Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553281 razy)

Offline jarrro

• Ekspres: Nivona stary model , Chemex , Aeropres
  • Młynek: najtańszy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4350 dnia: 22 Luty 2021, 12:02:48 »
@krystians ...
Żyję marzeniami,  czekam  na śmierć  automatu Nivona, który   wzbrania  się   przed  zejściem z mojej kuchni. Gdy padnie , kupię kolbę , tymczasem żona  używa automatu , a ja kawiarki. Nikt nie przewidzi, ile to może trwać. Generalnie  rzec  biorąc  , jestem  człowiekiem bardzo słabym, bo kawa  często mi   nie służy,  jestem  nadwrażliwy  na kofeinę, jednak  nie potrafię na stałe zrezygnować z kawy, bo jest  za smaczna, jednak   jako smakosz lubię dobrą kawę i byle czego z marketu  nie pijam

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4351 dnia: 22 Luty 2021, 12:16:01 »
To jako smakosza tym bardziej zachęcam Cię do zakupu dobrego młynka przed kolbą :) A zauważasz czy kawa z filtra jest dla Twojego organizmu mniej obciążająca niż np z ekspresu / kawiarki? Czy to bez różnicy?

Zostaw żonie Nivonę, a sobie kup np. Kazaka Rotę jeśli kłopotem jest ograniczona przestrzeń na nowe urządzenie.
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2021, 12:18:28 wysłana przez krystians »

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #4352 dnia: 22 Luty 2021, 14:31:40 »
@jarrro Moja żona też z uwagi na problemy z ciśnieniem nie może pić mocnej, dlatego robię jej w kolbie w sitku na 1 filiżankę znaczy z 9-10 g uzyskuję 20-25 g naparu i pije z mlekiem.
Z leciwego już Saeco automatu, który jeszcze mam też pije rano słabszą takie americano z mlekiem. Używamy 100% Arabiki,  która ma mniejszą zawartość kofeiny,  stąd nie daje takiego kopa jak inne np. z robustą.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4353 dnia: 22 Luty 2021, 15:43:28 »
W związku z tym, czy na forum są tacy, którzy robią pyszne espresso bez tych narzędzi typu waga i sekundnik???
\
Nie używam tych narzędzi, robię "na oko". Wyrób uważam zaś za smaczny.

Kiedyś się jeździło na koniu, teraz samochodem
A automacie albo manualu :-)
Ale pytanie było, czy trzeba patrzeć na wskaźnik obrotomierza, żeby wrzucić wyższy bieg

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4354 dnia: 22 Luty 2021, 18:54:09 »
Otóż piętnaście lat temu nikt nie używał sekundnika ani wagi do zrobienia espresso. W związku z tym, czy na forum są tacy, którzy robią pyszne espresso bez tych narzędzi typu waga i sekundnik???
Nie chce mi się wierzyć, że bez tego utrudniającego życie sprzętu nie uda się zrobić wzorcowego espresso

Oczywiście że można - człowiek ma takie fajne urządzenie co się nazywa oczy, połączone z takim szarym czymś za oczami. Nie trzeba robota żeby zawsze odmierzyć tyle samo kawy w pf, ubić z podobną siłą, a potem zrobić ekstrakcję wyłączając kawę zanim pojawi się wyraźny blonding. A jeszcze jak ma jakąś dobrą maszynkę typu dźwignia czy Rota to może zrobić nie tylko "wzorcowe" espresso ale też smaczne.
Aczkolwiek młynek z powtarzalną dozą i ekspres z timerem to dzisiaj żadna fanaberia. W przeciwieństwie do wagi pod filiżanką - to chyba przyszło z przelewów i jest zwykłym snobowaniem.

Offline rapoh

« Odpowiedź #4355 dnia: 22 Luty 2021, 19:34:16 »
Aczkolwiek młynek z powtarzalną dozą i ekspres z timerem to dzisiaj żadna fanaberia.

No tak, ale młyn z ustawieniami dozy Ci jest potrzebny do tego, żebyś też "oczami" ustawił sobie powtarzalność. Bo strzelanie "na oko" w młynie, a ekstrakcja to jednak różne rzeczy. Dlatego ekspres z timerem w domu to już chyba nie taki potrzebny (przecież nie idziesz do żony pobrać należności za espresso w czasie ekstrakcji  [emoji38]

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #4356 dnia: 22 Luty 2021, 19:38:55 »
Ale w czym tu problem. Taka waga timerem kosztuje 30-40pln, to paczuszka przyzwoitej kawy.
Ewidentnie przyspiesza proces nauki ekstrakcji dobrego espresso. Jest przecież formuła czasowo - gramaturowa
parzenia espresso, równie dobrze całe życie możemy pić ristretto czy lungo twierdząc, że pijemy świetne espresso.
Wiadomo, że później można wszystko zrobić na oko, tyle że ucząc się parzenia kawy taka waga po prostu przydatna.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4357 dnia: 22 Luty 2021, 19:49:35 »
Wiadomo, że później można wszystko zrobić na oko, tyle że ucząc się parzenia kawy taka waga po prostu przydatna.
👍

Jest takie powiedzenie: na oko, to chłop w szpitalu umarł.

Coś w rodzaju, po co tamper precyzyjny 58,55 czy 58,80, jak wystarczy 58,00. Jedni będą zadowoleni, a drudzy wyrzucą go przez okno, ewentualnie sprzedadzą następnemu "zadowolonemu"
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2021, 21:09:16 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline rapoh

« Odpowiedź #4358 dnia: 22 Luty 2021, 20:01:48 »
Coś w rodzaju, po co tamper precyzyjny 58,55 czy 58,80, jak wystarczy 58,00. Jedni będą zadowoleni, a drudzy wyrzucą go za okno, ewentulnie sprzedadzą następnemu "zadowolonemu"

To nie to samo (analogia, znaczy :-) ).
Dobry tamper służy ci do Twojej pracy - przecież ubić musisz.
Ale jeżeli kierujesz się kryteriami organoleptycznymi (jak ja), to jakie ma znaczenie dla Ciebie waga, czy czas przemiału (ja tego nie sprawdzam, bo po co?)? Ja przeprowadzam test wzrokowy od wypływu kawy do zapadania się cukru. To jakie ma dla mnie znaczenie, ile zaważyła doza, albo ile waży espresso?
Ma dojść "do kreski" (wyimaginowanej) na filiżance i smakować. I co wtedy, jak się okaże, że np. doza za mała wg "oficjalnych" kryteriów?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4359 dnia: 22 Luty 2021, 20:47:53 »
Też uważam, że kawa przede wszystkim ma smakować i sprawiać ewentualnie frajdę bariście. Jednak wydaje mi się, że korzystając z pewnych narzędzi dużo szybciej można robić postępy i powtarzalność lepszą uzyskać. Szczególnie gdy nie serwuje się kilkuset espresso dziennie, jak we włoskiej kawiarni. Tam po paru dniach na pewno każdy, w miarę kumaty, barista potrafi ocenić swoimi zmysłami ile kawy jest w sitku, czy wszystko jest ok z ekstrakcją i kiedy ją zakończyć.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4360 dnia: 22 Luty 2021, 21:06:35 »

Twój cytat:
Ja przeprowadzam test wzrokowy od wypływu kawy do zapadania się cukru.

Nie smakujesz espresso przed dodaniem cukru?

@rapoh
Zadam Ci krótkie pytanie: masz npf?
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2021, 21:21:49 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4361 dnia: 22 Luty 2021, 23:02:24 »
Dlatego ekspres z timerem w domu to już chyba nie taki potrzebny (przecież nie idziesz do żony pobrać należności za espresso w czasie ekstrakcji  )

Idę do lodówki po mleko, spieniam, wycieram blat z okruszków... tyle rzeczy do zrobienia... Czekanie z palcem na przycisku jest po prostu nudne ;-)

Offline rapoh

« Odpowiedź #4362 dnia: 23 Luty 2021, 00:55:40 »
Nie smakujesz espresso przed dodaniem cukru?
Smakuję, ale tylko testowo, bo lubię słodzone.

Zadam Ci krótkie pytanie: masz npf?
Nie, we włoskich barach nie było, to po co mi?

Czekanie z palcem na przycisku jest po prostu nudne

Jakie czekanie z palcem? Opuszczam dźwignię, ustawiam filiżanki, następnie spodki i łyżeczki, do których dostawiam cukierniczkę i zawracam do ekspresu, żeby zatrzymać ekstrakcję.
Różnica z włoskim barem jest taka, że pani/pan wyda mi resztę, bo timer zatrzymał ekstrakcję. Ale ona/on ma LaCimbali z 4 grupami...

Offline rapoh

« Odpowiedź #4363 dnia: 23 Luty 2021, 00:59:06 »
Tam po paru dniach na pewno każdy, w miarę kumaty, barista potrafi ocenić swoimi zmysłami ile kawy jest w sitku, czy wszystko jest ok z ekstrakcją i kiedy ją zakończyć.
Nie sądzę, żeby oni się tym zajmowali w barach. Raczej mogą korygować, jak dostawca ustawił cos nie tak.

Offline stefunk

• Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #4364 dnia: 23 Luty 2021, 13:26:46 »
Mam wrażenie, że z czasem o espresso wiem coraz mniej.

Na sprzęt chyba już zwalić nie mogę:

- Rancilio Epoca 2GR, 11 litrów bojler
- prysznic IMS
- sitko VST
- NPF
- młynek mazzer sj z żarnami, które sam kupowałem jakieś 20kg kawy temu

Wydaje mi się, że ciężko się już bardziej przyłożyć co do procesu:

1. Mielenie w kubeczek 18g kawy
2. Wsypanie do sitka z założonym kołnierzem
3. Wymieszanie wszystkiego spinaczem
4. Lekkie stuknięcie o stół
5. Tamper dociśnięty 3 palcami, około 20kg docisku
6. 28 sekund ekstrakcji
7. 35-40ml uzysku

Testowane kawy to blend pod espresso z https://nieczapla.pl/ i Illy Mono Brasil

Nieczapla wychodziła poprawna, lekkie kwaski, ale ogólnie dość płasko, muszę naprawdę starać się z dobraniem mielenia, żeby nie było kwasu ani goryczy.

Illy wychodziła dobra nawet przy ekstrakcji 1:3.5 jak ustawiałem młynek do 1:1.5, była bardzo gęsta, nie było praktycznie goryczy ani kwasków przy 1:2.5

Jeden problem z illy to kanałowanie, nawet przy ekstrakcji idealnie 1:2.5 i wielu próbach ogarnięcia dystrybucji kawy różnymi metodami i tak cała filiżanka przy NPF była brudna.

... i tutaj pojawia się pytanie, czy to znaczy, że jestem fanem ciemniejszego palenia i włoskich kaw? Przetestowałem kilka kaw z trójmiejskich palarni, ale żadna nie smakowała mi tak jak ta ostatnia puszka Illy. Jest jakiś wątek gdzie mogę znaleźć nazwy takich kaw wartych uwagi?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi