Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553538 razy)

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4320 dnia: 15 Luty 2021, 13:06:14 »
Było tu na forum dużo pisane o problemach związanych z robieniem kawy na pojedynczych sitkach.
To prawda miałem z tym problemy na standardowym portafiltrze,  dlatego schowałem je głęboko.
Jednakże wczoraj postanowiłem je sprawdzić z NPF i o dziwo wszystko wychodzi cacy. Musiałem jedynie o 2 stopnie zmniejszyć grubość mielenia.
Moja doza to 9.5 g, ekstrakcja 30 s i uzysk 25 g.

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #4321 dnia: 15 Luty 2021, 13:09:34 »
To teraz powiedzcie mi co zrobić jak:
Ratio wychodzi mi już regularnie ok 1:2. Kawa zaczyna spływać po 9sekundach od uruchomienia pompy, kończę w 25 sekundzie. Problem polega na tym, że mimo że na początku strumień kawy jest spokojny to po chwili zaczyna pryskać na boki, w ciastku nie widzę żadnych kanałów. Już nie mam pomysłu co z tym zrobić. Smakowo jest poprawnie, ale chciałoby się lepiej :)

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #4322 dnia: 15 Luty 2021, 13:10:54 »
Było tu na forum dużo pisane o problemach związanych z robieniem kawy na pojedynczych sitkach.
To prawda miałem z tym problemy na standardowym portafiltrze,  dlatego schowałem je głęboko.
Jednakże wczoraj postanowiłem je sprawdzić z NPF i o dziwo wszystko wychodzi cacy. Musiałem jedynie o 2 stopnie zmniejszyć grubość mielenia.
Moja doza to 9.5 g, ekstrakcja 30 s i uzysk 25 g.

Czy pojedyncze espresso teoretycznie powinno być takie samo smakowo jak podwójne?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4323 dnia: 15 Luty 2021, 13:13:33 »
Tak, taki same zasady ekstrakcji obowiązują tylko ilość jest inna.

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #4324 dnia: 15 Luty 2021, 13:51:27 »
Tak wiem, ale w normalnym portafiltrze ta sama kawa mi pryskała,  ekstrakcja nie była ładna, a jednak w NPF wszystko poszło ładnie.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #4325 dnia: 16 Luty 2021, 11:32:28 »
Zaobserwowałem dzisiaj dziwne zjawisko, po zmianie rodzaju kawy z jasno na średnio paloną NPF postanowił zapryskać pół kuchni, konieczna więc była zmiana nastawów młynka. Po dwóch korektach pojawiło się dziwne zjawisko przypominające wir, strumień kawy kręcił się w NPF jak tornado, zobaczę czy to się powtórzy ale wcześniej nigdy nie doświadczyłem albo nie zauważyłem niczego takiego.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #4326 dnia: 16 Luty 2021, 13:00:00 »
Takie wiry obserwowałem częściej, jak mieliłem  Sd w młynku do tego nieprzeznaczonym, i na starej kawie.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #4327 dnia: 16 Luty 2021, 13:14:45 »
Palenie 29.01.21. więc to nie to, kolejny shot bez tornada ale trochę pryska na boki więc kanałowanie ;-(

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4328 dnia: 16 Luty 2021, 13:24:57 »
Inne ziarna - inne parametry ustawień. Podobnie doświadczyłem przed chwilą  :D
》tertium non datur《

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #4329 dnia: 16 Luty 2021, 14:23:13 »
A tak z innej bajki używając NPFa dopiero widzę jak olejki kawowe zaklejają dziurki w dnie sitka, mając pełną kolbę i nie wyjmując sitka po każdej kawie mamy zaklejone kawą całe brzegi, ani to higieniczne, ani ładne ani dobre dla równomiernego rozkładu przepływu wody.

Offline stefunk

• Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #4330 dnia: 16 Luty 2021, 15:55:59 »
Tornado to nie efekt kanałowania i nierównej ekstrakcji?

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #4331 dnia: 16 Luty 2021, 16:52:16 »
Właśnie nie wiem, kanałowanie niewielkie było chyba na brzegu sitka.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4332 dnia: 16 Luty 2021, 17:03:36 »
Kanałowanie nie robi tornada. Raczej furkot.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4333 dnia: 17 Luty 2021, 14:00:40 »
Tutaj wrzucę:

@jakub_stanecki Twój cytat: "Spróbuj wycelować w 25-30 sekund i ratio 1:1,8-2", a więc przed chwilą, na tych ziarnach, co wczoraj K-plus 1,7 klik (to jest już dosyć drobno!) VST22 22g i musiałem pociągnąć na 35s, bo wolno przybierał uzysk 33,5g. Jutro zmniejszę wagę i klik na 1,8.

Abstrahując zrobiłem 4 shoty na sitach VST 7, 18, 22 i przy różnych czasach ekstrakcji, uzyskach, zdumiewające, że kawka mi smakowała. Tylko nie pomyślcie, że @Antonio płaci mi za reklamę. Podpasowała mi  :kawa:

》tertium non datur《

Offline salmiakki

• Ekspres: alternatywy: v60, aeropress, frenchpress :)
  • Młynek: 1zpresso q1
« Odpowiedź #4334 dnia: 17 Luty 2021, 19:40:43 »
Panowie i Panie, mam pytania dotyczące nowo zakupionego ekspresu - czy raczej kawy którą próbuję nim zaparzyć. :) Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
- Ascaso Dream One
- stockowe sitko 14g (tego z jedną dziurką od spodu),
- 16 g kawy, ubita stockowym tamperem od Ascaso. Czy mocno, ciężko powiedzieć - tak jak widziałem na kilku filmikach, pokręcę nieco tamperem bez dociskania, po czym przez kilka sekund przyciskam z umiarkowaną siłą.
- Nie jestem pewny, czy dobrze rozprowadzam kawę w sitku - po prostu "na oko" kilka razy potrząsam, żeby było równo.

Młynek to Eureka Specialita. Generalnie wychodziło mi różnie - ostatnie dwie próby z wspomnianymi 16 gramami raz dały ~43 gram napoju, raz aż 70 gram (tutaj zdecydowanie coś poszło nie tak, zastanawiam się z czego wynika ta różnica, bo wydawało mi się że wszystko zrobiłem tak samo). Kawa wychodziła bardzo kwaśna, co w przypadku Ariadny od Antoniego chyba nie powinno mieć miejsca.
Ekspres nagrzewałem 30 minut przed rozpoczęciem parzenia. Zastanawiam się czy to normalne, że po tych ~25 minutach gdy wróciłem do kuchni, to lampka "grzania wody" co jakiś czas migała, tak jakby co chwila ekspres się dogrzewał.

Raz udało mi się uzyskać ~34 gramy naparu z 18g kawy w sitku, ale nadal było kwaśno. Wrzuciłem zdjęcie filtra z kawą po zakończeniu ekstrakcji - czy "ciastko" wygląda dobrze? I kolejny problem - za każdym razem odbijajac kawę odbijam ją razem z sitkiem.

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów miałby dla mnie jakieś porady? Oczywiście jestem świadom, że w procesie nauki sporo kawy trzeba będzie niestety zmarnować :)

linki do zdjęć (nie mogę wrzucić bez spacji):
https:// ibb.co /XzKShkq
https:// ibb.co /DL0QDd3

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi