Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549718 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4920 dnia: 13 Luty 2022, 12:59:48 »
Jeśli tylko kawa smakuje to resztkami kawy w sitku nie ma co sobie głowy zawracać 😉 szkoda życia na zajmowanie się bzdurami.

Jeśli pojawiają się kanały po musisz popracować nad dystrybucją kawy w sitku.

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #4921 dnia: 13 Luty 2022, 18:21:49 »
Ok [emoji106] Przy kolejnych espresso zauważyłem, że delikatnie odbijał mi się prysznic na ciastku, na próbę zwiększyłem dozę do 16g i dałem trochę większy nacisk tamperem, teraz wyszło idealnie, 25 sekund (w tym 5 sek preinfuzji) uzysk niecałe 32g, w smaku jak najbardziej pijalne :taktak: :kawa: Nie ma kanałów i mniej błota na powierzchni :kawa: Na razie już nic nie zmieniam dla tych ziaren, z ciekawości tylko pobawię się temperaturą w tygodniu, żeby sprawdzić jaki ma wpływ na smak.
PS. Walczę jeszcze ze spienianiem mleka, ani razu mi nie wyszła jogurtowa konsystencja, nie mam pojęcia jak się za to zabrać, czytam, oglądam poradniki i nic nie wychodzi... Robię wir, potem dysza trochę głębiej, dalej jest wir, jak już dzbanek parzy w ręce to wyłączam, ale mleko jest wodniste, używam zimnego UHT 3,2% w dzbanku 0,6.

IMG_20220213_174658.jpg

IMG_20220213_174948.jpg

« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2022, 18:26:19 wysłana przez radekzaj »

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #4922 dnia: 13 Luty 2022, 18:33:07 »
Jeśli smakuje to wszystko ok, ale z ciekawości spróbowałbym zejść jeszcze trochę z grubością przemiału i zobaczyć co będzie. 25s wraz z preinfuzją to dość mało i może być, że z tej kawy da się jeszcze więcej wyciągnąć :) Albo druga opcja, zwiększyć uzysk bo często to zmiana ratio przynosi najlepsze efekty.

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4923 dnia: 13 Luty 2022, 19:45:50 »
Robię wir, potem dysza trochę głębiej, dalej jest wir, jak już dzbanek parzy w ręce to wyłączam, ale mleko jest wodniste, używam zimnego UHT 3,2% w dzbanku 0,6.
Jak masz wir to spróbuj nie zanurzać dyszy głębiej tylko ją lekko wynurzyć - na początek pewnie wyjdzie Ci za bardzo spienione ale w tę stronę powinno być łatwiej.
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
« Odpowiedź #4924 dnia: 13 Luty 2022, 20:09:47 »
Jeśli smakuje to wszystko ok, ale z ciekawości spróbowałbym zejść jeszcze trochę z grubością przemiału i zobaczyć co będzie. 25s wraz z preinfuzją to dość mało i może być, że z tej kawy da się jeszcze więcej wyciągnąć :) Albo druga opcja, zwiększyć uzysk bo często to zmiana ratio przynosi najlepsze efekty.

Raz spróbowałem, tzn. przy poprzedniej dozie 15,5g dałem drobniejsze mielenie dosłownie o jeden ząbek, kawa równomiernie leciała, ale wyszło około 16g uzysku i w smaku wykręcało twarz. Jutro spróbuję zmienić ratio dla aktualnych ustawień poprzez przeciągnięcie czasu tak, żeby wyszło 36-40g uzysku.

Offline radekzaj

« Odpowiedź #4925 dnia: 13 Luty 2022, 20:13:12 »
Robię wir, potem dysza trochę głębiej, dalej jest wir, jak już dzbanek parzy w ręce to wyłączam, ale mleko jest wodniste, używam zimnego UHT 3,2% w dzbanku 0,6.
Jak masz wir to spróbuj nie zanurzać dyszy głębiej tylko ją lekko wynurzyć - na początek pewnie wyjdzie Ci za bardzo spienione ale w tę stronę powinno być łatwiej.

Ok, spróbuję tak jak mówisz. Czy ten dźwięk świszczący powinien być tylko na początku czy przez cały czas spieniania? Bo u mnie raczej to drugie występuje, aż mi uszy wykręca... Sorry za offtop, jak coś to wrócę do tego w odpowiednim temacie.

Offline akrool

• Ekspres: Bezzerà DUO TOP MN
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4926 dnia: 13 Luty 2022, 21:05:51 »

Ok, spróbuję tak jak mówisz. Czy ten dźwięk świszczący powinien być tylko na początku czy przez cały czas spieniania? Bo u mnie raczej to drugie występuje, aż mi uszy wykręca... Sorry za offtop, jak coś to wrócę do tego w odpowiednim temacie.

Ten dźwięk jakby "zarzynanej świni" :-D nie powinen występować. Jak zmniejszysz zanużenie dyszy to powinien świst zamienić się w dźwięk napowietrzania. Ale to ciężko opisać słowami więc może po prostu nagraj film jak spieniasz mleko...
"Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów" - Isaac Newton

« Odpowiedź #4927 dnia: 13 Luty 2022, 21:28:34 »
Ze spienianiem mleka to na luzie, to przyjdzie samo z siebie. Żadne filmiki i porady nie pomogą, ale któregoś dnia sam z siebie złapiesz o co chodzi i dalej już pójdzie.

Nie wiem jak to działa, ale na pewno to tylko kwestia czasu i odpowiedniej ilości prób.

Co do samego espresso to próbuj zmieniać tylko jedna rzecz w danym momencie. Załóż dozę i uzysk, a manipuj czasem. Ten sam uzysk w 25 a 30s to może być już zupełnie inna kawa.

Offline radekzaj

« Odpowiedź #4928 dnia: 14 Luty 2022, 10:47:30 »
Tak, wiem, żeby manipulować tylko jedną zmienną. Przy 30 sekundach espresso mi nie smakowało, zalałem mlekiem i wypiłem A jaki wpływ na kawę ma preinfuzja? Przy kolejnej próbie będę chciał ją wyłączyć lub ustawić na mniej sekund.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #4929 dnia: 14 Luty 2022, 10:51:24 »
a razie chcę modyfikować tylko grubość przemiału i ewentualnie dozę. Co najpierw zrobić, żeby dojść do 31-32g przy aktualnych ustawieniach? Coś słabo też mi odbija ciastko od sitka, poza tym widać kanały - na jaką wysokość ustawić dystrybutor, żeby za mocno nie przygniatał kawy przed tamperowaniem?  Na razie trenuję na kawie z lokalnej palarni, która dostałem od kolegi, w kolejce czekają paczki od @ranGo.
Przy innej kawie na pewno przemiał będziesz musiał wyregulować na nowo. Mi Dolla nie podeszła smakowo, choć kawa zachowywała się całkiem poprawnie w użytkowaniu. Z lokalnych spróbuj jeszcze To Kawa po lewej stronie. Na prawym brzegu jest też Qualia. Zmiana palarni to z reguły znaczące zmiany w nastawach.

Offline radekzaj

« Odpowiedź #4930 dnia: 14 Luty 2022, 10:58:19 »
Dzięki za polecenia, mam zamiar wybrać się do To Kawa jak mi się skończy aktualny zapas, tym bardziej, że będę chciał spróbować na miejscu espresso, żeby mieć jakieś porównanie do tego, co u mnie wychodzi.
Odnośnie nowa kawa = nowe nastawy to jestem tego świadomy
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2022, 11:36:29 wysłana przez radekzaj »

« Odpowiedź #4931 dnia: 14 Luty 2022, 11:00:59 »
A jaki wpływ na kawę ma preinfuzja?

Zbawienny ;)

Preinfuzja pozwala dokładnie namoczyć kawę dzięki czemu ekstrakcja jest bardziej równomierna co z kolei przekłada się na lepsze efekty w filiżance. Preinfuzja pozwala wyeliminować powstawanie kanałów.

Stosując dłuższą czy krótsza preinfuzję trzeba dopasować stopień mielenia. Im dłuższa preinfuzja tym drobniej trzeba będzie zmielić.

Offline radekzaj

« Odpowiedź #4932 dnia: 14 Luty 2022, 11:47:55 »
Bez zmiany innych parametrów (16g, 25sek, 95 stopni) przestawiłem preinfuzję na 3s i miałem prawie 38g uzysku, widać było od razu gołym okiem, że leci za mocny strumień z wylewki (ciastko ok, brak kanałów), chociaż w smaku było poprawne jak dla mnie. Zastanawia mnie tylko to, co napisałeś @korea83, bo u mnie wyszło na odwrót, czyli zmniejszyłem preinfuzję, dostałem większy uzysk, czyli schodząc z preinfuzją to bym musiał drobniej zmielić [emoji38]

IMG_20220214_112659.jpg

« Odpowiedź #4933 dnia: 14 Luty 2022, 13:05:53 »
Obstawiam, że w twoim przypadku preinfuzja jest taka "oszukana", pompa po prostu włącza się na chwilę podając wodę pod normalnym ciśnieniem i stąd różnice.

Kombinuj aż znajdziesz najlepszy dla siebie rezultat :) Nie skupiaj się na tych 25s bo to niepotrzebne ograniczanie się. Sprawdź jak ta sama kawa przy tym samym uzysku smakuje w przypadku ekstrakcji trwającej przykładowo 30s lub nawet więcej. Lepiej kierować się smakiem niż jakimś tam czasem.

Offline hwr

• -
  • Ekspres: -
  • Młynek: Comandante
« Odpowiedź #4934 dnia: 14 Luty 2022, 13:38:27 »
Bąbelki mogą powstać z powodu zbyt dużego dystansu między filiżanką a ujściem kawy. W przypadku wylewek, wystarczy jakiś drobiazg w środku PF, by zaburzyć przepływ kawy i wywołać generację bąbelków.

Czy byłbyś w stanie podać mi jakiś wyjściowy przepis na Ariadne?

Będę bardzo wdzięczny:)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi