2022, 09:05:33 »
Macie jakies rady na to jak dobrze tampowac żeby było równo? Ewentualnie czy na ten problem pomoże tamper „płaski” bez rączki? Podobno pomaga on utrzymać poziom bo zatrzymuje się na rancie sitka.

Odpuścić sobie przestarzałe tampery i kupić samopoziomujący albo praskę w rodzaju Macap CPS, Autotamp, Mazzer Easy Tamper albo Puqpress'a.

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4943 dnia: 17 Luty 2022, 09:26:15 »
Dwoma "palcyma" lekko opierać się/poziomować o rant sitka
Również polecam tę technikę :-)

Odpuścić sobie przestarzałe tampery i kupić samopoziomujący albo praskę w rodzaju Macap CPS, Autotamp, Mazzer Easy Tamper albo Puqpress'a.
Taki wydatek w tym miejscu to wydaje mi się jednak nie uzasadniony zwłaszcza, ze portafilter tez może być nieco "krzywo" umieszczony i z całego "poziomowania" trochę nici...
A jeśli weźmiemy pod uwagę NPF to już całkiem wydaje mi się ślepy zaułek....

« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2022, 09:28:53 wysłana przez akrool »
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4944 dnia: 17 Luty 2022, 09:42:43 »

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #4945 dnia: 17 Luty 2022, 09:44:06 »
Ja polecę to mieszadło
dsc09485-scaled.jpg
Koszt niewielki a po zamieszaniu zawsze mam równą ekstrakcję, no chyba, że nie trafiłem z mieleniem. Zamieszać, ubić tamperem i gotowe.
https://coffe.kazak.com.pl/pl/product/distribyutor-sputnik-bezh/

Offline akrool

« Odpowiedź #4946 dnia: 17 Luty 2022, 09:44:39 »
mimo leveling toola mam wrażenie, że kawa nigdy nie jest ubita równo
A jak robisz dystrybucję w sitku przed tampingiem?
Tak w ciemno to trochę cieżko coś proponować - może nagrasz film całego przygotowania w portafiltrze?

Dawid1144

• Gość
« Odpowiedź #4947 dnia: 17 Luty 2022, 10:44:59 »
Ja też stosuje ta technikę z opieraniem palców o rant sitka, kiedyś jeden barista pokazywał to na YouTubie. Po dystrybucji kładę 3 palce na tamperze ale tak żeby wszystkie dotykały też rantu sitka równo. Jak czuje ze jest równo to wtedy przyciskam i delikatnie przekręcam .

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4948 dnia: 17 Luty 2022, 13:23:15 »
Tzn. Przy jednej krawędzi sitka jest minimalnie wyżej niż przy drugiej: widać to tez w ekstrakcji, jedna strona startuje minimalnie wcześniej.

No właśnie - robiłeś test z namieleniem do pf raz ustawiając go w jedną stronę, a raz w drugą żeby wiedzieć że to nie młynek słabo zrzuca? Akurat F4 nie jest pod tym względem zbyt dobry.

Offline akrool

« Odpowiedź #4949 dnia: 17 Luty 2022, 13:33:47 »
Tzn. Przy jednej krawędzi sitka jest minimalnie wyżej niż przy drugiej: widać to tez w ekstrakcji, jedna strona startuje minimalnie wcześniej.

No właśnie - robiłeś test z namieleniem do pf raz ustawiając go w jedną stronę, a raz w drugą żeby wiedzieć że to nie młynek słabo zrzuca? Akurat F4 nie jest pod tym względem zbyt dobry.
W tym temacie to raczej lepiej się sprawdzają różne narzędzia do dystrybucji - np. ten Kozak zamieszczony przez @uman jest bardzo fajny i tez go stosuję. Dzięki niemu możesz bardzo równomiernie rozprowadzić zmieloną kawę w PF, bo raczej tutaj upatrywałbym przyczyn niż w poziomowaniu idealnym

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi